Audi vurderte å stenge fabrikk. Da forsvant bilnøklene.

5 days ago 10



Europeisk bilindustri sliter tungt. Da Audi vurderte å legge ned en fabrikk i Belgia, fikk «nøkkelmedarbeider» ny betydning.

Arbeiderne som lager Audi Q8 i Belgia frykter for fremtiden. Protesten deres førte til at arbeidsgiverne stengte fabrikkportene. Foto: Martial Trezzini, AP/NTB
  • Gunnar Kagge

Publisert: 13.09.2024 16:52

Kortversjonen

Konkurransen fra billige, kinesiske biler er blitt et spørsmål om liv og død for europeisk bilindustri. Før sommerferien sa Volkswagens finansdirektør Arno Antlitz at bedriften har tre år på seg, om den skal overleve.

Det var ment som et kraftig signal om at europeisk bilindustri må gjennom en brutal omstilling.

I begynnelsen av september fikk Antlitz oppmerksomhet igjen. Han har tenkt gjennom sommeren. Finansdirektøren ba de ansatte om å samarbeide med ledelsen for å klare omstillingen og overgangen til elektriske biler. Han ba om hjelp til å spare 10 milliarder euro. Det betyr at flere fabrikker må stenges.

Nøkkelmedarbeiderne

Fagforeningene i hele Volkswagen-konsernet, som inkluderer Audi, Skoda, Porsche og Seat, protesterer mot planene.

Audis fabrikk utenfor Brussel i Belgia er et av de utsatte produksjonsstedene. Ledelsen har gitt beskjed om at fabrikken ikke kommer til å bli tildelt nye modeller. På sikt betyr det at dørene lukkes.

For den lille industribyen Vorst er fabrikken en hjørnesteinsbedrift. Borgermester Mariam El Hamidine har forsøkt å få klart svar fra Audi-ledelsen om hvilke planer de har på lang sikt.

På fabrikken sto det noen hundre ferdige biler. For at de ikke skulle komme ut på markedet, stakk de ansatte av med nøklene til over 200 Audi Q8 e-tron, melder det flamske mediehuset VRT. Belgiske medier er uenige om hvor mange bilnøkler som ble tatt. Det høyeste tallet som anslås, er 300.

Dermed hadde arbeiderne et slags tak på ledelsen. Eierne svarte med å stenge fabrikkportene. Arbeiderne får ikke lønn så lenge de ikke jobber.

Ifølge avisen De Tijd ble arbeiderne også truet med politianmeldelse.

– Håndbak fører ikke til løsning

Fagforeningslederen Franky De Schrijver sier at nøkkeltyveriet var noe de gjorde for å tvinge ledelsen til forhandlingsbordet.

Han gjorde det klart at målet er nye, fornuftige forhandlinger.

– Å bryte håndbak fører ikke til resultater, innrømmet han.

– Vi må prøve å finne en løsning. Det er viktig for alle, ikke minst for arbeiderne som ikke får lønn.

Onsdag ble ledelsen og fagforeningene enige om en midlertidig løsning. Nøklene skal leveres tilbake.

Lite tyder på at tilliten er gjenopprettet. De Schrijver krever at namsmannen må være til stede og bevitne at ledelsen lover ikke å straffe de skyldige, og at partssamarbeidet skal tas opp igjen. Først da skal nøklene overleveres.

På forholdsvis kort tid har Kina blitt en stor eksportør av biler. I august i år ventet disse bilene på transport fra Shandong. Foto: AP/NTB

Konflikter i kø

I Tyskland er bilindustrien en viktig del av landets økonomiske ryggrad. Nå trues Volkswagen, Mercedes og BMW av langt billigere biler fra Kina. At EU legger opptil 36 prosent straffetoll på de kinesiske bilene hjelper noe, men langt fra nok.

Volkswagen har vært regnet som en stabil arbeidsgiver med gode ordninger for de ansatte. Men som en del av spareprogrammene svekkes de ansattes jobbsikkerhet.

Audi ser nå på mulighetene for å lage biler i USA, melder The Financial Times. Mercedes og BMW har allerede store fabrikker der. Amerikanske subsidier kan gjøre det særlig attraktivt å lage elektriske biler i USA. Dersom Donald Trump blir president igjen og innfører tollen han lover velgerne, kan forskjellen på produksjon i Europa og USA øke kraftig.

Read Entire Article