Ap-topp med løsvipper og «kneskjelv»

15 hours ago 2



Ny partisekretær i Ap:

HAUGENSTUA (TV 2): Aps nye partisekretær Kari-Anne Opsahl sloss med gutta da hun var barn. Men har litt «kneskjelv» når hun går inn i Aps toppledelse.

 Torjus Sagenes / TV 2
PUSHER 60: Kari-Anne Opsal (57) er ny partisekretær i Ap, og tar noen grep fordi hun «pusher 60». Foto: Torjus Sagenes / TV 2

Publisert 05.04.2025 13:35 Sist oppdatert 32 minutter siden

Aps nye partisekretær lyser opp når hun stiger ut av en taxi i drabantbyen Haugerud i Groruddalen i Oslo og peker i alle retninger.

– Der er blokk ni og ti, der gikk jeg på skole, og der øvde korpset, forteller hun.

Opsal går med raske skritt langs høyblokken fra 60-tallet med utsikt mot Tante Ulrikkes vei på Stovner.

– Vi er der vi bodde nå, Garver Ytterborgsvei 123. Det vinduet, det vinduet, og kanskje det vinduet, sier hun ivrig  og peker opp mot andre etasje.

 Torjus Sagenes / TV 2
BARNDOM: Aps partisekretær Kari-Anne Opsal har gode barndomsminner fra blokken på Haugerud. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

Men har ikke Arbeiderpartiet hentet en kvinne fra Nord-Norge inn i partiledelsen, og blant Ap-toppene Jonas Gahr Støre, Jan Christian Vestre og Jens Stoltenberg fra Vestkanten i Oslo?

Jo, Kari-Anne Opsal (57) er født i Gryllefjord på Senja i Troms, og var inne i sin andre periode som ordfører i Harstad da partiet kalte henne til tjeneste i Oslo-gryta.

Men familien gjorde en stor reise i 1977, fra Gryllefjord til Groruddalen da Kari-Anne var 10 år gammel, og faren oppfylte sin drøm om jusstudier i Oslo. 

– Det var jo mer folk i disse to blokkene til sammen enn det var på hjemstedet mitt Gryllefjord. Så det var en stor overgang, men det var kjempespennende, sier hun.

Familien flyttet videre til Skjetten og Kløfta, før de returnerte til Nord-Norge da faren fikk jobb som politifullmektig i Harstad i 1981.

Artig og skummelt

Opsal har vært igjennom en maraton av mottakelser foran landsmøtet, på  Statsministerens kontor, Stortinget og partikontoret på Youngstorget. 

– Det har vært kjempeartig. Ordførerkolleger fra nord har hevet seg rundt halsen på meg og vært kjempeglade. Det har fått meg til å tenke litt. Jøss, det er et stort ansvar, litt skummelt, litt «kneskjelv», litt redd for å falle gjennom. Men jeg skal gi dem mitt beste, lover hun.

Torsdag ble hun valgt som partisekretær etter Kjersti Stenseng med stormende applaus på Aps landsmøte.

– Det var emosjonelt. Jeg måtte stampe beina i gulvet litt, for jeg skalv i knærne. Det er stort for ei lita «veikje» fra Senja.

 Ditlev Eidsmo/TV 2
JUBEL: Kari-Anne Opsal tar imot hyllest som ny partisekretær på jubel-landsmøtet i Ap. Foto: Ditlev Eidsmo/TV 2

Bakgrunnen fra et fiskevær i Nord-Norge og barneår på østkanten i Oslo, skiller henne klart ut fra resten av partiledelsen.

– Blir det kulturkrasj med vestkantgutta fra Nordberg? 

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror de vil synes at jeg er både sterk, tydelig og artig, sier Opsal selvsikkert.

– Fine gutter

Kari-Anne forteller at hun var en «guttejente,» som lekte med biler, spilte fotball og sloss med naboguttene om nødvendig.

– Jeg var litt krigersk, sier hun.

Og det kan kanskje være godt å ha med seg om det oppstår noen nye kamper internt i Ap framover.

– Som partisekretær skal man holde det store laget samlet, bygge lag og være samlende. De aller fleste gangene må man være raus og mild. Men noen ganger så må man si ifra at sånn skal det være her, og sånn skal det være der, sier Opsal bestemt.

– Men kan det bli vanskelig å få gjennomslag overfor «Vestkant-gutta» hvis du er uenig med dem? 

– Syns du jeg er utydelig? Nei. Men selvfølgelig kan det bli det. Dette er jo dyktige folk som kan faget sitt, og som har mange års erfaring. Men jeg kan bringe noe annet til bordet, og det har jeg trua på, at det vil de høre på. 

– Det er fine gutter, sier hun.

 Torjus Sagenes / TV 2
STOLT: Partisekretær Kari-Anne Opsal sier folk i Ap har rettet ryggen og er stolt av partiet. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

– Hva er det du kan bringe inn?

