Antall tilfeller av listeriose øker i Europa. Slik unngår du å bli smittet.

1 month ago 19



På få uker har flere produkter som har inneholdt listeriabakterien blitt trukket fra markedet i Norge. Antall tilfeller av sykdommen listeriose øker i Europa.

Listeriabakterien kan gi sykdommen listeriose. I Europa er det en økende tendens i antall meldte tilfeller, men årsaken til dette er ukjent. Foto: Elizabeth White CDC / AP / NTB
  • Anine Hallgren

Publisert: 27.08.2024 18:14

Kortversjonen

Tre ganger i sommer har matvarer med listeria blitt trukket fra markedet.

Listeria er en bakterie som finnes overalt i naturen og hos de fleste dyrearter. Bakterien kan føre til listeriose, en sjelden, men alvorlig sykdom.

Er det farlig?

– De fleste mennesker som får i seg matvarer som inneholder listeriabakterier blir ikke syke, men for personer med nedsatt immunforsvar kan sykdommen være alvorlig. Det skriver veterinær og seniorrådgiver Heidi Lange ved Folkehelseinstituttet.

Utsatte grupper

Noen tilstander kan gi økt risiko for listeriose, påpeker hun.

– Blant annet høy alder, immunsuppressiv behandling, graviditet, alkoholisme eller underliggende sykdom som kreft og diabetes. Bakterien kan overføres fra mor til foster under graviditet og kan føre til fosterdød eller alvorlig sykdom hos fosteret, skriver Lange.

– Dukker sykdommen opp oftere enn før?

– Antall meldte tilfeller av listeriose i 2023 (39 tilfeller) gikk noe opp sammenlignet med 2022 (31 tilfeller). Både i Norge og i resten av Europa ser vi en viss økning av antall tilfeller av listeriose. Årsaken til økningen er ikke kjent, men flere eldre og dermed en større sårbar gruppe kan være noe av forklaringen.

Slik unngår du å bli smittet

Listeria smitter vanligvis gjennom mat, skriver Catherine Svindland, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.

Spesielt kjølevarer med lang holdbarhetstid som blir spist uten ytterligere varmebehandling. Siden bakterien vokser ved kjøleskapstemperatur, vil det være større sjanse for å bli syk, jo lengre tid det har gått siden produktet ble produsert, skriver Svindland.

– Hva kan man gjøre for å unngå å bli smittet og syk?

– Varmebehandling til temperaturer over 70 grader i flere minutter vil drepe bakterien.

– Hva er risikoprodukter?

Eksempler på risikoprodukter, er røkt og gravet laks og ørret, rakfisk, myke modningsoster og upasteuriserte halvfaste oster, upasteurisert melk, noen typer oppskåret kokt kjøttpålegg, salatkjøtt av kylling, kalde karbonader, oppskåret melon og rått kjøtt.

– Enkelte av disse bør risikogrupper spise ferskest mulig, det vil si at produktene bør være godt innenfor holdbarhetsdatoen, og enkelte bør unngås, skriver Svindland i Mattilsynet.

Noen bør passe ekstra på

Tidligere denne måneden var det et stort utbrudd av listeriose i USA. Minst tre personer døde og over 40 ble alvorlige syke etter at listeria ble oppdaget i kjøttpålegg.

– Hva slags symptomer får man hvis man blir syk?

– Hos de aller fleste gir ikke infeksjonen noen symptomer og er ufarlig. Listeriose kan gi ulike symptomer som milde influensalignende plager, men også alvorlig sykdom som blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse hos personer med nedsatt immunforsvar, skriver Lange i Folkehelseinstituttet.

– Hvem bør passe ekstra på?

– Det er hovedsakelig personer med nedsatt immunforsvar, eldre med svekket allmenntilstand og gravide som kan utvikle alvorlig sykdom. De bør være oppmerksomme på matprodukter som kan gi risiko for listeriose.

– Maten i Norge er stort sett trygg

– Hvordan vurderer Mattilsynet kontrollen hos matprodusentene på dette med listeria?

– Maten i Norge er stort sett trygg og få blir syke av maten de spiser. Vi erfarer at norske produsenter er gode til å ivareta mattryggheten og å varsle oss når de skal, skriver Catherine Svindland,

– Tre ganger i sommer har det blitt trukket tilbake produkter med listeria. Hvordan ser dere på det?

– Alle matvarer som settes på markedet skal være trygge å spise, og derfor er det viktig at virksomheter umiddelbart fjerner varer fra markedet dersom det er mistanke om mulig helsefare. Det er selvfølgelig ikke bra at potensielt farlige matvarer kommer på markedet, men enkelte ganger trekkes varer også når det bare er mistanke.

Read Entire Article