Bakgrunnen for den løpende tvangsmulkten som det formelt heter er et HMS-tilsyn i mars i fjor.
Etter tilsynet ble det gitt 9 pålegg og avvik. To av dem har ikke SAS klart å lukke gjennom det drøye året som har gått siden den gang.
Totalt har Luftfartstilsynet hatt tre HMS-tilsyn hos SAS over en femårsperiode. I alle tre tilsyn har man funnet avvik, og det har blitt gitt pålegg til selskapet.
SAS hadde frist til 15. april i år for å rydde opp.
– Ser svært alvorlig på det
Luftfartstilsynet slår altså fast i et vedtak NRK har fått innsyn i at SAS bryter arbeidsmiljølovgivningen.
– Nå har vi sagt at nå er vår tålmodighet slutt. Vi satte en frist, men de klarte ikke å gi oss den dokumentasjonen vi ba om. Da har vi måttet, dessverre, gå til dette skrittet. Det sier Luftfartsdirektøren Lars Kobberstad til NRK.
Har hatt dialog med SAS i over et år uten å få all nødvendig dokumentasjon opplyser Luftfartsdirektøren. Han ser svært alvorlig på det.
Foto: Bente H. Johansen / NRKDet er særlig to punkter selskapet har brutt, og som gjør at selskapet nå får en løpende tvangsmulkt, ifølge Kobberstad.
– Det handler om at SAS som arbeidsgiver er ansvarlig for å skape et forsvarlig arbeidsmiljø. Og for det andre så skal de også sette vernetjenesten i selskapet i stand til å jobbe på en hensiktsmessig måte.
At et selskap med flere 100 arbeidsplasser ikke klarer å følge arbeidsmiljøloven ser Luftfartsdirektøren svært alvorlig på.
– Alle bedrifter i Norge er forpliktet til å følge, naturlig nok, en lovgivning. Det gjelder også SAS.
– Så vi ser svært alvorlig på det. Og det ligger også i sakens natur når vi nå har gitt en tvangsmulkt.
SAS håper å lukke avvik så snart mulig
NRK har sendt pressesjef i SAS, Øystein Schmidt en rekke spørsmål om den løpende tvangsmulkten. Han velger å svare slik:
Pressesjefen i SAS håper å lukke tilsynets eksisterende punkter så raskt som mulig.
Foto: Lars Holand / SAS«Vi tar til etterretning at vi ikke har kommet fullt og helt i mål med to av åtte av Luftfartstilsynets bemerkninger i denne saken, og at dette er bakgrunnen for dens videre utvikling. Vi kommer fremover til å gå i dialog med de aktuelle partner med det mål for øye å lukke tilsynets eksisterende punkter, og vi håper å kunne få til dette så raskt som mulig.»
Overrasket over at SAS tør å ignorere norske myndigheter
Hovedverneombudet for piloter, kabinansatte og teknikere er Jo Sirum. Han har tidligere sagt at ansatte i SAS trenger mer hvile, og mindre tøffe skiftplaner.
Nå når luftfartstilsynet har konkludert sier Sirum til NRK.
– Vi er overrasket over at SAS tør å ignorere norske myndigheter. Lovbrudd ble av Luftfartstilsynet varslet i mai 2024. Tilsynet har vært veldig tålmodige og gitt oss tre sjanser på et år til å justere kurs, uten at selskapet har valgt å føye seg etter påleggene.
Han fortsetter med å si at han håper SAS nå velger å gjøre de nødvendige justeringene som trengs for å følge loven.
Stor belastning for ansatte og dårlig reklame
Urda Brende er koordinerende verneombud for over 800 kabinansatte i SAS. Hun er ikke overrasket over at Luftfartstilsynet nå gir SAS dagmulkt for brudd på arbeidsmiljøloven
– Tvangsmulkt er et alvorlig virkemiddel, og det viser at tilsynsmyndigheten mener det er svikt i oppfølgingen av arbeidsmiljøpålegg, sier Brende.
– Jeg synes det er leit at vi har havnet i en slik situasjon. Det er først og fremst en stor belastning for de ansatte, men også dårlig reklame for virksomheten
– Hva må til for at dere og SAS løser problemet slik at pålegg kan lukkes?
– Vi må enes i å se verdien av ansatte som trives, har det bra på jobb, holder seg friske og ikke minst har overskudd til å yte passasjerene best mulig service og en trygg og sikker reise, avrunder hun.
Vil koste SAS mye
Luftfartstilsynet har vedtatt at SAS nå får løpende tvangsmulkt på 13.500 kroner per virkedag. Dette gjelder alle virkedager frem til dokumentasjon og tiltak er på plass i tråd med loven.
Med seks virkedager i uka, betyr det at selskapet må betale 81.000 kroner i uka, eller rundt 350.000 kroner i måneden
Av de 13.500 kronene, er 6000 kroner mulkt for det psykososiale arbeidsmiljøet, og 7.500 kroner gjelder brudd på vernetjenestens rammebetingelser.
– Hva må til for at tvangsmulkten opphører?
– Skal den opphøre, så er det at vi får den dokumentasjonen på at de faktisk har gjort det som vi krever at skal gjøres, med hensyn til et forsvarlig arbeidsmiljø. Og at vernetjenesten blir satt i stand til å gjøre det de skal gjøre, sier Luftfartsdirektør Kobberstad.
Han legger til at SAS har anledning i løpet av tre uker til å klage på vedtaket om tvangsmulkt.
Publisert 23.05.2025, kl. 15.57