Advarer mot spareskam: – Ikke bry deg om naboen

2 weeks ago 10



Ekspertene er samstemte om hva som er det viktigste rådet for å komme i gang med sparingen.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
SMÅ BELØP: Ekspertene slår et slag for alle beløp når det kommer til sparing, både små og store summer. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Publisert 31.08.2024 10:38

Hverdagen er tilbake for fullt for de fleste av oss, og det merkes kanskje på lommeboka. 

Den siste uka har et økende antall nordmenn søkt på ord som sparing, spare, sparekonto og rente, viser tall fra Google Trends. 

At interessen for sparing er stor, kan ekspertene bekrefte.

– Ja, det er mange som tar kontakt. Noen har muligens brukt litt mye i sommer, og tenker kanskje det er på tide å legge til side noe fremover, sier Robert Næss i Nordea.

Som investeringsdirektør synes han naturligvis det er hyggelig at folk tenker mer over hva de bruker pengene sine på. 

En av DNBs spareeksperter tror det er mange grunner til at temaet trender:

– Det har vært mye snakk om både renter og aksjemarkedet, og flere tenker på pensjon. Når naboen eller kolleger snakker om sparing, blir man så klart mer interessert selv også, sier Behnaz Ganji i storbanken.

En myk start

Enten du vil legge til side penger til en ferie, eller planlegger å spare til noe mer langsiktig, har ekspertene en rekke gode råd å komme med.

Ganji minner om at man ikke trenger gå så hardt ut i starten.

– Kanskje har du ikke spart i fond før, og tenker at du ikke har så mye penger. Da trenger du bare 100 kroner for å komme i gang, sier hun.

Senere kan man øke beløpene hvis den personlige økonomien tillater det.

DNB-eksperten advarer mot å kjenne på skam for at summene er små.

– Det er ikke meningen å spare seg til fant, men å planlegge for framtiden. Velg noe som står i stil med økonomien din.

 Stig B. Fiksdal
BEROLIGER: Behnaz Ganji, spareekspert i DNB, oppfordrer alle til å spare i stil med egen økonomi, og ikke bli stresset av andre. Foto: Stig B. Fiksdal

Hun sier at det ikke er noen grunn til å la seg stresse av andre som har større månedlige trekk. 

– Å snakke om økonomi er et sensitivt tema for mange. Alle økonomier er ulike, så det er ingen skam å spare et lavere beløp enn naboen, sier Ganji.

Det enkle rådet

Ekspertene er samkjørte om hva som er det viktigste rådet i begynnelsen. God oversikt og en tydelig plan står øverst på lista. 

– Det enkle rådet er å sette opp budsjett. Gå inn i nettbanken og se hva du har brukt penger på, og skriv det ned, sier Næss i Nordea.

DNBs Ganji er helt enig, og er også klokkeklar på at månedlig sparing er det lureste. 

– Sørg for at alle penger som kommer inn på konto har et formål. Få sparingen inn i budsjettet. Det er bedre enn å spare pengene som er til overs mot slutten av måneden, sier hun.

– Sparekonto eller fondssparing? 

– Ja, takk, begge deler, sier Ganji. 

Tidshorisont og formål med sparingen er avgjørende for hvor du bør sette pengene. Det er budskapet fra begge to.

 Gorm Røseth / TV 2
FORVENTNING. Nordeas investeringsdirektør Robert Næss sier man bør se etter sparekontoer med god rente. Foto: Gorm Røseth / TV 2

– En sparekonto, helst med best mulig rente, kan for eksempel være til en ferie neste år eller et bryllup. I det mer langsiktige løpet, kanskje til boligkjøp eller pensjon, er det fornuftig for de fleste å tenke på aksjesparing, sier Næss.

– Med aksjefond vil markedet svinge. Mange tenker kanskje de vil tape penger, men det svinger også oppover. Mange års erfaring viser at investering i aksjefond er smart, forteller Ganji.

Ingen forhandlinger

De fleste som sitter med boliglån, har fått kjenne effekten av et tosifret antall rentehevinger de siste årene. 

Mange har vært i kontakt med banken sin for å forhandle ned renten. 

Slike forhandlinger er ikke mulig med innskuddsrenten. 

– Nei, det går ikke an. Men bankene tilbyr ulike sparekontoer med forskjellige rentesatser, så man bør ta en prat med bankrådgiveren sin, forklarer Ganji.

– Hvilket rentenivå bør man forvente av en sparekonto? 

– De aller beste på flytende innskudd, er opp mot 5 prosent. Men der kan du risikere at den går ned etter en kort periode. Bankene som liker å være best, gir 4,5 prosent. Ut ifra det tenker jeg at hvis du får mindre enn 4 prosent på sparekontoen, kan det være greit å ta grep, svarer Næss.

– Husk at hvis det er høy rente, er det fort begrensninger på antall uttak, og du kan kanskje ikke bruke den som betalingskonto. Orienter deg om vilkårene, sier Ganji.

Read Entire Article