Aluminiumsarbeiderne i Sunndal tror de skal ri han av denne gangen også – selv om det er storm i kastene for global handel.
Tirsdag 11. februar kl. 16:47Kortversjonen
- Arbeiderne ved Europas største aluminiumsverk i Sunndal er optimistiske tross Trumps varslede tollsatser.
- EU planlegger mottiltak mot USA, men fagforeningslederen Baade stoler på at de vil klare seg.
- Hydro forbereder seg på ulike scenarier, men situasjonen skaper usikkerhet.
USAs president, Donald Trump har varslet 25 prosent toll på all import av stål og aluminium fra 12. mars, og var tydelig på at han «ikke bryr seg» dersom USA får mottiltak i retur.
Tollen har skapt sterke reaksjoner i Europa, og EU-kommisjonens president Ursula Von der Leyen varsler tirsdag at det vil utløse forholdsmessige mottiltak.
Men fagforeningsboss Arve Baade i ved Hydro i Sunndal, Europas største aluminiumsverk, har is i magen.
Frykter du at handelskrig vil ramme lommeboken din?aJabNeicAner ikke– Vi må følge med
– Jeg tror vi skal klare oss. Men vi må følge med på situasjonen hele veien, sier lederen av Sunndal kjemiske fagforening.
– Norge står for 40 prosent av primæraluminiumen som blir brukt i Europa og vi kan havne imellom hvis det blir en full handelskrig. Vi må inngå avtaler som gjør at vi klarer komme oss gjennom dette, mener Baade og viser til at det gikk bra sist Trump satt ved roret.
Den gangen havnet Norge innenfor EUs tollmurer.
– Hvordan er stemningen hos dere?
– Stemningen er bra. Vi produserer jo bra og tjener penger enn så lenge. Men vi diskuterer jo selvsagt over kaffen.
– Men dere er ikke redde for å miste jobben?
– Nei, dit er vi heldigvis ikke kommet. Vi har trua på at selskapet skal klare seg godt. Men det er klart at med alle urolighetene – det er jo ikke bare USA, men også Kina – er det ingen som vet hva konsekvensen blir til slutt. Det skaper usikkerhet, men ingen går ennå rundt og er redde for arbeidet sitt, heldigvis. Men det kan jo hende det ikke blir noen rentenedgang.
Metalleksport til USA
I fjor eksporterte Norge stål- og jernprodukter for 3,3 milliarder kroner og aluminium verdt 453 millioner kroner til USA. Det viser tall VG har hentet ut fra SSBs eksportstatistikk.
– Forbereder oss på ulike tiltak
Hos Hydro sentralt jobber de på spreng for å få oversikt over hva som skjer med hensyn til tollsatser på aluminium og hvilke konsekvenser det kan få for selskapet.
– Vi ønsker en fri og rettferdig handel og dette skaper usikkerhet for oss. Nå forbereder vi oss på ulike tiltak, scenarioer og mulige utfall. Men det er for tidlig å si akkurat hvordan mulige økte tollsatser fra USA og potensielt EU vil påvirke Hydro og vareflyten for aluminium fremover, sier Anders Vindegg, informasjonssjef i Hydro, til VG.
I Norge har selskapet fem aluminiumsverk og rundt 4000 ansatte som produserer rundt en million tonn primæraluminium i året. Men Hydro har også nesten 6000 ansatte fordelt på 20 fabrikker i USA.
Disse anleggene leverer produkter til amerikanske kunder og baserer seg i hovedsak på resirkulering av forbrukerskrap – som sykler, biler og brusbokser – eller industrielt skrap.
– Så for dem kan toll være en fordel?
– Både ja og nei. Disse fabrikkene er i mindre grad påvirket og er i større grad selvforsynt. USA har en lav egenproduksjon av primæraluminium som er det vi produserer i Norge, sier Vindegg.
Europa er essensielt
95 prosent av det som lages i Norge, går til Europa.
– Derfor er det essensielt for Hydro og Norge at vi fortsatt har tilgang til det europeiske markedet og innlemmes i tollbarrierer som EU eventuelt måtte opprette. Vi har vært innenfor tidligere. Da Trump gjorde dette sist, ble vi innlemmet, sier Vindegg.
Han peker på at Hydro også er viktig for Europa siden Norge produserer 40 prosent av all aluminium som brukes i unionen. Til USA eksporterer Norge knapt ingen aluminium.
– Men hvis det blir 25 prosent toll på all aluminium som produseres i for eksempel Canada, må denne aluminiumen finne andre veier. Dumpes den i Europa, vil prisen på aluminium på ned og det er uheldig for industrien. Det er komplisert bilde med mange hensyn.