Uday al-Rabie følte at noe ille var i ferd med å skje. 22-åringen hadde tatt store sjanser de siste dagene, og han visste at han var i fare.
Akkurat denne fredagen i slutten av mars var det Hamas’ menn, og ikke de intensive israelske bombeangrepene, han fryktet aller mest.
I et mørkt rom i Tal al-Hawa nabolaget i Gaza by tok Uday opp telefonen og spilte inn en melding til sin bror Louay.
Det Uday ikke visste da han snakket til mobilkameraet, var at han kun hadde et par timer igjen å leve.
I arbeidet med denne artikkelen har VG over flere uker vært i kontakt med Udays familie – som består av syv brødre og fem søstre. Vi har gjort et større intervju med storebroren Louay al-Rabie (26), i tillegg har vi snakket med andre kilder på bakken i Gaza.
Det familien forteller, er at Uday i dagene før han sendte videoen, hadde oppfordret til og deltatt i svært sjeldne demonstrasjoner i inne Gaza by.
I utgangspunktet var dette anti-Israel og anti-krigsdemonstrasjoner. Minst 52.000 palestinere er drept av israelske styrker siden Hamas-angrepet 7. oktober 2023, og Israel blokkerer nødhjelp til den desperate befolkningen.
Men VG har også fått opplyst at disse protestaksjonene, som flere hundre personer deltok i, også utviklet seg til å ha stadig flere anti-Hamas-slagord.
Uday var blant demonstrantene i Gaza som ropte:
«Hamas, kom dere ut! Hamas, kom dere ut!»
I tillegg til det dype sinnet Gazas innbyggere har mot Israel, forteller mange palestinere VG har snakket med i krigssonen, om et bredt raseri mot Hamas.
Demonstrantene er frustrerte for den ulykken 7. oktober-angrepet dro befolkningen inn i.
De er sinte for at Hamas, til tross for de massive lidelsene den israelske krigføringen påfører sivile, ikke legger ned våpnene og løslater de siste israelske gislene.
En innbygger oppsummerer det slik, overfor VG:
– Alle her er enige om at den kriminelle drapsmannen er Israel, men vi er også enige om at Hamas gir Israel en unnskyldning til å fortsette å drepe.
Mange palestinere i Gaza vil bare at krigen skal ende, får VG opplyst, om det så betyr at Hamas må legge ned våpnene, slik Israel krever. Det har Hamas, som mener de forsvarer palestinernes sak, så langt nektet.
Storebroren til Uday
– Uday var med i demonstrasjonene for å kreve at Hamas’ styre i Gaza skulle falle, bekrefter broren Louay.
Fredag kveld 28. april, da Uday satte seg ned på en kafé i Tal al-Hawa-nabolaget i Gaza by og bestilte en nescafé, var han usikker.
Ikke bare lå nabolaget hans i ruiner etter Israels bombing, og familien var i ferd med å gå tom for mat. Han fryktet også konsekvensene av motstanden mot Hamas.
Familien forteller til VG hva som så skal ha skjedd:
Plutselig, ved kafeen, ble Uday omringet av flere titalls maskerte og væpnede menn. De skal ha identifisert seg som medlemmer av al-Qassam-brigaden, Hamas’ væpnede fløy.
Mennene skal så ha ta tatt et tau rundt halsen til Uday og begynt å dra ham gjennom gatene. Så forsvant han, og angriperne, ut av syne.
Etter fire timer fikk familien en telefon fra Hamas-medlemmene:
«Sønnen deres er dumpet foran Røde halvmåne-sykehuset».
En av Udays brødre, Hassan, løp rett dit og fant broren liggende på gaten. Svært hardt skadet – og nesten ikke ved bevissthet.
Da han plukket opp Uday, var en av Hamas-medlemmene til stede og skal ha sagt:
«Dette er straffen til enhver som snakker negativt om Hamas.»
Uday var blodig. Over hele kroppen hadde han mange kuttskader, brudd, et øyenbryn var barbert, og ansiktet hadde blåmerker. Han var ikke i stand til å uttrykke seg, ifølge familien.
Han bar broren med inn på sykehuset, der en legeundersøkelse viste at Uday hadde interne blødninger på syv steder i kroppen. Og at det var lite som kunne gjøres for å redde ham.
VG har fått tilgang til et videoklipp av Uday idet han er i ferd med å dø på sykehuset:
Kort tid etterpå sluttet 22-åringen å puste.
