Kinesiske influencere selger laks via live-streaming på Douyin: Bidrar til rekordhøy eksport.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Norsk laks tok av i Kina i forrige halvår. For første gang var Kina det tredje største markedet til norsk sjømat målt i verdi etter Polen og USA.
Veksten i verdi steg med 62 prosent sammenlignet med samme halvår i fjor, fiser ferske tall fra Norges sjømatråd.
Lakseprisen har gått ned, så veksten i volum er enda mer voldsom. I forrige halvår importerte Kina 122 prosent mer laks målt i vekt.
– Vi har aldri eksportert så mye laks til Kina på et halvår før, sier Sigmund Bjørgo, sjømatutsending til Kina for Norges sjømatråd.
Les på E24+
Ser solid comeback for laks i 2025
– Snakker om laksen live
En av de mest overraskende driverne bak veksten er salg gjennom sosiale medier som kinesisk TikTok, som kalles Douyin.
– Det er mange hundre influencere som selger laks online. De kjører live-streaming, så du kan følge med på at de snakker om laksen live, og så kan du kjøpe det umiddelbart og få det hjemsendt på døren. Det er helt unikt for Kina, forklarer Bjørgo.
– Hæ, dette høres jo helt merkelig ut?
– Ja, i sånn norsk setting så er det vanskelig å se det for seg. Det skjer så fort i Kina. Det er så voldsomt gjennomføringskraft. Det kommer mange nye aktører ganske fort opp som har bygd ut infrastrukturen. Og på toppen av det så har vi fått en prisreduksjon, som gjør det enda mer attraktivt ute for bruken, sier han.
Veksten skjer ikke bare i storbyene som Shanghai og Beijing, men også i mindre byer med millioner av innbyggere.
Det er ikke bare på kinesisk TikTok at laksesalget har tatt seg opp. De nye salgskanalene innebærer løsninger som kombinerer butikk, restaurant og netthandel – litt som Foodora og Wolt i Norge, forklarer Norges sjømatråds mann i Kina.
Les på E24+
Hvordan kunstig intelligens vil snu opp ned på teknologibransjen
Konkurrerer mot Chile
Norsk laks har også tatt en betydelig større andel av det kinesiske markedet. Fra å ligge på 40–45 prosent markedsandel de siste årene, har Norge nå klatret til hele 68 prosent i mai. Dette er den største markedsandelen på 15 år.
Markedsandelen har Norge primært tatt fra Chile. Det til tross for at Chile har en frihandelsavtale med Kina, noe Norge ikke har. Kineserne kjøper heller norsk laks fremfor chilensk, til tross for at den norske er noe dyrere.
– Kineserne foretrekker den norske laksen. Prisen på Chilensk laks må ligge betydelig lavere enn norsk laks for at den skal være attraktiv.
– Hvorfor er det sånn?
– Norsk laks er kjent for å ha god, jevn kvalitet. Den har et godt rykte på seg, men blir prisforskjellen for stor, altså over en amerikansk dollar i forskjell, så er det jo klart det er krevende å opprettholde en så høy markedsandel.
Slik endte halvåret
Den norske sjømatesporten satt også ny eksportrekord globalt forrige halvår. Aldri mer har det blitt eksportert like mye sjømat målt i verdi.
Dette til tross for at lakseprisen har gått ned og den gryende handelskrigen.
USA var det største enkeltlandet, og hadde den største veksten målt i verdi. Norge eksporterte sjømat for 8,7 milliarder kroner til USA, en økning på 38 prosent mot fjoråret.
Den typen sjømat vi eksporterte mest av, målt i verdi, var laks. Størst økning var det i krabbe, makrell og ørret.