Assads flukt – slik lurte han alle

1 week ago 15



Søndag var det over – det 50 år lange Assad-regimet hadde falt. 

Og med det var diktator Bashar al-Assad (59) ikke lenger trygg i Syria. 

Siden har verden fått innsikt i de grusomme metodene han brukte for å kvele all motstand.

Nå kommer det frem detaljer om diktatorens siste dager og timer i landet – og hvordan han flyktet.

For mens tiden krympet, regimets soldater overga seg og opprørene omringet hovedstaden Damaskus, gjennomførte Assad en strengt hemmelig fluktplan, skal vi tro 14 kilder til nyhetsbyrået Reuters.

 Omar Haj Kadour / AFP / NTB
RYKKET FORT FREM: Syriske opprørsstyrker avbildet på en vei i Hama-guvernementet, vest i Syria lørdag 7. desember. Foto: Omar Haj Kadour / AFP / NTB

Kildene inkluderer nære medarbeidere, regionale diplomater, sikkerhetskilder og iranske tjenestepersoner – de fleste av dem er anonyme. 

Falske planer

Verken nære medarbeidere, syriske tjenestepersoner eller Assads familiemedlemmer fikk innsyn i fluktplanene.

I stedet ble de alle lurt av Assads mange løyner og bedrag.

Lørdag – bare timer før diktatoren og familien flyktet til den russiske hovedstaden Moskva – holdt Assad angivelig et møte i forsvarsdepartementet. På møtet deltok rundt 30 hær- og sikkerhetsledere. 

 Saudi Press Agency/Handout via Reuters / NTB
ENEHERSKER: Den syriske avsatte diktatoren Bashar al-Assad under et møte i Riyadh i Saudi-Arabia i november 2023. Foto: Saudi Press Agency/Handout via Reuters / NTB

Samtidig hadde opprørerne nådd utkanten av Damaskus. 

– Våre styrker har begynt å gjennomføre den siste fasen ved å omringe hovedstaden Damaskus, het det lørdag i en uttalelse fra islamistiske HTS, som ledet opprørsalliansen.

I forsvarsdepartementet lovet Assad hær- og sikkerhetssjefene at russisk militærhjelp var på vei, og derfor ble regimets bakkestyrker oppfordret til å holde stand, sier en sjef i hæren som var på møtet.

Ba om tale

Heller ikke ansatte i Assads stab ble innlemmet i planene hans. 

Diktatoren fortalte nemlig at han skulle hjem etter at han var ferdig med arbeidsdagen. I stedet dro han til lufthavnen, ifølge en av hans nærmeste medarbeidere.

For å få hjemreisen til å virke mer sannsynlig, ba Assad sin mangeårige medierådgiver Bouthaina Shaaban komme til residensen for å skrive en tale for ham, sier medarbeideren. 

Da hun ankom, var det ingen der. 

 Bakr Al Kassem / AFP / NTB
HJEM: En opprørssoldat holder opp et våpen utenfor Assads luksuriøse palass i Damaskus søndag 8. desember. Foto: Bakr Al Kassem / AFP / NTB

– Assad gjorde ikke engang et siste forsøk. Han samlet ikke engang sine egne styrker, sier sjef Nadim Houri i tankesmien Arab Reform Initiative til Reuters. 

– Han lot sine støttespillere møte sin egen skjebne.

Fortalte ikke broren

Hemmeligholdet rundt reisen ut av landet, var ekstrem. 

Assad-søskenbarna Ehab og Eyad Maklouf ble ikke fortalt om planene. De ble etterlatt, som mange andre, da Damaskus falt til opprørerne, sier to kilder. 

De to forsto tilsynelatende at flukt var eneste mulighet – og forsøkte å rømme til Libanon i en bil. På veien ble de overfalt av opprørere. Ehab ble skutt og drept og Eyad ble såret, ifølge kildene. 

Dette er ikke bekreftet, og Reuters har ikke klart å verifisere hendelsen. 

