– Angrepet var uunngåeleg

2 days ago 7



Demokratar og republikanarar i Norge er skaka etter søndagens angrep mot Donald Trump. Austin Rasmussen i Republicans Abroad meiner det var uunngåeleg.

 Jonathan Drake/Reuters/NTB
AVVERGA ANGREP: Secret Service undersøker ein eigedom tilknytta den mistenkte gjerningsmannen 15. september. Foto: Jonathan Drake/Reuters/NTB

Publisert 17.09.2024 01:30 Sist oppdatert 28 minutter siden

– Det er tragisk, er Austin Rasmussens umiddelbare reaksjon då TV 2 ringer han for å få ein kommentar etter det som FBI etterforskar som eit attentat mot Donald Trump. Rasmussen er leiar for Republicans Abroad Norway. 

– Det er tragisk at det politiske landskapet har forfalle til så stor grad at politisk vald blir sett på som eit alternativ.

Det var under ei runde golf søndag, at Secret Service oppdaga ein væpna mann som gøymde seg i buskene nokre hundre meter frå republikanarane sin presidentkandidat. Gjerningsmannen flykta frå staden, men blei seinare pågripen. 

Dette vet vi om den mistenkte

Dette skjer berre to månadar etter Trump blei skoten i øyret under eit valkamparrangement i Pennsylvania.

– Polarisering er hovudproblemet

Rasmussen trur det er mange faktorar som bidrar til at det har gått så langt, men peikar på polariseringa av samfunnet som ei hovudårsak.

 Silje Lunde Krosby/TV 2
REPUBLIKANAR: Austin Rasmussen leiar organisasjonen Republicans Abroad Norway. Foto: Silje Lunde Krosby/TV 2

– USA er utruleg polarisert no. Og mykje av språket som blir brukt mot Trump, kan trigge folk, seier Rasmussen.

Det same hevdar Trump. Han meiner retorikken til Kamala Harris og Joe Biden har skulda for det antekne drapsforsøket.

– Demokratene har heile vegen forfekta eit narrativ om at Trump er ein diktator, og ein som kjem til å gjere slutt på demokratiet i USA og i Vesten. Alt dette tullet er veldig inflammatorisk. 

Rasmussen meiner at når denne bodskapen blir gjentatt mange gonger, så vil nokon til slutt handle. 

– Viss folk verkeleg trur på det demokratane seier, så føler dei at dei ikkje har noko anna val enn å gjere forferdelege ting, seier republikanaren, og viser til dei to attentata mot Trump. 

– Når du ser på språket som demokratane og media vel å bruke om Trump, så var denne typen politisk vald uunngåeleg. 

– For ekstremt

– Ein kan ikkje seie at dette var uunngåeleg, det blir for ekstremt, seier leiar i Democrats Abroad Norway, Christina Skovsgaard.

– Når det er sagt, er all retorikken som kjem frå begge sider polariserande. Når du har ein slik polarisert situasjon, kan det utløyse vald, noko vi såg 6. januar 2021, seier demokraten. 

 Sara Aarøen Lien / TV 2
DEMOKRAT: Christina Skovsgaard leiar organisasjonen Democrats Abroad Norway. Foto: Sara Aarøen Lien / TV 2

Ho viser til storminga av Kongressen då den var samla for å godkjenne valet av Joe Biden som president. Trump er framleis tiltalt for valpåverking etter at han ikkje godkjende Bidens valsiger i 2020.

– I kor stor grad har Trump bidratt til denne polariseringa?

– Eg vil ikkje seie så masse om det, men vi veit jo korleis han har oppført seg, seier Skovsgaard til TV 2.

– Det republikanske partiet spreier bevisst falske rykte, og påstår at det er deira rett på grunn av ytringsfridomen, legg ho til, og viser blant anna til påstandane om at innvandrarar i Springfield, Ohio, kidnappar folks kjæledyr for å ete dei.

– Fortener ikkje dette

Republikanaren Rasmussen meiner Trump er eit symptom på og eit resultat av ei polarisering som USA uansett var på veg mot, også før Trump inntok den nasjonale politiske scena frå 2015. 

 Rebecca Droke/AFP/NTB
ATTENTAT: Her blir republikanaranes presidentkandidat Donald Trump redda ned frå scena i Butler, Pennsylvania, etter attentatet mot han 13. juli. Foto: Rebecca Droke/AFP/NTB

– Trump har kome med mange kraftige utspel. Bidrar han ikkje då til polariseringa og det hatet som er der ute?

– Ikkje i så stor grad at han fortener å bli drepen for det. Uansett kva Trump har sagt, så har ikkje det fått same resultat som det opposisjonen har sagt om han, seier Rasmussen.

– Gir du demokratanes retorikk skulda for gårsdagens angrep?

– Nei, eg skyldar ikkje på dei. Dei har ytringsfridom. Eg skyldar berre på gjerningsmannen. Men eg vil råde demokratene og journalistane til å vere meir forsiktige med retorikken dei brukar, seier han. 

Han legg til at det er openbert at Trump kan snakke «på ein måte som plagar motstandarane.»

– Men det er ikkje eingong i same liga som det demokratane og media seier om Trump og republikanarar generelt. Deira utsegn er avskyelege og fordomsfulle, seier Rasmussen. 

Bekymra for meir vald

– Kvar gang Trump møter motstand, seier han dette, svarer demokraten Skovsgaard.

– Altså, oppriktig talt, Trump leia eit opprør mot regjeringa, seier Skovsgaard, igjen med referanse til storminga av Kongressen i 2021. 

– Og også denne gongen har han sagt at han ikkje vil akseptere eit tap. Han har sin eigen versjon av realitetane. Ifølge CNN gav han falsk informasjon 33 gonger under presidentdebatten førre veke.

Både Skovsgaard og Rasmussen håper inderleg at det ikkje blir fleire angrep utover i valkampen, og at tryggleiken rundt Trump og andre kandidatar blir styrka ytterlegare.

– Men eg er bekymra, seier Skovsgaard.

– Det er ein farleg situasjon, særleg når det er så mange som har våpen i USA, avsluttar ho. 

Read Entire Article