Frykter overdosekatastrofe

2 hours ago 2



Saken oppsummert

  • Arild Knutsen advarer mot bruk av syntetiske opioider som nitazener, som kan tas åpenlyst uten å bli oppdaget.
  • Disse stoffene er vanskelig å oppdage, både for tollere og gjennom urinprøver, og de er svært potente.
  • Det har vært flere overdosedødsfall i Europa, og det er bekymring for at lignende hendelser kan skje i Norge.
  • Foreningen for human ruspolitikk har sammen med proLAR Nett investert i en testemaskin for å identifisere farlige stoffer raskt og forhindre overdoser.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

– Man trenger ikke gjemme seg engang. Man kan sitte midt mellom foreldrene sine som en 16-åring i sofaen i stua og ta en liten dæsj tilsvarende en dose heroin eller to, sier Arild Knutsen som er leder av Foreningen for human ruspolitikk.

– Og så får man bare reaksjonen at «du ser litt rar ut i øynene, så kanskje du skal gå og legge deg. – Ja, det var en lur idé» … 

 Daniel Risan / TV 2
ADVARER: Arild Knutsen, som er leder av Foreningen for human ruspolitikk, frykter vi står overfor en overdosekatastrofe som følge av nitazener Foto: Daniel Risan / TV 2

Knutsen advarer om at de nye syntetiske opioidene kalt nitazener brukes rett foran nesen på både foreldre og ansatte i rusbehandlingsinstitusjoner og i barnevernsinstitusjoner. 

Stoffet kommer kamuflert i mange varianter, som smertestillende tabletter og som nesespray.

Nitazener:

Nitazener, også kalt nitazenanaloger eller benzimidazolopioider, er en gruppe potente syntetiske opioider som ble syntetisert på 50-tallet av det sveitsiske legemiddelselskapet CIBA. De ble utforsket som alternativ til morfin, men ble forkastet da de hadde et smalere terapeutisk vindu og minst like stort avhengighetspotensial.

Nitazener dukket for alvor opp på det illegale markedet først i 2019, antakelig som en konsekvens av at mange fentanyl-analoger var blitt regulert som narkotika internasjonalt.

De ulike nitazenene har til dels ulik effektprofil og styrke. Nedenfor følger en oversikt over noen kjente nitazener og deres styrke sammenliknet med morfin:

Flunitazen og metodesnitazen: 1x

Nitazen: 2x

Klonitazen: 3x

Butonitazen: 5x

Menitazen: 10x

Etazen: 70x

Metonitazen: 100x

Protonitazen: 200x

Isotonitazen: 500x

Etonitazen, etonitazepyn, n-desetylisotonitazen: 1000x

(Disse styrkesammenlikningene må tolkes med stor varsomhet, da forskningsgrunnlaget er begrenset, og de ulike effektene – som smertedemping, respirasjonsdemping, sedasjon og rusfølelse – ikke nødvendigvis følger hverandre på samme måte ved økning eller reduksjon av dosen som ved bruk av morfin.

Kilde: Rusopplysningen.no

Slår ikke ut på urinprøver

– Nå er det en veldig nedgang i produksjon av opiumsvalmuer i Afghanistan. Så det går mot en herointørke, sier Knutsen. 

– Det samme ulovlige markedet erfarer nå at å produsere nitazener er mye billigere og raskere. Og det er mye mindre risiko forbundet med å frakte det fra produsent til konsumentland.

 Harald Bjørnson Jacobsen / TV 2
NESESPRAY: Nitazener kan skjules i form av nesespray. Disse er fra beslagsrommet hos Kripos. Foto: Harald Bjørnson Jacobsen / TV 2

Han sier stoffet er mye mindre i størrelse, hunder kan ikke lukte seg fram til det, og det hjelper ikke å skanne containere. 

– Stoffet er mye mer potent, og det slår heller ikke ut på urinprøver hos brukerne.

«Klaser» med overdoser

Artikler fra europeiske og australske nettsteder advarer om en økende mengde dødsfall som følge av nitazen-bruk.

 Faksimile
ADVARSEL: Et varsel fra Australia 18. april i år fra theknow.org.eu om funn av protonitazen i falske OxyContin-tabletter. Foto: Faksimile

– I både Nederland og Sveits hører vi om overdosedødsfall. På De britiske øyer, i Estland og Sverige er det store, det vi kaller klaser med overdoser, sier Arild Knutsen. 

– Det kan komme en helg hvor en gruppe ungdommer plutselig faller om, åtte-ni stykker om gangen, og får potensielt dødelige overdoser hvor en del folk dør. Så dette er vi veldig bekymret for. 

– Bekymringsfullt

Arild Knutsen viser til at i februar kom det som så ut som Oxycontin-tabletter til Nederland. Tablettene lå i blisterpakninger, lik brettene man finner i en Paracet-pakning. De var fabrikkmerket med antall milligram. 

– De så ut som helt ekte esker som skulle inneholde Oxycontin, som er et vanlig smertestillende medikament. Men de inneholdt nitazener, og det skjedde noen overdoser og dødsfall, sier Knutsen. 