Men også nær, nær familie ble forlatt av Assad, ifølge tre medarbeidere.

Hans yngre bror Maher (57), som var sjef for elitestyrkene i hærens fjerde panseravdeling, ble heller ikke fortalt om planene, sier de tre kildene. 

 Omar Haj Kadour / AFP / NTB
FJERNES: En opprørssoldat river ned en plakat av Bashar al-Assad (t.v.) og broren Maher Assad i den syriske byen Aleppo mandag 2. desember. Foto: Omar Haj Kadour / AFP / NTB

Maher flyktet ifølge én av kildene i et helikopter til Irak, før han så fløy til Russland.

Slik flyktet han

Selv fløy Assad fra lufthavnen i Damaskus søndag 8. desember, dagen etter han dro dit og lurte «alle» til å tro at han dro hjem, ifølge to diplomater.

I et fly som hadde skrudd av transponderen, slik at det ikke kunne overvåkes, klarte han å unnslippe opprørerne som samtidig stormet hovedstaden. 

Første stopp på flukten skal ha vært Russlands militære flybase Khmeimim i kystbyen Latakia. 

 Maxar / AFP / NTB
PÅ FLUKTRUTEN: Et satellittbilde fra Maxar av den russiske Khmeimim-flybasen, som skal ha vært et stoppested for Assad under flukten. Foto: Maxar / AFP / NTB

Derfra gikk turen til Moskva i et russisk fly, skriver Reuters. 

I den russiske hovedstaden ventet allerede kona Asma og deres tre barn, ifølge tre nære medarbeidere av Assad samt en høytstående regional tjenesteperson.

 Miguel Medina / AFP / NTB
FORLOT LANDET: Bashar al-Assad sammen med kona Asma da de i 2010 besøkte Paris. Foto: Miguel Medina / AFP / NTB

Videoer av Assads hjem, som ble tatt av opprørere og sivile etter familiens flukt, antyder en forhastet avreise: mat stående igjen på komfyren og flere personlige eiendeler, som familiens fotoalbum, var forlatt. 

Fikk nei av allierte

I Moskva har Assad-familien fått innvilget politisk asyl. 

Men i timene før flukten, var det ikke avgjort at det var Moskva som skulle bli deres redning.

Det til tross for at Assad selv besøkte Moskva elleve dager før han ble styrtet. Dagen i forveien av besøket, hadde opprørerne startet sin overraskende stormoffensiv i den nordlige Aleppo-provinsen.

Assads bønn til Moskva om militærhjelp, ble ikke hørt – han vendte tomhendt hjem, sier tre regionale diplomater.

 Valery Sharifulin / AFP / NTB
GODE VENNER: Syrias avsatte diktator Bashar al-Assad håndhilser på sin russiske motpart Vladimir Putin i Moskva i juli 2024. Foto: Valery Sharifulin / AFP / NTB

Men dette fortalte ikke den syriske lederen til sine støttespillere hjemme, sier leder Hadi al-Bahra for den utenlandske syriske opposisjonen. Bahra viser til en kilde tett innad i Assads indre sirkel og en regional tjenesteperson. 

– Etter Moskva-turen fortalte han sine generaler og støttespillere at militærhjelp var på vei, sier Bahra. 

– Han løy til dem. Beskjeden han fikk fra Moskva, var negativ.

Dette sammenfaller med hva Kreml-talsperson Dmitrij Peskov sa onsdag – at krigen i Ukraina nå er Russlands øverste prioritet.

Innrømte svakheter

Heller ikke fra regimets andre nære allierte, Iran, kom det sårt tiltrengt hjelp.

I et møte med den iranske utenriksministeren Abbas Araghchi i Damaskus mandag 2. desember – seks dager før Assad flyktet – var det tydelig at diktatoren var stresset, sier en høytstående iransk diplomat.

Den samme kilden sier at den syriske lederen i dette møtet innrømte at hæren hans var for svekket til å yte et effektivt forsvar. 

