– Et hav av mennesker bor på gaten

1 week ago 11



FNs nødhjelpskoordinator Philippe Lazzarini er på Oslo-besøk. Han beskriver situasjonen i Gaza som «post-apokalyptisk»

 Fredrik Varfjell / NTB
OSLO-BESØK: Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) og UNRWAs generalkommissær Philippe Lazzarini deltar på pressekonferansen om Norges støtte til UNRWA i Oslo mandag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Foto: Fredrik Varfjell

Publisert 17.06.2024 18:33

– Situasjonen er tragisk og katastrofal. VI har en hel befolkning samlet i Midt-Gaza. Det er et hav mennesker som bor på gaten, sier Philippe Lazzarini til TV 2. 

Til tross for løfter fra Israel om å ta pauser i krigføringen for å få inn mer nødhjelp, ser ikke organisasjonen noe til det. Lazzrini sier det har vært vanskeligere å få inn nødhjelp de siste ukene. 

 Abed Khaled/Reuters
PÅ FLUKT: Palestinerne på Gazastripen er fordrevet fra nord, til sør, til midt på Gazastripen. Dette bildet er fra Deir Al-Balah fredag. Foto: Abed Khaled/Reuters

14 under etterforskning

Israel har kommet mot alvorlige beskyldninger mot 19 ansatte i organisasjonen. De etterforsker 14 personer for å ha medvirket til Hamas-angrepet på Israel 7. oktober. 

– Saken mot fire av dem er henlagt, én er renvasket, og det er fremdeles 14 personer under etterforskning. Vi vil få svar i løpet av de neste ukene, sier Lazzarini. 

Han sier også at det er mye desinformasjon og svartmaling av UNRWA i omløp, og mener det er grunnen til at noen land har stanset bidrag til organisasjonen. 

Utenriksminister Jonas Gahr Støre peker på at Israel aldri har likt UNRWA.

– UNRWA er verdenssamfunnets påminnelse til alle, også Israel, at vi har et stort palestinsk uløst problem, og det liker ikke Israel å bli påminnet på, sier Støre. 

– Har noen deltatt i ulovlige aktiviteter, så skal det selvfølgelig det etterforskes og straffes, men å kollektivt straffe millioner av palestinerne som er avhengige av UNRWAs arbeid, er feil, sier Støre. 

Takker Norge

Derfor er støtten fra Norge kjærkommen, og Lazzarini hyller Norge for å være en stødig støttespiller. 

Norge øker sin støtte til FN-organisasjonen UNRWA med 100 millioner kroner. 

– Takk til den norske regjeringen for å være en sterk støttespiller til organisasjonen over lang tid, ikke bare økonomisk, men også for å være en strategisk partner, sa Lazzarini.

Pengene kommer i tillegg til støtten på 275 millioner som Norge allerede har bidratt med så langt i år, sa utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim på en pressekonferanse mandag.

– UNRWA har finansiering fram til juli, etter det vet vi ikke hva som skjer. Finansieringen kommer fra måned til måned, sier Lazzarini.

UNRWA er FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger og er svært viktig for nødhjelpsarbeidet i Gaza. De koordinerer nesten all humanitærhjelp til det palestinske området.

Organisasjonen har vært i dyp krise siden januar da bidragene stanset opp. 

Nesten alle land har gjenopptatt støtten, men ikke USA.

Read Entire Article