Skarsgård langer ut mot død regissørlegende

1 day ago 5


Den svenske skuespilleren kommer med oppsiktsvekkende uttalelser om den legendariske filmskaperen Ingmar Bergman.

 Manuele Mangiarotti / ipa-agency.net / Pa Photos / NTBRØD LØPER I CANNES: Renate Reinsve og Stellan Skarsgård spiller begge i Joachim Triers nye film «Affeksjonsverdi» Foto: Manuele Mangiarotti / ipa-agency.net / Pa Photos / NTB
Oppdatert lørdag 12. juli kl. 01:12
  • Stellan Skarsgård skaper overskrifter med kontroversielle uttalelser om Ingmar Bergman.
  • Skarsgård kaller Bergman en «drittsekk» og hevder han hadde nazi-sympatier.
  • Bergman har tidligere uttalt seg om sin fascinasjon for Hitler på 1930-tallet.

Stellan Skarsgård (73) har skapt overskrifter med sine kontroversielle uttalelser om den verdenskjente regissøren Ingmar Bergman under filmfestivalen i Karlovy Vary.

– Bergman var ikke en veldig hyggelig fyr. Han var en bra regissør, men du kan fortsatt fordømme en person som en drittsekk, sa Skarsgård ifølge Variety.

Ingmar Bergman døde i 2007. Han er far til den norske forfatteren Linn Ullmann. Han har laget prisbelønte filmer som «Fanny og Alexander», «Høstsonaten» og «Persona», som regnes som klassikere i filmhistorien.

 Jan Collsiöö/TT / TT Nyhetsbyrån / NTBPÅ SCENEN: Ingmar Bergman på Dramaten i Stockholm i 1969. Foto: Jan Collsiöö/TT / TT Nyhetsbyrån / NTB

Den svenske skuespilleren gikk enda lenger i sin kritikk av Bergman, som regnes som en av filmhistoriens største regissører.

– Bergman var manipulerende. Han var nazist under krigen og den eneste personen jeg kjenner som gråt da Hitler døde, hevdet Skarsgård.

– Vi unnskyldte ham gang på gang, men jeg har en følelse av at han hadde et veldig merkelig syn på andre mennesker. Han mente at noen mennesker ikke var verdige. Du merket det, når han manipulerte andre. Han var ikke hyggelig.

Skarsgård var på festivalen for å presentere filmen «Affeksjonsverdi», norske Joachim Triers siste film som vant pris i Cannes tidligere i år.

Ingmar Bergman har selv snakket om fascinasjon for nazismen, i et intervju tilbake i 1999, som BBC skrev om.

Han var på en reise til Tyskland i 1936 og bodde hos en nazistisk familie da han så Hitler tale.

– Hitler var utrolig karismatisk. Han trollbandt folkemengden, sier han i intervjuet.

 BONNIERS HYLEN / AFP / NTBMESTERREGISSØR: Mange av Ingmar Bergmans filmer står igjen i filmhistorien. Foto: BONNIERS HYLEN / AFP / NTB

Den svenske regissøren beskrev sin far som ultrakonservativ, og forklarte at farens politiske syn påvirket hele familien.

– Nazismen jeg hadde sett virket morsom og ungdommelig. Den store trusselen var bolsjevikene, som ble hatet.

Men da nazistenes grusomheter ble kjent etter krigen, med millioner av døde i konsentrasjonsleire, trodde han nesten ikke sine egne øyne.

Da sannheten kom fram, var det et grusomt sjokk for meg. På en brutal og voldelig måte ble jeg plutselig fratatt uskylden min.

Read Entire Article