– Jeg kommer jo utafra og inn. Nedenfra og opp. Jeg vil ha et helt annet perspektiv. Nesten all politikk som vedtas er jo lokal og møter virkeligheten i en kommune, på en liten plass, og der står ordførerne midt oppi det. Det perspektivet tar jeg med meg inn. 

Tidspunktet for å komme inn i partiledelsen, med kraftig oppsving på meningsmålingene for Ap og statsminister Jonas Gahr Støre, kunne ikke vært bedre, mener hun.

– Nå har folk retta ryggen og bærer partirosa med stolthet. Å få være med på å motivere og mobilisere det store laget, det må være en av de mest spennende jobbene man kan ha.

Pusher 60 

Når Opsal folder hendene lyser de knallrøde neglene mot deg.

– Er de i anledning landsmøtet? 

– Nei, det er i anledningen at jeg er 57 år og pusher 60 og må jobbe med saken. Da er både klær, vipper og negler viktige for å holde selvtilliten oppe. 

 Torjus Sagenes / TV 2
KLÆR, VIPPER OG NEGLER: Er viktig for å holde selvtilliten oppe når man pusher 60, sier Kari-Anne Opsal. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

Det viser seg at benken vi har slått oss ned på under intervjuet på Haugerud er laget av Vestre Møbler, familiebedriften til Aps nestleder Jan Christian Vestre. 

Opsal har mer til felles med nestleder Tonje Brenna enn Vestre når det gjelder bosted. For både Brenna og Opsal har i ulike perioder bodd på  Holmlia i bydelen Søndre Nordstrand.

Da Opsal var rådgiver i Stoltenbergs andre regjering i 2002 kom hun med et ønske om pendlerbolig langt unna eksklusive Gimle Terrasse på Frogner, som er populære blant utenbys politikere.

– Det tror jeg ikke de hadde hørt om i Statsbygg, da jeg ringte og spurte om jeg kunne få pendlerbolig på Holmlia. Men det var en fin plass å bo for unger. Veldig godt byplanlagt. Det var jo stranda nedenfor. Vi hadde mye godt vær og hadde det fint der. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
TOPPLEDELSEN: Kari-Anne Opsal skal inn i partiledelsen med Jonas Gahr Støre, Tonje Brenna og Jan Christian Vestre. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Nå leter hun igjen etter en pendlerbolig. Hun har to sønner i 20-årene, den ene av dem bor igjen i Harstad. 

– Jeg syns det er fint at vi får lov å beholde heimen i Harstad. Mannen min jobber offshore-turnus to-fire, så når han er på land, så kan han jo komme hit og være litt sammen med meg. Det hadde vært trivelig. 

Vil se på varslingsreglene

Kjersti Stenseng opplevde tøffe tider i sine ti år som partisekretær, med varslingssaker og bråk rundt nominasjonen av Trond Giske til Stortinget. 

– Jeg er forberedt på at det kan bli tøft, men jeg tror at det kommer mange gode dager. Mange spennende dager hvor vi kan bygge lag. Vi skal rett inn i en valgkamp, og har masse medvind i seilene nå, så jeg har trua. 

Hun vil ikke svar på spørsmål om den pågående varslingssaken mot forsvarsminister Tore O. Sandvik. 

– Hvor viktig er det å gå grundig inn i varslingssaker, syns du? 

– Det er viktig å behandle varslinger, sånn som retningslinjene våre sier. Det kan også være viktig å se på om vi skal revidere eller gjøre ting på nytt. For vi har jo hatt noen års erfaring. 

Opsal krysser fingrene for at det ikke venter nye skandaler i Ap.

Eksportert gode folk sørover

Når hun ser tilbake på tiden familien bodde på østkanten ser hun likhetstrekk med utviklingen i dag.

På 70-tallet var det en strøm av nordlendinger som flyttet til drabantbyene i Oslo for å jobbe eller studere. Senere har innvandrere strømmet til områdene.

Det sosiale livet i blokka var preget av mye besøk av andre nordlendinger, forteller hun.

– Så mye besøk vi fikk! Faren min satt på gangen og leste, og vi andre satt inne og drakk kaffe og spiste kaker og var sosiale. Vi nordlendinger har eksportert mye godt folk sørover i mange år, smiler hun.

 Torjus Sagenes / TV 2
SOSIALT: Livet i drabantblokkene var preget av mye besøk forteller partisekretær Kari-Anne Opsal. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

Opsal deler også noe hun syntes var vondt og vanskelig den første tiden i Oslo.

– Jeg ble jo østlending ute og nordlending hjemme. Og det var jeg i mange år, lenge etter at jeg var flytta hjem. Men det var en lettelse den dagen jeg bestemte meg for at nå skal jeg bare ha én dialekt igjen. Og da ble det nordnorsk. 

– Grillefjæringene syns at jeg snakker litt for avslepent og fint, mens harstadværingene syns at jeg snakker bredt og er senjaværing. 

Så spørs det om det sniker seg inn et snev av vestkant-dialekt hos Opsal, om den nyvalgte partiledelsen i Ap skal styre sammen i mange år framover.

Read Entire Article