26-åringen åpnet pizzastedet i fjor. Nå er det Oslos fjerde beste restaurant, ifølge Tripadvisor.

1 month ago 36



Publisert: 31.07.2024 | Oppdatert: 4 minutter siden

Den italienske restauranten Piazza Italia åpnet på Frogner i mars 2023 og har kapret fjerdeplassen på Tripadvisors toppliste over restauranter i Oslo.

– Vi har bare fått én dårlig anmeldelse siden vi åpnet, sier daglig leder Nicolai Baade-Mathiesen.

Tripadvisors toppliste skiller seg fra andre restaurantlister. Der peppern gror, en indisk restaurant som fikk en firer av Vink sist vi var innom, har for eksempel kapret både første- og tredjeplassen hos Tripadvisor.

Blant restaurantene med én eller flere stjerner i Michelin-guiden, er det bare Statholdergaarden som er med. Statholdergaarden er også eneste restaurant på Tripadvisor-listen som også er med på Vinks oversikt over Oslos 50 beste restauranter.

Dette er Tripadvisor-topplisten

1. Der peppern gror (Rådhusplassen)

2. Ricksha (Kvadraturen)

3. Der peppern gror (Bogstadveien)

4. Piazza Italia (Frogner)

5. 1947 by Gandhi (Majorstuen)

6. Statholdergaarden (Kvadraturen)

7. Ruffino (Vika)

8. Hos Thea (Skillebekk)

9. Roti shop (Dronningens gate, midlertidig stengt)

10. Den glade gris (St. Olavs Gate)

Rødrutete duker, uformelt og hyggelig. Målet til de ansatte på Piazza Italia er å gi besøkende en følelse av å være i nettopp Italia.

Rødrutete duker, uformelt og hyggelig. Målet til de ansatte på Piazza Italia er å gi besøkende en følelse av å være i nettopp Italia. Foto: Ronja Sagstuen Larsen

QR-kode og god beliggenhet

Tripadvisors liste er basert på brukeranmeldelser. Michelin-guiden deler ut sine stjerner basert på hva deres egne eksperter mener.

– Det vil jo kunne være forskjell på hva en matanmelder og hva en forbruker mener, sier Mats Bjønnes i Forbrukertilsynet.

Piazza Italia, som fikk en firer da Vinks anmelder var innom i fjor, har egne QR-koder som går rett til en Tripadvisor-lenke. Daglig leder Baade-Mathiesen tror det er flere grunner til at gjestene legger igjen så mange gode omtaler:

– Vi holder til rett ved Vigelandsparken, og turistene strømmer til om sommeren. Alle som besøker oss, skal dra hjem og være fornøyde.

Baade-Mathiesen er bare 26 år, men har vært i bransjen i ti år. Han mener at det er lettere for gjester å legge igjen dårlige heller enn gode anmeldelser.

– De som er fornøyde har liksom fått det de kom for, mens de som er misfornøyde, har et behov for å dele det med verden.

Nicolai Baade-Mathiesen har tidligere jobbet på Olivia og Sommero. Nå driver han Piazza Italia sammen med foreldrene.

Nicolai Baade-Mathiesen har tidligere jobbet på Olivia og Sommero. Nå driver han Piazza Italia sammen med foreldrene. Foto: Ronja Sagstuen Larsen

Eierne av restauranten Ricksha, som startet som en matvogn i 2019, spør også gjestene sine om de ønsker å gi en tilbakemelding på Google og Tripadvisor.

Restaurantsjef Ali Asif hadde null erfaring fra bransjen da han åpnet Ricksha. Til gjengjeld hadde han lang erfaring med salg. I løpet av juli har restauranten ved Rådhuset kapret annenplassen på Tripadvisors toppliste.

Ricksha.

Ricksha. Foto: Rodrigo Freitas / Aftenposten

Asif mener det skyldes gode råvarer, og at de er rimeligere enn andre restauranter i området.

– Og vi har service på nivå med Michelin-restaurantene. Derfor har vi mange stamgjester, sier han.

