Ut mot VG-podkast: – Bagatelliseres og unnskyldes

5 hours ago 5


Kortversjonen

  • Sigrid Bonde Tusvik kritiserer podkasten «Kompisen til Marius» for å bagatellisere og unnskylde påstander om vold fra Marius Borg Høiby.
  • Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, mener podkasten gir nyanserte perspektiver.
  • Høiby nekter straffskyld, med unntak av vold og skadeverk mot Frogner-kvinnen og trusler mot en mann i 20-årene.

Lørdag slapp VG podkastserien «Kompisen til Marius», der en nær venn av Marius Borg Høiby (28) prater ut om hva som har skjedd i vennegjengen – bak alle skandaleoverskriftene – det siste året.

– Jeg syns Marius fortjener en stemme. Han har blitt høvlet ned, sa «Erik» i podkasten.

Sigrid Bonde Tusvik har hørt to av de tre episodene og reagerer, forteller hun i sin egen podkast «Tusvik og Tønne», som hun har sammen med Lisa Tønne (47).

– Jeg reagerer på hvordan påstandene om vold i alle forholdene Marius har hatt nesten bagatelliseres og unnskyldes i podkasten, skriver Tusvik i en sms til VG.

Bilde av «Tusvik og Tønne»«Tusvik og Tønne»

Komikere og programledere Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne.

I VGs podkast gir Høibys anonyme kompis «Erik» et innblikk i livet til kronprinsessens sønn, og forteller om hvordan det er å stå tett på en person som blir anklaget for vold og voldtekt.

Høiby er siktet for flere forhold, blant annet for mishandling i nære relasjoner mot tre ekskjærester: Frogner-kvinnen, influencer Nora Haukland og Juliane Snekkestad.

Bilde av Marius Borg HøibyMarius Borg Høiby

Kronprinsesse Mette-Marits sønn

– Et offentlig, stort problem

I «Tusvik og Tønne» sier Tusvik at VGs podkast er som å «vaske psykisk og fysisk vold».

Når VG ber henne utdype hva hun mener med dette, svarer hun:

– Det er et stort problem med vold i nære relasjoner i Norge. Vi snakker om psykisk og fysisk vold som om det er noe som hører privatlivet til og ikke er et offentlig, stort problem i samfunnet.

I sin egen podkast stiller hun seg også kritisk til hvordan podkasten kan påvirke unge.

– Problemet er når unge gutter hører på denne podkasten, så vil de tenke: «Ja, det er sant da, at man må gi folk en sjanse. Man må ikke forhåndsdømme folk og sånt». Men det kommer kjæreste, på kjæreste, på kjæreste og forteller om psykisk og fysisk vold, sier hun.

Høibys kompis sier i podkasten at han har «null respekt for folk som er voldelige mot damer», men at Høiby også er en venn.

– Du må på en måte prøve å ta vare på de man er glad i, i både medgang og motgang. I sånne situasjoner der hvor han har gjort noe galt, må man også bidra til at det ikke skjer igjen, sier «Erik» i podkasten.

 Hallgeir Vågenes / VGMarius Borg Høiby ble første gang pågrepet ved Jansløkka skole, like i nærheten av både hans og kronprinsparets bolig. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Livsfarlig

Til VG sier Tusvik at hun tror at unge kan høre podkasten og tenke at det er begges feil hvis den som et utsatt for vold forsøker å forsvare seg eller ta igjen, og legger til:

– Det er livsfarlig hvis unge mennesker tror at kjærlighet og lidenskap skal gjøre litt vondt. Sånn skal ikke et forhold være.

– Marius Borg Høiby er ikke tiltalt eller dømt. Kompisen hans forteller en side av saken som ikke har blitt løftet frem tidligere. Bør ikke denne siden av saken også få komme frem?

– Lydopptaket som ble lekket forteller mye om hvordan Marius oppfører seg mot sine nærmeste. Han er ikke forhåndsdømt, han har faktisk sjokkert nasjonen med sine handlinger, sier Tusvik.

– Grenseoverskridende oppførsel

Lydopptaket Tusvik viser til, stammer fra samtalene mellom Høiby og Frogner-kvinnen i timene før han ble pågrepet for første gang, etter voldshendelsen på Frogner 4. august.

I samtalene, som VG har tidligere omtalt, brukte Høiby ordene «klappa til deg lite grann» og «slo deg litt med flat hånd» om volden – mens kvinnen beskrev en rekke slag, flere kvelertak, pustevansker og kul i hodet.

Tusvik mener det ikke spiller noen rolle om en har psykiske problemer – noe Høiby selv har vært åpen om – og som han også har sagt ikke unnskylder oppførselen hans mot Frogner-kvinnen.

