Det samiske samfunnet kan bli mål for såkalte påvirkningsoperasjoner i forbindelse med det kommende sametingsvalget.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) frykter nemlig utenlandsk påvirkning under sametingsvalget som foregår samtidig som stortingsvalget.
Til NRK sier Johan Roaldsnes, PST-sjef i Finnmark at Russland utgjør den største etterretningstrusselen mot Norge.
De har sett at russiske aktører klarer å spre desinformasjon for å enten skape konflikt eller splid, som dermed også påvirker befolkningen, forklarer han.
– Skape mer konflikt
– Det er særlig noe man har sett rundt valg i Europa det siste året. Vi har også eksempler fra Norge der russiske aktører har tatt tak i ekte saker og gitt det sin egen vri for å oppnå splid, sier PST-sjefen i Finnmark.
PST-sjef i Finnmark, Johan Roaldsnes og sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR).
Foto: Jørn Østby / NRK– Hvilke konflikter er det man forsøker å blusse opp under sametingsvalg?
– For sametingsvalg kan det være flere politiske saker som kan forsterke det man allerede har i Norge i sentrum-periferi-linja. Og der er det mulig at slike saker kan benyttes av en fremmed aktør til å skape mer konflikt.
Ikke oppdaget noe konkret
Roaldsnes forklarer at valginnblanding kan skje på flere måter: En måte er ved å ramme det teknisk, altså med angrep via nett.
Det kan være ved å bruke en form for informasjonskrig til å skape skillelinjer og forsterke konflikter og videre skape kaos.
Men Roaldsnes understreker at de ikke har oppdaget noe konkret mot sametingsvalget.
PST-sjef i Finnmark, Johan Roaldsnes i plenumssalen på Sametinget.
Foto: Jørn Østby / NRK– Vi har ikke oppdaget noe konkret i år før dette valget. Men på grunn av den globale sikkerhetspolitiske situasjonen er vi ekstra oppmerksomme på denne typen tematikk.
Det er generelt vanskelig å oppdage slike påvirkningsoperatører, ifølge PST-sjefen. En del av det de gjør er å formidle trusselbildet til aktører i valget slik at de skal kunne beskytte seg selv.
Ikke vært klar over
– Det er viktig at vi er bevisst på valg og demokratiet, det må vi forsvare og ivareta. Vi kan ikke være naive. Det har vi en høy bevissthet om.
Det sier sametingspresident Silje Karine Muotka (Norske Samers Riksforbund) til NRK og legger til:
– Jeg synes det er bra at vi får muligheten til å styrke den bevisstheten og også være klar over det når vi står på tampen av en valgkamp.
Sametingspresident Silje Karine Muotka viser rundt i Sametingets lokaler og diskuterer valgsikkerhet med lederen for PST i Finnmark.
Foto: Jørn Østby / NRK– Har dere opplevd forsøk på påvirkning av valg?
– Jeg kan ikke si at jeg har vært klar over at det foregår noe påvirkning av valg utover det som politikerne selv forsøker å påvirke, nemlig velgerne, til å delta i demokratiske prosesser.
Muotka fortsetter:
– Men det er klart at vi må være oppmerksomme på det.
Mener det ikke er overraskende
Valgforsker Jonas Stein ved UiT Norges arktiske universitet mener advarselen fra PST bør tas på alvor.
– Jeg tror man må være forberedt på at utenlandske makter, da spesielt Russland ønsker å skape splid i Norge og ønsker å drive påvirkningsoperasjoner. Det har vi sett dem gjøre ved flere valg, sier han til NRK.
Jonas Stein er førsteamanuensis i statsvitenskap ved UiT og har forsket på norsk, samisk og europeisk politikk.
Foto: Vetle Mathiesen Knutsen / NRKStein mener det derfor ikke er overraskende at man velger ut Sametinget.
– De velger ofte ut saker med høy grad av polarisering, der det kan skape misnøye med nasjonale myndigheter og sentrale institusjoner.
Det er viktig å huske på at samer bor nær den russiske grensen, og at Finnmark og Nord-Norge spesielt ofte et mål for russiske påvirkninger, forteller Stein.
Han forteller at UiT og andre institusjoner i Nord-Norge har opplevd innblanding. og at nordområdene er spesielt interessant for russiske påvirkningsoperasjoner.
– Stille seg kritisk
Tilbake på Sametinget forklarer Johan Roaldsnes hva de samiske velgerne selv kan gjøre for å beskytte seg mot påvirkning fra andre land:
– Ved å følge med i ordskiftet og gjerne følge med på redaktørstyrte medier og stille seg kritisk til innholdet som serveres på sosiale medier så er man generelt bedre rustet, sier han.
Publisert 21.05.2025, kl. 06.55 Oppdatert 21.05.2025, kl. 08.13