23 år siden turen ned slottstrappa: – Satt i stua og strigråt

4 hours ago 5



50 år etter at han ble valgt inn på Stortinget for første gang, ble Carl I. Hagen torsdag kjørt til stortingsmiddagen på Slottet for siste gang. En kjøretur som fikk hele Norges oppmerksomhet for 23 år siden.

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2 og Arkivbilde / TV 2
KLAR: Eli og Carl I. Hagen er klar for turen til Slottet og stortingsmiddagen. Kjøreturen til Eli Hagen etter at Carl hadde gått inn på Slottet i 2001, fikk ekstra mye oppmerksomhet. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2 og Arkivbilde / TV 2

Publisert 24.10.2024 20:59

Carl I. Hagen får hjelp av kona Eli til å feste sløyfa, før paret setter kursen mot den høytidelige middagen på Slottet.

50 år etter at han møtte på Stortinget for første gang, for det som den gang het Anders Langes Parti, skal Hagen torsdag delta på sin siste stortingsmiddag.

– Vemodig

Middagen har, med noen få unntak, blitt arrangert hvert år siden 1906, da den ble startet av Kong Haakon. Middagen har av kongehuset blitt beskrevet som «det fysiske møtet mellom Kongen og folkets valgte representanter på kongelig grunn».

Hagen har ikke telt, men anslår å ha deltatt på «noen-og-tretti» stortingsmiddager.

– Det er jo vemodig, for det er veldig hyggelig på Slottet. Det er nydelig middag, og fin stemning. Særlig Kongens tale pleier å være veldig god, sier Hagen.

Tirsdag denne uken var det på dagen 50 år siden første gang Hagen møtte på Stortinget. Det ble markert med applaus i stortingssalen.

– Det var veldig hyggelig av stortingspresidenten, og av salen som ga meg applaus, sier Hagen.

Kjørte ned slottstrappa

For 23 år siden skapte stortingsmiddagen overskrifter av helt andre grunner. Eli Hagen skulle kjøre hjem fra Slottet etter å ha sluppet ektemannen av.

Men i stedet for å kjøre den vanlige veien ned fra slottsplassen, kjørte Hagen derimot ned de 17 trappetrinnene. Bakgrunnen for hendelsen var at Hagen tok feil av hvor veien gikk ned fra slottsplassen.

– Det var en mørk kveld, sånn som nå. Tåkete og mørk, og du så nesten ingenting, sier Eli Hagen.

Rett etter at hun hadde sluppet av ektemannen, gikk det galt.

– Foran meg ser jeg plutselig bare avgrunn en halv meter foran meg. Da skjønte jeg at det var trappa, og jeg skjønte at jeg hadde ingen sjanse til å stoppe, sier Hagen.

Kjøreturen vi aldri glemmer

– Jeg tenkte at jeg får holde bilen på hjulene og komme meg ned så godt det går. Det sa litt «kling klang» og det gnistret litt, men det gikk fint. Så jeg kjørte rolig hjem og parkerte, legger hun til.

Hun sier at det gikk fint med henne etter hendelsen, men at hun fikk en reaksjon etter at hun kom hjem.

– Jeg tenkte at jeg kunne kjørt på noen som kom opp trappa. Jeg tenkte at det kunne skjedd en ulykke, men det gikk jo bra.

 Knut Falch / NTB
SPOR: Det var synlige spor etter Eli Hagens ferd ned slottstrappa i november 2001. Foto: Knut Falch / NTB

Senere på kvelden kom Carl I. Hagen hjem, i følge med to politibetjenter.

– Han hadde blitt hentet på slottet, og sa at «du må blåse, så de ser at du ikke har drukket», og det gjorde jeg. Jeg hadde ikke drukket, sier Hagen.

23 år har gått siden hendelsen. Selv om hun opplevde det som alvorlig, klarer Eli Hagen å ta hendelsen med et smil den dag i dag.

– Du klarer å le av det nå?

– Ja, jeg ler av det nå, men det var en forferdelig opplevelse. Reaksjonen etterpå, da jeg begynte å tenke på at jeg kunne ha kjørt på noen. Jeg satt i stua og strigråt.

– Men du fikk ikke noen bot for uvettig kjøring?

– Nei. Av en eller annen merkelig grunn så gjorde jeg ikke det, sier Eli Hagen og ler.

Read Entire Article