– Det er uansett grenseoverskridende oppførsel som jeg syns er sunt at folk reagerer på. Sånn skal ingen oppleve å ha det, fortsetter Tusvik.

Videre sier Tusvik at det «krever enorm styrke å varsle».

– Jeg synes fokuset aldri trenger å ligge på voldsutøver. Ære være dem som tør å stå fram og fortelle sine historier. Det har ikke Marius gjort, det har en anonym kompis av han gjort.

VG har forelagt Høibys forsvarer, Petar Sekulic, Tusviks uttalelser.

– Tusvik står selvsagt fritt til å si og mene hva hun vil, men er bare en av mange uten innsikt i saken og som kommer med uttalelser vi ikke finner grunn til å kommentere nærmere nå, skriver han i en e-post til VG.

VG-leder: – Vil vise at saken har flere sider

Eva Therese Grøttum, redaksjonell leder for nyhetsredaksjonen i VG, er uenig i kritikken. Grøttum har følgende kommentar til påstanden om at VGs podkast «vasker psykisk og fysisk vold»:

– Jeg synes det fremgår tydelig av podkasten hva Marius Borg Høiby er siktet for, og alvoret i siktelsene. Kameraten forteller også om hvordan dette har vært vanskelig også for vennskapsforholdet, sier Grøttum.

Siden august er det publisert over 5000 artikler om Marius Borg Høiby-saken. De fleste dreier seg om hva politiet og de fornærmede mener har skjedd, mens Høibys perspektiv har fått mindre omtale, påpeker hun.

Bilde av Eva Therese Loo GrøttumEva Therese Loo Grøttum

Redaksjonell leder for nyhet i VG

– Vi mener det er viktig at også hans perspektiv fremkommer i dekningen, og det har vi jobbet for her. Samtidig har jeg forståelse for at å høre denne versjonen av saken kan være belastende for de fornærmede i saken.

– Tusvik skriver til VG at hun reagerer på hvordan påstandene om vold i alle forholdene Marius har nesten bagatelliseres og unnskyldes i podkasten. Ønsker du å kommentere det?

– Det er en forskjell på å forsvare og forklare, som kompisen til Marius Borg Høiby er inne på. Det er ikke vår oppfatning at kameraten ubetinget forsvarer ham, svarer Grøttum.

– Vår intensjon med å fortelle denne historien er å vise at saken har flere sider, samtidig som vi er tydelige på at dette er nettopp kameratens subjektive oppfatning. Det håper og tror jeg lytterne forstår, avslutter VGs redaksjonelle nyhetsleder.

– Noen viktige opplysninger

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, har hørt podkastserien. Hun kjenner ikke til publiseringen utover det hun har hørt som lytter, men mener serien tilfører viktige nyanser i en sak som fra starten har vært preget av omfattende og negativ mediedekning.

– Fra nyheten sprak i begynnelsen av august, har det vært en diskusjon om et samlet medieuttrykk rundt saken, sier Nybø til VG.

Hun peker på at pressen har et ansvar når enkeltpersoner omtales så massivt og negativt.

–⁠ Da er pressen forpliktet til å innhente samtidig imøtegåelse av påstandene.

Bilde av Reidun Kjelling NybøReidun Kjelling Nybø

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening

Samtidig påpeker hun at det i praksis ofte er krevende å få fram motstemmer – personer som kan bidra med et mer balansert og nyansert bilde av den omtalte, og dermed gi publikum en bredere forståelse enn det som fremkommer i enkeltsakene.

– Jeg opplever i hvert fall som lytter at jeg har fått noen viktige opplysninger som ikke er kommet frem i den øvrige dekningen, sier hun.

Nybø sier også at Høibys kompis gir et «ganske nyansert bilde».

– Det er ikke sånn at han stiller seg bak de påståtte handlingene til Marius Borg Høiby og applauderer dem. Det skjer jo på ingen måte, det. Han er kraftig provosert selv.

Nybø understreker at det er viktig at slike publiseringer følges av offentlig debatt.

– All ære til Sigrid Bonde Tusvik og andre som bidrar til debatt om journalistikk og pressetikk. Det trenger vi, sier Nybø.

Høiby er siktet for vold, mishandling i nære relasjoner, trusler, skadeverk, brudd på besøksforbud og voldtekt uten samleie.

Han erkjenner vold mot Frogner-kvinnen og for skadeverk i leiligheten hennes, samt trusler mot en mann i 20-årene. Resten av anklagene nekter han for.

Se oversikten over de fornærmede i saken under:

Read Entire Article