146.000 nordmenn trolig rammet av datainnbrudd: – Potensielt megastort

10 hours ago 5



Over 3 millioner registreringer om folks bevegelser i Europa har blitt lekket på et russisk hackerforum. Utdraget er fra én time i januar i år.

Registreringene skal bare være et lite utvalg av lokasjonsdata som hackerne skal ha tilegnet seg fra selskapet Gravy Analytics.

På forumet har de lagt ut dokumentasjon som viser omfanget av dataene de har fått tilgang til. En ekspert som har analysert dataene, forteller til nyhetsbyrået Reuters at det virker å stamme fra selskapet.

Flere internasjonale medier har skrevet om det mulige datainnbruddet. Dataene som hackerne skal ha stjålet, skal være alt fra kundelister til folks lokasjonsdata, skriver teknologinettstedet 404 Media.

NRK har sett flere skjermbilder publisert på det russiske forumet. Ifølge et skjermbilde publisert av hackerne, inneholder et upublisert datasett informasjon om 146.000 norske mobilenheter.

Gravy Analytics-lekkasje med mange punkter i Norge

STORT OMFANG: Utdraget hackerne har publisert viser én klokketime 1. januar 2025. Dette er en grafisk fremstilling av datapunktene for Norge. Der flere punkter ligger tett inntil hverandre er fargen i en mørkere rødfarge.

Grafikk: Henrik Lied / NRK

– Dette er potensielt megastort. Det kan påvirke alle, sier seksjonssjef i Datatilsynet Tobias Judin.

Dersom dataene er lekket, kan det få store konsekvenser, forklarer Judin.

– Dette er noe av det vi frykter aller mest. Det er grunn til å være bekymret.

Dette betyr det

Gravy Analytics har slått seg sammen med det norske selskapet Unacast. De samler inn lokasjonsdata fra mobiltelefoner. Det er data som viser bevegelsene våre.

Selskapet er en del av industri som har slått seg opp de siste årene.

Disse selskapene analyserer folks bevegelsesmønster og i noen tilfeller selger dataene videre til andre.

Informasjonen kommer blant annet fra apper som vi har på mobilen.

NRK har fått tilgang til tre filer som ble publisert på det russiske hackerforumet via det norske IT-selskapet WeeZee. Ifølge WeeZee er filene nå midlertidig utilgjengelige.

NRK har grafisk fremstilt datapunktene fra Europa. Der flere punkter ligger tett inntil hverandre vil fargen bli mørkere rød.

EN TIME I JANUAR: NRK har grafisk fremstilt datapunktene fra Europa. Der flere punkter ligger tett inntil hverandre er fargen i en mørkere rødfarge.

Grafikk: Henrik Lied / NRK

Hackerne hevder å ha stjålet lokasjonsdata som kan knyttes til unike mobilenheter.

Judin forklarer på generelt grunnlag hvor avslørende slik informasjon kan være.

Datatilsynet Tobias Judin

BEKYMRET: Tobias Judin er seksjonssjef for internasjonal seksjon i Datatilsynet.

Foto: Martin Gundersen / NRK

– Det kan knyttes til deg, hvor du bor, hvor du jobber og om du har tatt en uvanlig vei hjem, hvem du har relasjoner med, en elsker eller elskerinne eller konkurrerende arbeidsgivere.

– Det kan være pinlig og krenkende for personvernet. For noen kan det brukes for å påvirke og manipulere dem, til svindel eller utpressing, sier Judin.

Stille fra Unacast

Unacast ble etablert i Norge i 2014 og har i dag flere nordmenn i ledelsen.

For to år siden annonserte selskapet en sammenslåing med amerikanske Gravy Analytics. Ideen var at selskapene skulle smelte sammen over tid og i fjor høst ble besøkende til Gravy Analytics nettside automatisk overført til Unacast.

Nettsidene til Gravy Analytics er torsdag formiddag nede.

NRK har ikke lyktes med å få en kommentar fra Unacast. E-poster til selskapets medieadresse ga automatiske feilmeldinger og selskapet har ikke svart på våre telefonanrop.

NRK oppsøkte torsdag selskapets kontor i Oslo, uten å få en kommentar.

Bransje under press

Det amerikanske handelstilsynet, «Federal Trade Commission», har anklaget Gravy Analytics for villedende praksis og for å samle inn lokasjonsdata uten samtykke. I desember inngikk de et forlik.

NRK har i en rekke artikler dokumentert hvordan lokasjonsdata havner hos kommersielle aktører og myndigheter.

I en av sakene avslørte NRK hvordan et nåværende datterselskap av Unacast, Venntel, samlet inn over 70.000 datapunkter fra en norsk mobiltelefon.

Publisert 09.01.2025, kl. 14.17

Read Entire Article