Da det var blitt dagslys pakket familien kroppen hans inn i en hvitt laken og bar liket gjennom gatene. Mens de gikk gjennom ruinene i nabolaget, kom flere til. Noen skjøt i været med en AK-47, andre ropte i takt:
«Ut med Hamas! Ut med Hamas!»
– De ønsket hevn mot de som hadde drept ham, sier Louay til VG.
Et videoklipp viser gravfølget, og hva som ble ropt:
Dette var ikke første gang Udays familie var i konflikt med Hamas.
Flere av brødrene og foreldrene i familien har i en årrekke motsatt seg Hamas’ styre på Gazastripen. Flere familiemedlemmer har vært i flere åpne konflikter med gruppen – som har styrt Gazastripen i nesten 20 år.
Blant dem er Udays storebror Louay. Han forlot selv Gaza i 2021, også etter en konflikt med Hamas. Han bor i dag i Belgia, hvor han har søkt asyl.
VG spør Louay hvordan han vil huske sin drepte lillebror.
– Han var en mann som ikke var redd for noen. Han søkte sannhet og snakket sant. Han var kjekk, engasjert og ba ofte til Gud. Hans elsket familien sin – og så mange andre. Han spredde mye daglig glede i familien.
I tiden etter torturen og drapet på Uday gikk familien ut offentlig med sin historie. Broren Hassan stilte opp i CNN og fortalte hva som hadde skjedd.
Det la Hamas merke til, og skal igjen ha tatt kontakt med ham.
– Hassan ble truet umiddelbart etter at intervjuet var publisert, sier Louay til VG.
«Hvis du ikke er stille om dette, vil du snart ende på samme sted som din bror Uday», lød budskapet, ifølge Louay.
– Min bror er i stor fare og kan bli drept når som helst, sier han.
Familien har likevel valgt å dele historien med VG.
– Vår familie er ikke redd for noe i denne verden, sier Louay.
Hverken talspersoner for Hamas sentralt eller deres væpnede fløy al-Qassam-brigaden har kommentert anklagene om torturen offentlig, og VG har heller ikke lyktes i å få en kommentar.
Den palestinske menneskerettighetsorganisasjonen ICHR har fordømt drapet på Uday på det sterkeste, og krever en uavhengig etterforskning.
Forsker Erik Skare har akkurat skrevet bok om Hamas’ vei mot 7. oktober-angrepet. Han er blant dem i Norge som kjenner organisasjonen best.
– Helt generelt vet at Hamas, også før 7. oktober, slo ned på protester med vold, sier han til VG og utdyper:
– Hamas har en lang historie om vold mot andre palestinere – enten det er motstandsårsaker eller av politiske årsaker. Etter 7. oktober ved vi at maskerte menn, tilknyttet Hamas, har banket opp demonstranter.
Hamas-ekspert
Nylig publiserte Palestinian center for Policy and Survey Reasearch en spørreundersøkelse blant innbyggerne i Gaza. De ble spurt om støttet «anti-Hamas-demonstrasjonene, som krevde at Hamas gir fra seg makten i Gaza».
Nesten halvparten av de spurte – 48 prosent – svarte at de støttet demonstrasjonene.
Samtidig tror de ikke at Israel vil ende krigen, selv om Hamas skulle løslate de siste gislene.
Sinnet som Uday al-Rabies etterlatte har mot Hamas, betyr ikke at de fritar Israel for krigen i Gaza.
Som andre familier er de hardt rammet av krigføringen. To søstre er skadet i angrep, en niese er drept. En nevø skal nylig ha dødd av underernæring. Familiehuset deres er rasert i et israelsk bombeangrep.
Det ser i dag slik ut:
– Israels krig er et folkemord mot alle menneske i Gazastripen, sier Louay al-Rabie.
Synet hans på Hamas er like tydelig:
– Dette er blodtørstige folk. Hamas er en terrororganisasjon uten noen religion.
Tips meg
Utenriksjournalist
Jeg skriver i all hovedsak om konflikter og menneskerettigheter, med spesielt fokus på Midtøsten. Jeg har bakgrunn som Midtøsten-korrespondent, med base i Beirut, Libanon. Jeg er utdannet statsviter fra Universitet i Oslo, med mastergrad i Peace and Conflict Studies. Krig kan være et dypt splittende tema, og jeg vil gjerne høre lesernes synpunkter. Derfor setter jeg pris på tilbakemeldinger, også om det skulle være kritikk. Har du tips til saker du mener jeg bør se nærmere på? Skriv til meg eller ring. Telefon: 47628737 Jeg er også lett å nå på Instagram: amundbakkefoss