24-åring tiltalt for sverddrap: – Mange bekymringsmeldinger

2 weeks ago 11



17. april i fjor rykket politiet ut til en kommunal leilighet på Byåsen i Trondheim. Inne i leiligheten ble 45 år gamle Elisabeth Karete Bjørkavåg Ravnå funnet drept. Han som bodde i leiligheten, en 24 år gammel mann, ble pågrepet på stedet.

I leiligheten fant politiet et sverd som viste seg å være drapsvåpenet. Ifølge tiltalen ble Bjørkavåg Ravnå stukket fire ganger med sverdet, og døde etter kort tid av skadene.

Tirsdag starter rettssaken.

Om relasjonen mellom offeret og den tiltalte, sier statsadvokat Per Morten Schjetne følgende:

– Det er to personer som kjente hverandre fra før. De bodde i samme bygg og var bekjente. Hun besøkte ham i hans leilighet.

Bilde av Per Morten Schjetne Per Morten Schjetne

Statsadvokat

Erkjenner faktiske forhold

Statsadvokaten ønsker ikke å gå i detaljer om det som skal ha skjedd i forkant av drapet, ettersom det vil bli tema under bevisførselen.

– Det er ikke bestridt fra tiltaltes side at det er sverdet som er brukt som drapsvåpen. Det er hans sverd, og det befant seg i leiligheten da politiet kom til stedet, sier Schjetne til VG.

24-åringens forsvarer, Jasmin Gheshlaghi, bekrefter at hennes klient erkjenner de faktiske forhold.

– Det er i tiltalen tatt forbehold om påstand om forvaring eller tvungen omsorg, så spørsmålet for retten kommer til å bli skyldevne og reaksjon, sier Gheshlaghi.

 Joakim Halvorsen / NTBDrapet skjedde i en kommunal boligblokk på Byåsen i Trondheim. Foto: Joakim Halvorsen / NTB

– Utvilsomt falt mellom to stoler

Allerede i 2018 ble den nå drapstiltalte 23-åringen registrert i et prosjekt hos politiet som omfattet personer med særlig høy voldsrisiko. To år senere konkluderte de med at mannen kan utføre drap, skriver Adresseavisen.

Han ble likevel vurdert som for frisk til å kunne tvangsinnlegges og fikk kommunal bolig hvor han skulle klare seg selv.

Adresseavisen har fått tilgang til en rapport ført i pennen av Trondheim kommune og St. Olavs hospital. Rapporten er sendt til Statsforvalteren i forbindelse med at det ble opprettet en tilsynssak.

– Moren og andre har sendt mange bekymringsmeldinger knyttet til hans fungering. Min klient har utvilsomt falt mellom to stoler, sier tiltaltes forsvarer til VG.

– Trondheim kommune har stor forståelse og føler med familien og de berørte i denne saken, skriver kommunalsjef Karin Erland i en e-post til VG.

Hun bekrefter at det ble mottatt bekymringsmeldinger knyttet til den aktuelle adressen.

– Vi vurderer at riktige instanser fulgte opp meldingene innenfor det handlingsrommet vi har i henhold til lovverket for kommunale tjenester, skriver hun.

Kommunalsjefen sier at hun ikke kan kommentere saken utover det.

Ifølge Adresseavisen var politiet klar over at mannen hadde skaffet seg et sverd i forkant av drapet. Avisen skriver at det i rapporten refereres til at politiet ikke hadde hjemmel til å frata ham det.

– Jeg har ikke kunnskap om politiet var kjent med dette. Uansett så er det ikke ulovlig å oppbevare et sverd på bopel, sier statsadvokat Schjetne til VG.

 Joakim Halvorsen / NTBFoto: Joakim Halvorsen / NTB

– Ikke tydelig motiv

Noen måneder før drapet ble 24-åringen siktet for kroppsskade med kniv.

– Det er en hendelse fra januar 2023 hvor saken ble henlagt etter bevisets stilling. Mer kan jeg ikke si om det, svarer statsadvokaten.

I 2019 ble mannen dømt til fengsel i ti måneder for seksuell omgang med barn under 14 år. Han var 17 år da lovbruddet fant sted.

Mannens forsvarer ønsker ikke å kommentere noe rundt dommen.

Det er foretatt en rettspsykiatrisk undersøkelse av mannen i forkant av rettssaken, men hva de sakkyndige har konkludert med, ønsker ikke statsadvokaten å kommentere.

– Det vil bli et sentralt spørsmål i retten hvorvidt tiltalte var strafferettslig tilregnelig. Konklusjonen til rettspsykiaterne gjør at dette vil bli et sentralt tema, sier han.

– Hva vet dere om motiv?

– Det er ikke noe tydelig motiv her, sier han.

Påtalemyndigheten har lagt ned forbehold om forvaring, eller eventuelt tvungen omsorg.

– Vi mener at det er en nærliggende gjentagelsesfare for alvorlig vold, som nødvendiggjør en tidsubestemt straff. Dersom man etter endt bevisførsel kommer til at tiltalte var strafferettslig utilregnelig på gjerningstidspunktet, så vil det bli lagt ned påstand om dom for overføring til tvungen omsorg.

Tvungen omsorg er en strafferettslig særreaksjon for lovbrytere som var utilregnelig på grunn av høygradig psykisk utviklingshemming.

Rettssaken har tidligere blitt utsatt to ganger grunnet tiltaltes helsesituasjon. Hans forsvarer bekrefter at mannen er alvorlig syk, men ønsker ikke å kommentere hvilken sykdom det er snakk om.

Gerd Cathrine Haagensen er bistandsadvokat for de pårørende i saken. Hun sier til VG at hun ikke ønsker å uttale seg.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article