Boligmangel før høstens studiestart skaper press på utleiemarkedet. Nå frykter brannvesenet at det kan gå på bekostning av unges sikkerhet.

Publisert 23.05.2025 06:59
Utleiemarkedet er presset i flere av landets største byer.
På Møhlenpris i Bergen var 300 personer interessert i å leie én leilighet. En utleier forteller at han økte leieprisen med 2000 kroner, og mange får ikke engang svar på henvendelsene sine.
Kampen om å sikre seg bolig til studiestart er tidligere i gang i år enn i fjor.

Flere søker bolig tidlig
Studentsamskipnadene er blant dem som merker at mange studenter er på utkikk etter et sted å bo.
– Vi ser allerede nå at det er flere som har søkt om bolig til høsten nå i mai enn det var på samme tidspunkt i fjor, sier Sonja Dyrkorn, administrerende direktør i Sammen, studentsamskipnaden på Vestlandet.
Også hos SiO, studentsamskipnaden i Oslo, merkes det økte presset på boligmarkedet.
– Leiemarkedet i Oslo er krevende, så vi forventer at det blir ventelister til semesterstart, skriver boligdirektør Håvard Staff Brenno til TV 2.

Begge studentsamskipnadene tildeler boliger fortløpende til studentene som har søkt.
Men de har ikke nok boliger til alle som vil leie hos dem. Det gjør at flere trekker mot det private utleiemarkedet.
Brannsikkerheten nedprioriteres
Det får Bergen brannvesen til å slå alarm.

– Vi er veldig redde for at mange studenter skal flytte inn i utleieboliger hvor de ikke er trygge dersom en brann skulle oppstå, forteller kommunikasjonsleder Trine Sivertsen Sommerlade, og legger til:
– Vi vet at presset på utleieboliger bare blir større og større, spesielt i sentrum.
Hun tror dette fører til at mange unge nedprioriterer brannsikkerheten i jakten på en bolig.
– Studentene er først og fremst opptatt av å få seg et tak over hodet, og gjerne så sentralt som mulig. Da kommer brannsikkerheten langt ned på lista, sier Sommerlade.
– Konsekvensene er alvorlige
Hun påpeker at mange studenter ikke vet hvilke rettigheter og plikter de har som leietakere når det kommer til brannsikkerhet.
Huseier er ansvarlig for at boligen er utstyrt med fungerende slukkeutstyr, tilstrekkelig med fungerende røykvarslere eller brannalarmanlegg og tilstrekkelig med godkjente, frie rømningsveier.
Sommerlade er bekymret for konsekvensene det kan få for unge dersom de flytter inn i leiligheter som mangler dette utstyret.
– Dette har vi eksempler på. I 2015 stod det om sekunder før tre studenter brant inne på et loft i Bergen. Så konsekvensene er alvorlige hvis ikke brannsikkerheten blir ivaretatt.
– Ser sitt snitt til å tjene penger
Sommerlade mener enkelte utleiere spekulerer i studentenes bolignød.
– Vi ser jo at det skjer, sier Sommerlade.
Hvert år oppdager brannvesenet alvorlige feil og mangler, blant annet gjennom bekymringsmeldinger fra studenter og foreldre.
– Hvis man skal leie noe, er det krav til utleier. Vi har mange eksempler på utleiere som enten ikke vet bedre, som ikke har satt seg inn i reglene eller som ser sitt snitt til å tjene penger på studentene.

En bønn til studentene
For å unngå å ende opp i en situasjon der boligen ikke er brannsikret, er det noen ting som er viktig å huske på:
– Spør utleier om det er røykvarsler eller varslingsanlegg som virker. I tillegg må man forsikre seg om at det er en alternativ rømningsvei til den vanlige utgangsdøren som ikke er sperret, påpeker Sommerlade.
Dessuten er det viktig å vite at det finnes slukkeutstyr tilgjengelig i boligen.
Sommerlade oppfordrer også alle som oppdager mangler til å melde dem inn på branntips.no, og legger til en siste bønn:
– Vær så snill, ikke ta til takke med et sted bare fordi du har fått et tak over hodet og det er sentralt, hvis ikke det er trygt. Livet er viktigere enn at man får tak i en bolig i sentrum.