Samir Sharma er daglig leder i Der peppern gror. Han tror deres gode plassering kommer fordi restauranten jobber målrettet med å unngå at dårlige tilbakemeldinger gjentas.

– Får vi en dårlig anmeldelse, gjennomgås dette på morgenmøtet med kjøkkenet og serviceteamet for å sørge for at det ikke skjer igjen, forteller Sharma.

Gjestene først

Et økende problem er at mange anmeldelser, spesielt på Tripadvisor, skrives i bytte mot gratis tjenester.

For ordens skyld: Ingenting tyder på at restaurantene som er nevnt i denne saken, holder på med dette.

Baade-Mathiesen sier at Piazza Italia aldri kompenserer kunder for at de skal gi restauranten en god anmeldelse.

– Er du redd for at folk skal mistenke dere for falske anmeldelser, siden dere er så høyt oppe på listen og Tripadvisor historisk har fått mye kritikk?

– Nei, vi kan ikke tenke på kritikk av Tripadvisor som kom for ti år siden. Vi tenker på gjestene. Vi skal gi dem god mat og service.

Der Peppern Gror (Bogstadveien)

Der Peppern Gror (Bogstadveien) Foto: Øyvind Tveter / Aftenposten

Ruffino.

Ruffino. Foto: Paal Audestad / Aftenposten

Hos Thea.

Hos Thea. Foto: Bjørge, Stein

Statholdergaarden.

Statholdergaarden. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Strengere regler

I oktober kom nye, norske regler som skal begrense omfanget av falske anmeldelser:

  • Omtaler skal komme fra ekte forbrukere som har kjøpt eller brukt produktet.
  • Forbrukere skal kunne finne informasjon om og forstå hvordan brukeromtalene samles inn og blir presentert.
  • Virksomheter kan bare oppfordre til å skrive anmeldelser på en nøytral måte.

Bjønnes i Forbrukertilsynet påpeker at ikke alle næringsdrivende følger de nye kravene.

De som bryter regelverket, risikerer en bot på inntil 25 millioner kroner eller 4 prosent av virksomhetens årsomsetning.

Forbrukertilsynet har ikke oversikt over hvor mange tilsynssaker som er blitt opprettet etter at det nye regelverket trådte i kraft. Bjønnes sier at dette er «et område som ikke har vært førsteprioritet» hos dem.

Fjerner falske omtaler

Vink har forsøkt å nå Tripadvisor for å få svar på hvilke tiltak de har gjort for å sikre at reglene for brukeromtaler i Norge blir fulgt. De har ikke svart på henvendelsen.

På sin hjemmeside skriver de at to millioner falske anmeldelser ble fjernet i 2023. De bruker avansert teknologi for å flagge mistenkelig innhold.

Et lignende system bruker Google, en annen stor aktør som deler brukeranmeldelser. Kommunikasjonsansvarlig i Google Sondre Ronander forteller at algoritmer i stadig større grad evner å fange opp falske anmeldelser.

– Maskinlæringsalgoritmer sørget for at mer enn 170 millioner regelstridige anmeldelser ble fjernet i 2023. Det er 45 prosent flere enn året før, sier han.

For å vite om anmeldelsene som er blitt gitt på en restaurant faktisk stemmer, anbefaler Bjønnes i Forbrukertilsynet å se om det er samsvar mellom brukeromtalene som gis på én plattform og sammenligne med en annen.

Har restauranten fått gode anmeldelser på både Google og Tripadvisor, er sjansen større for at det er verdt å ta turen.

I tillegg mener Bjønnes at forbrukere må legge vekt på mer enn antall stjerner. Se på innholdet som er skrevet. Hvis det ser autentisk og konkret ut, er det større sannsynlighet for at det er en ekte anmeldelse.

åpne faktaboks

Jeg skjønner hvorfor Piazza Italia er en nabolagsfavoritt

Jeg skjønner hvorfor Piazza Italia er en nabolagsfavoritt

Gå til Vink-forsiden

Følg Vink på sosiale medier

Read Entire Article