 Kripos
BESLAG: Forskjellige stoffer som ofte beslaglegges sammen med nitazener. Foto: Kripos

I mars ble tilsvarende tabletter oppdaget i Sveits og Nederland. Og for tre uker siden tok tollerne 20.000 Oxycontin-tabletter som inneholdt nitazener på Island.

 Oversatt faksimile fra Islandske Visir.
KRISEMØTE: Helsedepartementet på Island innkalte til krisemøte etter at parti med 20.000 falske Oxycontintabletter som inneholdt nitazener ble fanget opp av det islandske tollvesenet. Foto: Oversatt faksimile fra Islandske Visir.

– Det gir jo litt inntrykk av at da kan det ha kommet en enda større mengde til Norge, men det er ikke blitt stoppet på grensen, for det har ikke kommet noe oppslag om at tollerne har gjort noen beslag, sier Knutsen. 

– Så dette er veldig bekymringsfullt.

Frykter over­dose­katastrofe

Nå etterlyser lederen for Foreningen for human ruspolitikk en politikk som er tilpasset de markante endringene som skjer på det ulovlige rusmiddelmarkedet. 

Han minner om at vi nå går vi inn i pinse og himmelfart, og at juni pleier å være en rekordmåned for overdoser.

Han ser varsler som «kryper opp» mot Norge fra alle nabolandene. 

– Jeg var med på et internasjonalt webinar om nitazener forrige uke, og det ser veldig bekymringsfullt ut.

– Alt tyder på at vi står overfor en aldri så liten overdosekatastrofe, advarer Knutsen.

– Vi må være beredt til å monitorere rusmiddelmarkedet og få ut god informasjon og varsler sånn at folk får anledning til å ta forbehold.

Hjelper ikke å «prøve»

Knutsen advarer om at stoffene er så sterke at det bare er et ørlite fnugg som skal til for en overdose. Og stoffet kan være ujevnt fordelt i pillene.

– Hvis du kjøper disse OxyContin-tablettene som har gått til Nederland, Sveits og Island, så kan du kanskje tro at det kan gå bra bare du prøver en liten bit først, sier Knutsen.

– Men hvis du knekker av en kvart, kan det hende at det bare er morfin. En kvart til, det var bare morfin, men en tredje kvart kan inneholde en dødelig dose. 

 Tolletaten
BESLAG: Tolletaten har siden 2023 gjort 13 beslag i post- og kurerstrømmen av stoffer som inneholder nitazener. Foto: Tolletaten

Etterlyser mer treffsikre varsler

Knutsen mener det er viktig å merke seg at statistisk sett er det i Norge først og fremst unge mennesker utenfor det tunge rusmiljøet som har kommet borti tabletter eller andre produkter som har inneholdt nitazener og har dødd av overdose av det. 

– Det har vært liten grad av at dette har forekommet på rusmiddelmarkedet for de som vi definerer som tungt rusmiddelavhengige, sier Knutsen.

– Men når det kommer nitazen og overdosedødsfall, så er det likevel sprøyterommene og lavterskeltiltakene som går ut med varsler. 

– Det går ikke ut varsler til de gruppene som er mest berørt.

Han mener helseministeren har ventet vel lenge med den varslede dynamiske handlingsplanen mot overdosedødsfall.

– Den lar veldig vente på seg, og det syns jeg ikke vi har tid til. 

Har kjøpt millionmaskin – inviterer politiet

Nå har Foreningen for en human ruspolitikk gått sammen med brukerorganisasjonen proLAR Nett og gått til anskaffelse av en testemaskin til én million kroner.

Hensikten er at brukere skal komme frivillig for å sjekke hva stoffene deres inneholder. 

– Vi kan teste det på ti minutter, sier Knutsen.

 Privat
MILLIONMASKIN: Arild Knutsen (til høyre) viser fram den nye analysemaskinen som kan finne selv ørsmå mengder livsfarlige stoffer i prøver med narkotika. Fra høyre: Janne Bøhmer Killingstad, Ronny Bjørnestad, Daniel Mørk og Ida Larsen. Foto: Privat

Men han inviterer også politiet til å komme og bruke maskinen dersom de har kommet over stoff de mistenker at kan inneholde de livsfarlige stoffene. Slik kan de gå ut med tidlige varsler.

– Politiet sender inn til Kripos, og det tar ofte uker før de får svar. 

Døde av dødsdop – søstrene advarer

Han viser til hvor lang tid det tok da Tom Willy Moberg døde av en nitazen-overdose. 

– Der viste det seg jo etter uker, og det er jo ikke bra nok, at han hadde tabletter som inneholdt nitazener, sier Knutsen.

– Og så dro politiet hjem til de to søstrene og informerte om at han hadde vært i besittelse av tabletter med nitazener. De gikk ikke ut i media.

 Privat
ANALYSEMASKIN: Maskinen kan gi svar om innhold i narkotiske stoffer på få minutter. Den er kjøpt inn av Foreningen for human ruspolitikk sammen med proLAR Nett. Begge er brukerorganisasjoner og har brukt av egne oppsparte midler. Foto: Privat

Nå håper han den nye testemaskinen skal redde liv.

– Vi har satt den opp. Vi har begynt å prøve den ut og skal snart annonsere det som en service.

Read Entire Article