Mens Norge kan skilte med varierende sommervær, slår landene lenger sør alarm om skyhøye temperaturer. Nå stenger store deler av Frankrike ned i påvente av intens hete.
- Store deler av Frankrike stenger ned grunnet ekstrem hetebølge med temperaturer opp mot 41 grader.
- Hele 16 områder er under rødt farevarsel, inkludert Paris hvor Eiffeltårnet er delvis stengt.
- Hetebølgen rammer også Spania, Portugal og flere andre europeiske land.
- Tyrkia evakuerer 50.000 innbyggere på grunn av skogbranner.
- FNs menneskerettighetssjef advarer om klimaendringenes farer.
Myndighetene tar ikke lenger noen sjanser, etter at det tirsdag og onsdag denne uken er ventet temperaturer opp mot 41 grader flere steder.
Hele 16 områder i landet er nå under rødt farevarsel for hetebølge, deriblant Paris, hvor det nå iverksettes flere tiltak for å sikre befolkningens liv og helse.
Et av dem er at hovedstadens mest kjente turistattraksjon, Eiffeltårnet, holdes delvis stengt til onsdag. På grunn av den intense heten ser ikke tårnsjefen lenger det forsvarlig å sende turister opp i de øverste etasjene av det ikoniske bygget, skriver Le Monde.
Ifølge landets meteorologiske institutt vil hetebølgen være på sitt verste i Paris-området tirsdag og natt til onsdag. Først onsdag kveld ventes det lettere og kjøligere vær i hovedstadsregionen.
– Dette er en situasjon uten sidestykke, sier Frankrikes klimaminister Agnès Pannier-Runacher, ifølge BBC.
Foto: LUDOVIC MARIN / AFP / NTB
– Krever spesiell årvåkenhet
Dette er første gang siden august 2023 at det høyeste farenivået er tatt i bruk i Frankrike, melder Le Monde. Samtidig vil 68 andre departementer forbli på oransje nivå, som er det nest høyeste varslingsnivået.
– Hetebølgen krever spesiell årvåkenhet på grunn av dens varighet, geografiske utstrekning og intensitet, melder det Météo France.
- Er du i Sør-Europa og kjenner hetebølgen på kroppen? Da vil VG høre fra deg, så tips oss gjerne her!
Hetebølgen kan også resultere i en annen helseutfordring for landets innbyggere – svært høy luftforurensing. Derfor innføres det også kraftige trafikkrestriksjoner i Ile-de-France-regionen. Fra tirsdag 1. juli og til midnatt vil kun kjøretøy med et Crit'Air-klistremerke i klasse 0, 1 og 2
ha tillatelse til å ferdes, og fartsgrensene settes også ned med 20 km/t.– Det anbefales å begrense bilreiser så langt det er mulig, og velge fjernarbeid og om nødvendig praktisere samkjøring, sa politimester Laurent Nunez mandag kveld.
I tillegg vil opp mot 1350 offentlige skoler vil være «helt eller delvis» stengt tirsdag, melder det franske kunnskapsdepartementet, ifølge Le Monde.
Ekstrem hetebølge
Det er ikke bare Frankrike som sliter i heten. Både Spania og Portugal opplevde i helgen sine varmeste junidager noensinne, og det meldes om at temperaturen kan krype opp mot hele 50 grader i disse områdene de neste dagene.
I El Granado i Andalucía ble det målt 46 grader lørdag, mens byen Mora i Portugal registrerte 46,6 grader søndag.
– Jeg får ikke sove godt og har søvnløshet. Jeg får også heteslag, slutter å spise og klarer ikke å konsentrere meg, sier Anabel Sanchez (21) fra Sevilla til Reuters.
I Tyrkia har over 50.000 mennesker blitt evakuert, hovedsakelig fra feriebyen Izmir, mens brannmannskaper kjemper mot hundrevis av skogbranner. Vindkast på 120 km/t har bidratt til å spre flammene som har ødelagt minst 20 hjem.
Også i Hellas, Kroatia, Serbia og Bosnia har ekstreme temperaturer ført til problemer. I Nord-Makedonias hovedstad Skopje nådde temperaturen 42 grader fredag.
FNs menneskerettighetssjef Volker Turk advarer om at hetebølgen understreker behovet for klimatilpasning.
– Stigende temperaturer, stigende havnivå, flom, tørke og skogbranner truer våre rettigheter til liv, helse og et rent, sunt og bærekraftig miljø, sier han.
Publisert: 01.07.25 kl. 04:10Oppdatert: 01.07.25 kl. 04:20