Støre om støttestyrke:
PARIS (TV 2): Statsministeren mener det er en absurd problemstilling at Russland skulle kreve kontroll over Svalbard, som flere sikkerhetseksperter frykter.

Statsminister Jonas Gahr Støre deltok torsdag på et Ukraina-toppmøte i Paris med 30 andre land.
Etter toppmøtet sa president Emmanuel Macron at stats- og regjeringssjefene snakket om opprettelsen av en europeisk «støttestyrke».
Ifølge Macron skal en slik styrke sendes til Ukraina. Etter at en fredsavtale er inngått.
Det skal ikke være en fredsstyrke, men skal avskrekke russerne fra å angripe på nytt.
– Skal Norge være med på en slik styrke?
– Det er omtrent ett år siden Macron begynte å snakke om det her i Paris på et tilsvarende møte. Norge har vært med i planleggingen, som nå skjer mellom militære myndigheter, om hva det kan bestå i. Det er såpass uklart foreløpig om hva slags våpenhvile, hva slags fred du kan få, og hva skal en slik styrke bestå i, sier Støre.

– Betyr det at Norge ikke kommer til å ta stilling til dette før man har en våpenhvile på bordet?
– Hva vil det si å ha en våpenhvile på bordet? Det er svært uklart. Det er nå Russland som setter det i spill, ved å ikke følge det opp. Men å skulle forplikte norske soldater til å være på innsiden av krigen, det er et veldig stort og alvorlig spørsmål.
Støre legger til at han ikke vil spekulere i det før vi vet mer om hva det kan handle om.

De politiske lederne diskuterte også det amerikanske våpenhvile-forslaget for Ukraina.
– Det et veldig tydelig budskap som gjelder det som skjer akkurat nå. Nå ligger ballen på Russlands banehalvdel. Det er en betingelsesløs våpenhvile amerikanerne har bedt om. Ukrainerne har sagt ja til det, og russerne har ikke levert på det, sier Støre.
Han legger til at det er et tydelig krav fra alle, at så lenge Russland ikke er interessert i en våpenhvile, må presset mot Russland opprettholdes.
– Russland krever lettelser i sanksjonene. Er Norge villige til å gjøre det for å sikre en våpenhvile?
– Nei, det er vi ikke. Det var det enighet om rundt bordet. Det må jo komme som resultat av en våpenhvile, et resultat av at det går mot en mer varig fred.
Vil dele Arktis mellom seg?
Torsdag sa sikkerhetseksperter til avisa Dagens Nyheter at det er frykt for at Russland forsøker å gjøre en avtale med USA om Arktis.

TV 2 har også tidligere skrevet om at spenningen har steget i nord, etter at Donald Trump overtok som president.
– En oppdeling av Arktis der Russland tar Svalbard og USA får Grønland. Det bildet er noe man spiller med, sier Niklas Granholm, forskningsleder på Totalforsvarets forskningsinstitutt FOI, til svenske DN.
– Er du redd for at spenningen stiger i Arktis, at USA og Russland er i ferd med å fordele det området seg mellom, kanskje Grønland til USA og Svalbard til Russland?
– Nei, det er en helt absurd problemstilling. Men det USA nå bedriver i Grønland, det mener jeg vi skal være veldig tydelige på å uttale oss om når det er nødvendig. Grønland er en del av kongeriket Danmark. Beslutninger tas innenfor det riksfellesskapet som gjelder der. Og det mener vi andre nordiske og arktiske land skal være veldig tydelige på å si fra.
– Men er ikke situasjonen nettopp i nordområdene blitt mer usikker, med situasjonen som er i verden akkurat nå?
– Vel, situasjonen i verden..nordområdene og Arktis er jo et område hvor det har vært økende interesse gjennom en 10–20 år fra mange land. Norge ligger jo der med stor erfaring, og jeg vil si også stor innflytelse i hvordan vi kan holde det vi snakker om, det høye nord, med lav spenning.