– Det er et svært viktig besøk. Den britiske regjeringen står oss politisk nær. Det er også slik at de forstår betydningen av Arktis og nordområdene på en måte som de kanskje ikke forsto like klart tidligere, sier Barth Eide til NRK.
Han sier han er glad for at David Lammy takket ja til invitasjonen hans.
– Nå skal vi se Arktis. Vi skal snakke om geopolitikk og Arktis i den sammenhengen, men også se på alt det vi kan se her om klimaendringenes betydning for hele kloden.
– Er dette besøket et uttrykk for større interesse for nordområdene?
– Jeg har vært opptatt av nordområdene i hele min karriere. Jeg har aldri opplevd så stor internasjonal interesse som det er nå. Det var lenge slik at vi strevde med å få våre nære samarbeidspartnere til å ha noe særlig interesse. Nå tror jeg folk skjønner hvor sentralt dette området, sier Barth Eide.
De ankom Longyearbyen onsdag, og drar rett videre med fly til Ny-Ålesund, der de skal besøke forskningsmiljøene.
– Vi har mye å vise fram. Vi har en fantastisk flott norsk forskningsstasjon i Ny-Ålesund med mange internasjonale forskere, også briter. Vi skal selvfølgelig møte de britiske forskerne. Vi skal høre fra Kings Bay og sjefen på Polarinstituttet.
Torsdag skal de blant annet besøke Svalbard satellittstasjon (SvalSat) og Svalbard globale frøhvelv i Longyearbyen.
Den norske og britiske utenriksministeren er i Longyearbyen på torsdag.
Foto: NTB- Ønsker økt militær tilstedeværelse i Svalbard-området: – Vi skal ikke være naive
Merker økt interesse for Svalbard
Også nestleder i Longyearbyen lokalstyre, Jo Gytri, mener at interessen for Svalbard har økt kraftig den siste tiden.
– Vi merker den økte interessen, kanskje spesielt etter at Donald Trump viste interesse for Grønland, sier han, og legger til:
– Vi merker det ved at stortingspolitikerne ønsker å komme hit, og vi merker det også da vi fikk 40 Nato-parlamentarikere opp hit for et par uker siden.
Også internasjonal presse kommer i større grad nordover, forteller Gytri.
– Det er et enormt trykk fra internasjonal presse, og store mediehus ønsker å skrive saker herfra, sier han.
– Så er det viktig å poengtere at geo- og sikkerhetspolitikk ikke er et lokalt anliggende. Det overlater vi til staten og de som kan det. Samtidig er det viktig for oss at det som blir rapportert herfra er riktig og balansert.
Publisert 28.05.2025, kl. 10.51 Oppdatert 28.05.2025, kl. 10.57