Ansetter færre vikarer enn under pandemien

3 weeks ago 13



Oppsiktsvekkende tall får toppene i arbeidslivet til å klø seg i hodet.
– Vi vet ikke hva som er normalen.

 Frode Hoff / TV 2
FÆRRE VIKARER: Serveringsbransjen trenger fortsatt mange vikarer, men færre enn før. I NHO Reiseliv faller antallet bedrifter som trenger vikarer fra 81 prosent i 2022 til 66 prosent i år. Foto: Frode Hoff / TV 2

Publisert 27.05.2024 09:21 Sist oppdatert 36 minutter siden

Antallet bedrifter som sier de skal ansette sommervikarer faller dramatisk.

I år sier bare 34 prosent at de skal ansette vikarer. 

Det er mindre enn pandemiåret 2020, da 37 prosent hadde sommervikarer. 

Tallene kommer fra Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Landets største arbeidsgiverorganisasjon har samlet inn tall fra 18 bransjer over hele landet.

– Vet ikke hva som er normalen

Nina Melsom i NHO er usikker på hva som er i ferd med å skje. 

– Vi har ikke gjennomført undersøkelsen før 2020. Vi vet ikke hva som er normalen, sier hun.

 Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO, sier de mangler tall på hvor mange som ansatte sommervikarer før pandemien.
MANGLER TALL: Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO, sier de mangler tall på hvor mange som ansatte sommervikarer før pandemien.

Men:

– Nedgangen kan tyde på at bedriftene har tøffere tider. Byggenæringen har lite aktivitet om dagen. Flere andre opplever dyrtid og er forsiktige med pengebruken.

Antallet bedrifter som skulle ansette sommervikarer var på vei ned også for ett år siden. Dermed kan ikke dyrtid og dårlig økonomi være hele forklaringen. 

– Hva skjer hvis tallene fortsetter å gå ned?

– Det vil jo bety at unge går glipp av innsikt i arbeidslivet. Arbeidslivet vil ikke gi dem den arbeidserfaringen vi er opptatt av, sier Melsom.

– Bør revurdere

Når TV 2 legger de ferske NHO-tallene frem for LO, vår vi et klart svar:

– Bedriftene som vurderer å ikke ansette sommervikarer bør revurdere det, sier ungdomsrådgiver Sindre Hornnes i LO.

 Frederik Ringnes / NTB
EN INVESTERING: Sindre Hornnes i LO mener det å ansette sommervikarer er en investering i fremtiden. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Han peker på at norske bedriftseiere ofte klager på at det er vanskelig å få tak i nok flinke folk. 

– Det å tilsette unge sommervikarer er en investering i fremtiden til bedriften og den enkelte. Det er enklere å sikre seg tilgang til nok folk ved å ansette sommervikarer både i gode og dårlige tider, sier Hornnes. 

Nærmere 90 prosent av alle nordmenn har hatt sommerjobb, viser tall fra NHOs befolkningsundersøkelse. 

Samtidig viser SSBs tall fra 2022 at sju av ti ungdommer hadde sommerjobb det året.

At bare 34 prosent av NHO-bedriftene vil ha sommervikarer i år, fremstår dermed som et veldig lavt tall.

Sommerjobb gir selvtillit

– Å være sommervikar gir et godt innblikk i hvordan arbeidslivet fungerer. Det bygger selvtillit og samarbeidskompetanse, sier Nina Melsom i NHO.

Hornnes i LO er enig. 

– Sommerjobb er viktig, unge får større tilknytning til arbeidslivet. Det å ikke ha en jobb i tidlig alder, øker faren for å bli arbeidsledig som voksen, sier han.

Uavhengig av hva som er årsaken til den kraftige nedgangen i bedriftenes planer om å ansette sommervikarer i år, sender Nina Melsom et lite stikk til myndighetene.

– Jeg kan ikke si at rammevilkår er grunnen, men generelt sett er det viktig å stimulere til et blomstrende næringsliv, sier hun.

 Lage Ask / TV 2
UTEPILS: Utepils på Sørenga i Oslo. Nina Melsom i NHO mener at en sommerjobb i for eksempel serveringsbransjen kan bygge selvtillit og samarbeidskompetanse. Foto: Lage Ask / TV 2

– Det kommer også ungdommen til gode.

Melsom legger til at alle sommervikarer selvfølgelig skal bli tatt imot på en god måte. NHO gir klare råd til sine medlemsbedrifter.

– Sommervikarer skal ha skriftlig arbeidsavtale. De skal ha skikkelig og god opplæring. De har jo ikke vært i arbeid før.

Det siste er Hornnes enig i. Han skal snart ut på den tradisjonelle sommerpatruljen – og han oppfordrer ungdom til å være bevisst sine egne rettigheter.

Read Entire Article