– Mbappé splitter landet

1 week ago 11



– Jeg håper at jeg fortsatt vil være stolt av å ha på meg landslagstrøya den 7. juli, sier Mbappé. 

Etter den datoen kan Frankrike få sin første ytre høyre-regjering, med partiet Nasjonal Samling i førersetet. Fotballspilleren ba søndag velgerne om å la være å stemme på «ekstreme partier». Det vekker reaksjoner. 

– Jeg er svært skuffet over Kylian Mbappé. Jeg har inntrykk av at når du har mye penger, så kan du uttale deg stikk i strid med reglene til det franske fotballforbundet, sier Andréa Kotarac, talsperson for Nasjonal Samling til TV-kanalen BFM. 

– Han har rett til å ha en mening, sier programlederen. 

– Han er ingen hvem som helst. Vi i Nasjonal Samling mener at når du har på landslagsdrakta, med det franske flagget på brystet, da representerer du hele Frankrike. Uansett hudfarge, politisk mening eller religion,  svarer Kotorac. 

Han reagerer sterkt på at landslagskapteinen uttaler seg om politikk midt under fotball-EM. 

– Kylian Mbappé splitter landet, sier Nasjonal Samling-politikeren. 

Han tror ikke uttalelsene vil påvirke folks holdning til partiet. 

– Nei, meningen til en fotballspiller, en mangemillionær … Han sier jo selv at landet vårt er i en alvorlig situasjon. Med store vanskeligheter for næringslivet. Med Emmanuel Macron har vi blitt over 10 millioner fattige. 

Politikeren peker på områder med høy kriminalitet, som selv ikke politiet våger seg inn i. 

– Kanskje ikke herr Mbappé vet det, siden han ikke lenger ferdes her. 

Kylian Mbappé har vokst opp i en av de beryktede forstedene utenfor Paris – områder som topper alle dårlige statistikker. 

Mbappé: – Håper jeg blir stolt i drakta 

Søndag kastet Frankrikes største stjerne, Kylian Mbappé, seg inn i valgkampen. 

– Dette er et avgjørende øyeblikk i historien til landet vårt, sa Kylian Mbappé.

Mandag kveld klokka 21 spiller Frankrike åpningskamp mot Østerrike under fotball-EM i Tyskland.

 Adrian Dennis/AFP/NTB
MANGFOLD: Kylian Mbappé med president Emmanuel Macron under fotball-VM i Qatar i 2022. Foto: Adrian Dennis/AFP/NTB

– Du har en følelse av at du må prioritere. Kampen mot Østerrike er veldig viktig, men mindre viktig enn den politiske situasjonen i landet vårt, sier Mbappé om kritikken. 

Han oppfordret yngre velgere til å stemme mot ekstreme partier, både til høyre og til venstre. 

– Landet vårt er i en ekstraordinær situasjon. Unge kan gjøre en forskjell. De ekstreme er ved maktens port. Vi må identifisere oss med landet vårt, med verdier som mangfold, toleranse og respekt, sa Mbappé. 

Rapper ut mot Mbappé 

Nasjonal Samling er ikke de eneste som reagerer på uttalelsene til Mbappé. 

En av Frankrikes mest kjente rappere, Booba, håner Mbappé og mener fotballspilleren vil leke helt, uten å tørre det helt. 

På «X» skriver han: «Ekstreme partier», kunsten å ta parti uten å gjøre det. 

Rapperen reagerer på at fotballspilleren ikke nevner Nasjonal Samling ved navn.  

Striden rundt Mbappé startet med lagkameraten Marcus Thuram (26). 

– Det er trist og veldig alvorlig, sa Thuram på en pressekonferanse under fotball-EM lørdag. 

Det blir valg på nytt i parlamentet i Frankrike, fordi ytre høyre-partier fikk nesten 37 prosent ved EU-valget. Valget avgjøres 7. juli. 