 Sana / Reuters / NTB
DEN GANG DA: Store folkemasser paraderte gjennom gatene i Damaskus med et gigantisk syrisk flagg i 2011. Foto: Sana / Reuters / NTB

Assad ba aldri Iran om å utplassere styrker i Syria, sier to iranske kilder, som legger til at han forsto at Israel kunne ha brukt et slikt inngrep som grunn for å angripe iranske styrker i Syria eller Iran selv.

Aksepterte fallet

I 24 år styrte Bashar al-Assad Syria med jernhånd, etter at han overtok makten fra faren. Dette hadde han ikke klart uten hjelp fra Russland, som i 2015 var med på å snu den syriske borgerkrigen i favør regimet.

Til slutt, etter å ha utforsket sine muligheter for å holde på makten, aksepterte Assad det uunngåelige – at han var styrtet og måtte flykte.

 Omar Haj Kadour / AFP / NTB
RYKKET FREM FORT: Væpnede menn poserer ved siden av en syrisk regimestridsvogn lørdag 7.l desember i Hama-guvernementet. Foto: Omar Haj Kadour / AFP / NTB

Totalt varte Assad-dynastiet i 53 år, etter at Assads far Hafez tok makten i landet i 1971. 

Ifølge tre kilder i Assads indre krets ønsket den styrtede diktatoren først å søke tilflukt i De forente arabiske emirater.

Men Emiratene fryktet internasjonale reaksjoner om de tok ham inn – både USA og EU har sanksjonert Assad for angivelig bruk av kjemiske våpen mot sivile og opprørere. Assad påstår at dette er feil. 

Forlot ham ikke helt

Til tross for at Russlands president Vladimir Putin ikke ga Assad militær hjelp, var ikke Moskva klare til å la Assad stå igjen alene i Syria, ifølge en russisk diplomatkilde. 

Ifølge to regionale tjenestepersoner sto Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i spissen for den diplomatiske forhandlingen for å få i land sikkerhet for Assad. 

 Hussein Sayed / AP / NTB
REDNINGEN: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov da han møtte i Doha-forumet i Qatar. Her skal han ha forhandlet for Assads flukt. Foto: Hussein Sayed / AP / NTB

Både Tyrkia og Qatar ble forhandlet med, siden de har bånd til den islamistiske opprørsgruppen HTS, noe som sikret Assads tur ut av landet til Russland, ifølge kildene. 

Lavrov gjorde «alt han kunne» for å sikre en trygg avreise for Assad, sier en vestlig kilde til Reuters. 

Snakket med Assad

Tre andre kilder sier at Qatar og Tyrkia gjorde avtaler med HTS for å tilrettelegge for Assads flukt – til tross for at begge land offisielt har nektet for å ha hatt kontakt med opprørsgruppen. 

Moskva skal også ha koordinert med naboland for å sikre at et russisk fly med Assad om bord, ikke ville bli avskåret eller angrepet, sier tre kilder.

 Ozan Kose / AFP / NTB
FORHATT: Bashar al-Assad avbildet på en plakat i Aleppo, bildet er tatt få dager etter at han forlot landet. Foto: Ozan Kose / AFP / NTB

Assads siste statsminister Mohammad Jalali sa til saudiske Al Arabiya at han snakket med den daværende diktatoren sent lørdag kveld 7. desember. 

– I vår siste samtale fortalte jeg ham hvor vanskelig situasjonen var og at det var en massiv fordrivelse av folk fra Homs mot Latakia, og at det var panikk og forferdelse i gatene, sa Jalali til TV-kanalen ifølge Reuters. 

– Han svarte: «Vi vil se i morgen. I morgen, i morgen», det var det siste han sa til meg, la Jalali til.

Ifølge den avsatte statsministeren forsøkte han å ringe Assad i morgentimene søndag, men da fikk han ingen svar.

Read Entire Article