Én million fisker døde: – Tallet kan bli høyere

4 hours ago 2



Store mengder fisk er døde hos oppdrettere i Nordland og Troms.

 Berit Roald / NTB
FISKEDØD: I 2019 opplevde Nord-Norge også problemer med algeoppblomstring, spesielt av Chrysochromulina-algen, som førte til fiskedød. Dette bildet er fra Lofoten. Foto: Berit Roald / NTB

Publisert 19.05.2025 13:38

En alvorlig algeoppblomstring har skapt problemer for oppdrettsnæringen i Nord-Norge, med stor fiskedød som følge. 

Ifølge Fiskeridirektoratet er den høyeste dødeligheten rapportert i perioden 10.–12. mai.

– Det er foreløpig estimert fra oppdretterne opp mot 1 million død fisk, hvorav 250.000 er smolt. Det pågår fortsatt opprydding i merder der fisk har sunket til bunnen, og tallet på død fisk kan bli høyere, sier Arnt Inge Berget, seksjonssjef for seksjon akvakulturtilsyn og veiledning i Fiskeridirektoratet.

Smolt er ung laks eller ørret som har tilpasset seg livet i sjøvann.

Oksygenmangel

Algeoppblomstringen skyldes Phaeocystis og Chrysochromulina-algene, som frigjør stoffer som gjør det vanskelig for fisken å ta opp oksygen. 

Fire selskaper i Nord-Norge er berørt.

Fiskeridirektoratet opplyser at de samarbeider med Mattilsynet og Havforskningsinstituttet for å overvåke utviklingen og gi nødvendig støtte til næringen. 

– Vi er i tett dialog med oppdrettere underveis i deres håndtering av situasjonen. Vi sikrer at oppdrettere er varslet i de berørende områdene, legger Berget til. 

 Adobe Stock
SKUM: Phaeocystis-skum på stranden, et resultat av algeoppblomstring, dekker sanden og gir et uvanlig syn langs kysten. Foto: Adobe Stock

– Naturlig risiko  

Algeoppblomstringer er et naturlig fenomen som kan være vanskelig å forutsi. 

Fiskeridirektoratet påpeker at det er vanskelig å forklare hvorfor noen oppdrettsselskaper rammes hardere enn andre. 

Berget legger til at dette kan også skyldes av tilfeldigheter.

– Vi ønsker sånn sett å legge til at det er viktig at oppdrettsselskapene har god beredskap knyttet til det faktum at algeoppblomstring er en naturlig risiko også for fremtiden, sier Berget til TV 2. 

Alle oppdretterne har opplyst at de har hatt kontroll på situasjonen, ifølge Fiskeridirektoratet. Etter 15. mai har det vært avtagende dødelighet.

Read Entire Article