Thuram fikk beskjed om nyvalget i landslagsgarderoben forrige søndag, etter privatlandskampen mot Canada. Thuram tar et klart standpunkt mot partiet Rassemblement national, Nasjonal Samling, på norsk.

– Vi ble alle sjokkerte. Vi må gå og stemme. Vi må kjempe for at Nasjonal Samling ikke vinner, sa Thuram. 

VINNER VALGET? : Det går hardt utover valgplakatene til partiet Nasjonal Samling i Frankrike. Marine Le Pen vil forsøke å bli president i 2027. Ved valget i juli kan 28 år gamle Jordan Bardella bli landets yngste og og i tillegg første statsminister fra ytre høyre. Foto: Joel Saget/AFP/NTB
VINNER VALGET? : Det går hardt utover valgplakatene til partiet Nasjonal Samling i Frankrike. Marine Le Pen vil forsøke å bli president i 2027. Ved valget i juli kan 28 år gamle Jordan Bardella bli landets yngste og og i tillegg første statsminister fra ytre høyre. Foto: Joel Saget/AFP/NTB

Partiet leder på meningsmålingene.

Nasjonal Samling vil stramme kraftig inn på innvandring, i prinsippet null innvandring. 

Partiet kjemper også for det de kaller «nasjonal prioritering». 

Det betyr at tjenester som sosialhjelp, tildeling av kommunale boliger og annen offentlig støtte bare skal gis til franske statsborgere. 

– Gikk ikke for langt

Marcus Thuram er sønn av tidligere landslagsspiller Lilian Thuram. Han sier at det er faren som har gjort ham samfunnsengasjert. 

Thuram er blitt kritisert for å gå for langt i uttalelsene sine. Mbappé stilte seg klart bak lagkameraten. 

– Jeg deler de samme verdiene som Marcus. Han gikk ikke for langt. Han sa rett og slett meningen sin, og jeg er enig med ham. 

 Tiziano Ballabio/IPA Sport /NTB
FAR OG SØNN: Lilian Thuram, mangeårig landslagsspiller og sønnen Marcus. Sistnevnte sier det er faren som har gjort ham politisk engasjert. Foto: Tiziano Ballabio/IPA Sport /NTB

Valget til ny nasjonalforsamling foregår i to valgomganger. Først den 30. juni, og så den 7. juli. 

Bare tre uker før åpningen av sommer-OL i Paris kan landet få en ny regjering, dominert av enten ytre høyre eller ytre venstre – eller bli kastet ut i politisk kaos. 

– Det er ingen forskjeller mellom ytterpunktene, fordi de har ideer som splitter. Jeg er for ideer som bringer mennesker sammen, sier Mbappé. 

– Bra at han bruker stemmen

TV 2s sportskommentator, Mina Finstad Berg, er glad for at fotballspillere bruker den muligheten de har til å snakke ut til store mengder mennesker.

– Vi har sett en økning av det de siste årene, at fotballspillere ikke er redde for å si det de mener. Jeg synes det er positivt at de bruker den statusen de har til å nå ut med ting de mener er viktig.

– Det er veldig forståelig at en spiller som Marcus Thuram har meninger om et nasjonalistisk parti. Han er selv en del av veldig, veldig mange franske fotballspillere, som har bakgrunn fra en annen del av verden enn Frankrike. Det franske landslaget er satt sammen av folk med ulik hudfarge, ulike religioner og ulike bakgrunner. Fotballen har spilt en viktig rolle for å bryte ned stereotypier og løfte frem positive rollemodeller i fransk offentlighet, sier TV 2s sportskommentator.

Mina Finstad Berg tror Thuram snakker for veldig mange.

– Dette er kanskje noe Marcus Thuram kjenner sterkt på kroppen. Da er det bra at han bruker den stemmen han har, for å si ifra på vegne av veldig mange som ikke har muligheten til å nå ut til like mange, sier Mina Finstad Berg.

Read Entire Article