Nattens voldsomme russiske angrep mot Ukraina er det største til nå i krigen. Samtidig fortsetter utvekslingen av krigsfanger mellom landene.
Søndag 25. mai kl. 11:04Kortversjonen
- Fangeutvekslingen mellom Ukraina og Russland skal avsluttes i dag, med totalt 2000 fanger løslatt.
- President Zelenskyj krever flere sanksjoner mot Russland.
- FN rapporterer om økt antall henrettelser av ukrainske krigsfanger.
- Samtidig med fangeutvekslingen ble tre barn drept i et russisk droneangrep mot Ukraina natt til søndag.
Søndag skal den største fangeutvekslingen mellom Ukraina og Russland avsluttes. Den startet fredag og skal ende med at begge parter har løslatt 1000 fanger hver.
Samtidig melder ukrainske nødetater søndag morgen at tre barn er drept i et russisk angrep i Zjytomyr-regionen nordvest i Ukraina. Ofrene er åtte, tolv og sytten år gamle.
Minst 12 personer skal være drept i det som betegnes som det største angrepet til nå i krigen, melder AP.
Lørdag utvekslet landene 307 krigsfanger hver. På fredag meldte Russland at de hadde satt fri 270 krigsfanger og 120 sivile i bytte mot like mange på ukrainsk side, skriver NTB.
Tror du på våpenhvile mellom Ukraina og Russland i år?aJabNeiBilder fra internasjonale byråer viser ukrainske soldater som omfavnes av familie og slektninger. Enkelte av soldatene skal ha sittet i fangenskap siden 2022.
– Vi bringer våre folk hjem, annonserte president Volodymyr Zelenskyj på sosiale medier.
– Vi bekrefter hvert etternavn, hver detalj om hver person, meldte han.
Ukrainas president
Samtalene mellom Ukraina og Russland
- Ukraina foreslo et direkte møte mellom presidentene Volodymyr Zelenskyj og Vladimir Putin i Istanbul 16. mai.
- Samtalene ble gjennomført på delegasjonsnivå uten deltagelse fra de to presidentene. Dette reflekterer den fortsatt lave tilliten mellom partene, til tross for enkelte fremskritt.
- Partene ble enige om å gjennomføre en omfattende fangeutveksling, hvor 1000 krigsfanger fra hver side skal byttes. Dette er den største utvekslingen siden krigen startet i 2022.
- Til tross for Ukrainas ønske om en umiddelbar og betingelsesløs våpenhvile, ble det ikke oppnådd enighet om dette under samtalene.
- Fangeutvekslingen startet fredag og avsluttes søndag.
Fangeutvekslingen ble forhandlet fram i de direkte samtalene mellom russiske og ukrainske representanter som ble holdt i Istanbul 16. mai. Det var første gang de møtes ansikt til ansikt siden mars 2022. Møtet varte i to timer og førte ikke til noen fremskritt mot en våpenhvile.
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa fredag at det ville bli en andre runde med samtaler, der Moskva ville overlevere et «memorandum» til den ukrainske siden.
Trump sa tidligere denne uken at Russland og Ukraina «umiddelbart» ville begynne å forhandle om en våpenhvile og en slutt på krigen, etter en to timer lang telefonsamtale med Russlands president Vladimir Putin, skriver BBC.
Siden den gang har Zelenskyj anklaget Putin for å «prøve å kjøpe seg tid» til å fortsette krigen.
President Volodymyr Zelenskyj sier at det trengs nye sanksjoner mot Russland for å presse landet til en våpenhvile.
– Kun flere sanksjoner rettet mot sentrale deler av den russiske økonomien, vil kunne tvinge Moskva til en våpenhvile, skriver han på X.
På fredag meldte ukrainske myndigheter at de har åpnet etterforskning av drap på krigsfanger. De hevder at Russland har drept 268 ukrainske krigsfanger siden krigens start i 2022.
Gjentatte ganger har Ukraina bedt om at en internasjonal domstol etterforsker russiske ledere og forsvarstopper for påståtte krigsforbrytelser.
I februar fastslo en FN-gruppe i Ukraina at de hadde registrert en kraftig økning i rapporterte henrettelser av ukrainske soldater som var blitt tatt til fange av russiske væpnede styrker. Da ble det vist til 79 drap siden slutten av august 2024.
– Denne økningen er knyttet til instruksjoner gitt av den russiske føderasjonens toppledelse, både politisk og militært, sier statsadvokaten.
Fra Kreml blir anklagene om krigsforbrytelser avvist, og også fra russisk side er det blitt hevdet at Ukraina har drept russiske krigsfanger.
Samtidig fastslår FN at krigsfanger på begge sider er blitt utsatt for tortur og dårlig behandling gjennom de drøye tre årene har gått siden Russlands fullskala invasjon av Ukraina.