Tysk utenriksminister om våpen til Ukraina: – Ikke en jobb som gjøres på én eller to dager

11 hours ago 5


Først London. Så Paris. Og på veien svingte Tysklands utenriksminister Johann Wadephul innom Oslo for middag med utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

– Det høye nord og den baltiske regionen er disse dager et hotspot, sier Wadephul til NRK fredag morgen.

Besøket til Oslo skjer før statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på mandag reiser til Berlin for å møte Tysklands forbundskansler Friedrich Merz. Det er ventet at de to skal underskrive en ny avtale, blant annet om samarbeid innen forsvar og sikkerhet.

– For Tyskland er Norge en premium partner på alle områder, men særlig når det gjelder sikkerhet, understreker Wadephul.

Tysklands utenriksminister Johann Wadephul og utenriksminister Espen Barth Eide foran Stortinget

Wadephul og Espen Barth Eide er enige om at det er kritisk å levere luftvern til Ukraina.

Foto: Marie Skikstein / NRK

Ber europeiske allierte trå til

Tidligere denne uka godkjente USAs president Donald Trump leveranser av amerikanske våpen til Ukraina, organisert av Nato og betalt for av Europa. Norge og Tyskland var tidlig ute med å si at de skal betale for tre Patriot-luftvernsystemer.

Men Senteret for internasjonale og strategiske studier (CSIS) er blant flere som påpeker at det er mye ved planen som er uvisst og uavklart. Blant annet er det ukjent hvilke våpen som skal sendes, hvem som skal betale for dem, og hvor lang tid det skal ta.

Torsdag etterlyste Merz avklaring om hvordan USA skal erstatte våpnene som sendes.

Mark Rutte møter Donald Trump i Det ovale kontor

Nato-sjef Mark Rutte (til venstre) var på besøk hos USAs president Donald Trump i Det ovale kontor da Trump kunngjorde planen om å sende amerikanske våpen til Ukraina.

Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / NTB

– Er du bekymret for at detaljene i planen ikke er kommet på plass ennå?

– Nei. Dette er ikke en jobb som gjøres på én eller to dager, sier Wadephul.

Han understreker at det er viktig at europeiske allierte stiller opp for Ukraina, særlig med luftvern som kan beskytte mot blant annet missiler og droner. Russland har den siste tiden trappet opp luftangrepene mot Ukraina.

– Vi kjenner hjemmeleksen vår, og vi er på saken. Statsminister Støre og forbundskansler Merz skal fullføre dette neste uke, sier Wadephul.

– Skulle du sett mer konkrete løfter fra andre europeiske land for å levere våpen til Ukraina?

– Ja. Tysklands regjering har bedt Nato-land om å gå gjennom lagrene sine, for å se om det er mer vi kan gjøre for å hjelpe Ukraina.

Tysklands utenriksminister Johann Wadephul sier at Tyskland har bedt allierte i Europa gå gjennom lagrene sine for å finne våpen til Ukraina.

Eide: – Haster å trappe opp støtten

Utenriksminister Espen Barth Eide mener det er viktig at Ukraina raskt får mer luftvern. Han sier at han gjerne skulle sett avtalene komme på plass så snart som mulig.

– Det haster at vi trapper opp støtten, spesielt når det gjelder luftforsvar, sier Eide til NRK.

– Vi jobber nå med å få løst alt som gjenstår. Jeg håper på gode nyheter i nær fremtid, sier han.

Soldater ved siden av et luftvernbatteri

Ukrainske soldater ved siden av et Patriot-luftvernbatteri på et ukjent sted i Ukraina i august 2024.

Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB

Land som Hellas og Spania har tidligere uttrykt bekymring for å sende noen av sine Patriot-systemer til Ukraina. De frykter at dette kan gjøre dem mer sårbare for angrep.

Johann Wadephul sier at man må prioritere å beskytte Ukraina.

– Den største trusselen mot sikkerheten i hele Europa er Ukraina. Det betyr at vi må konsentrere innsatsen vår der og konsentrere våre militære evner.

Jobber for et mer selvstendig Europa

Trumps kunngjøring om mer våpen til Ukraina kom som en lettelse for mange europeiske ledere. Men Tyskland, Storbritannia og Frankrike jobber iherdig med å skape et Europa som kan stå på egne ben når det gjelder forsvar og sikkerhet.

Trioens kallenavn, «E3», er pluttselig å finne igjen i analyser og kommentarer, blant annet fra Chatham House.

Torsdag underskrev Merz og britenes statsminister Keir Starmer en ny samarbeidsavtale med sikkerhetsgarantier. Og uken før ble Starmer og Frankrikes president Emmanuel Macron enige om nytt samarbeid om atomvåpen.

– Hvilken rolle har Norge i denne konteksten?

– Alle trengs hvis man skal oppnå europeisk suverenitet – noe jeg mener man absolutt trenger, sier Johann Wadephul.

En gruppe menn i dress

Tysklands utenriksminister Johann Wadephul mener at Norge har en viktig rolle når Europa skal styrke sikkerheten og sin selvstendige forsvarsevne.

Foto: Vilde Skorpen Wikan / NRK

Tysklands utenriksminister mener at Russland i fremtiden kan bli en reell militær trussel for Europa. I tillegg krever USA at Europa tar mer ansvar for egen sikkerhet.

– Det høye nord og Arktis, særlig i forbindelse med klimaendringer, er svært viktig for oss. Og det er grunnen til at vi ønsker et tettere samarbeid med Norge, sier Wadephul.

Utenriksminister Espen Barth Eide sier at målet ikke bare er at Europa skal bruke mer penger på forsvar, men også evne å handle mer selvstendig fra USA.

– Vi må kunne gjør mer på egen hånd hvis det skulle bli nødvendig, sier Eide.

Han trekker også frem at EU styrker forsvarssatsingen, og at Norge og EU samarbeider om forsvar og sikkerhet:

– Europa blir nå i mye større grad en forsvarsallianse.

En gruppe menn i dress

Wadephul og Eide utenfor Stortinget fredag morgen. Mandag besøker statsminister Jonas Gahr Støre Tysklands forbundskansler Friedrich Merz i Berlin.

Foto: Vilde Skorpen Wikan / NRK

Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:

Publisert 19.07.2025, kl. 12.28

Read Entire Article