Norsk verdensmester avslører: Ble oppfordret til å dikte opp forklaring på positiv dopingprøve

3 hours ago 4


Det er på en måte en liten glede i dette forferdelige. Det å bli trodd på at jeg ikke juksa, det syns jeg er virkelig positivt. Men jeg skjønner fortsatt ikke da hvorfor jeg må få en så enormt streng straff.

Stian Angermund sitter i sin egen stue i Bergen og snakker alvorlig om det som ser ut til å bli slutten på en særdeles vanskelig sak.

I forrige uke valgte 38-åringen etter grundig betenkning å signere en avtale med Det franske antidopingbyrået (AFLD). Avtalen innebærer at han aksepterer en 16 måneder lang utestengelse for brudd på antidopingreglene, en soning han for øvrig allerede er ferdig med.

Så lang tid har det nemlig tatt å behandle saken, etter at den norske verdensmesteren i fjelløping 31. august 2023 testet positivt på det forbudte stoffet klortalidone etter et løp i Frankrike.

For et år siden fortalte Angermund NRK om det enorme sjokket som møtte ham da han kom hjem fra sykehuset med sin samboer og nyfødte sønn i oktober 2023:

Ikke dømt for bevisst juks

Da var han allerede i full gang med en kamp for å renvaske seg.

– Jeg er redd. Jeg blir anklaget for noe jeg vet jeg ikke har gjort. Jeg merker at jeg mister troen på meg selv. Og jeg blir veldig usikker, sa han da, mens tårene presset på.

I avtalen han nå har signert, som NRK har fått tilgang til, står det at Angermund kunne ha blitt utestengt i fire år dersom det hadde dreid seg om et bevisst regelbrudd, men at det ikke er tilfellet.

Dermed var strafferammen på to års utestengelse. At straffen er blitt ytterligere redusert, skyldes at Angermund har vist at forurensning er en mulig forklaring på den positive prøven, konkluderer AFLD.

«Sannsynligheten for en tilfeldig eksponering, påvist av eksperter som er konsultert, må vektlegges», står det i redegjørelse.

Det påpekes også at Angermund har gjort alt «innenfor rimelighetens grenser» for å finne kilden til det forbudte stoffet i sin urin.

Stian Angermund

FORMILDENDE: Det franske antidopingbyrået har lagt vekt på jobben Stian Angermund har gjort for å finne årsaken til den positive prøven i sin straffutmåling.

Frykter anke

I det første forslaget til avtale innstilte AFLD på 18 måneders utestengelse, gjeldende fra datoen da Angermund startet på sin frivillige suspensjon.

Etter et møte mellom partene rett før jul, gikk AFLD med på å redusere straffen til 16 måneders utestengelse gjeldende fra datoen prøven ble avlagt på, ettersom det gikk hele 50 dager før Angermund ble gjort kjent med det positive resultatet.

Nå gjenstår det at avtalen Angermund har signert blir godkjent av et kollegium i AFLD. Deretter er det en ankefrist.

Angermund frykter at Det internasjonale dopingbyrået (Wada) kan komme til å anke.

Ja, definitivt. Jeg er jo redd for at de vil finne på å anke dette her og følge sine prinsipper, sier han.

Stian Angermund

VERDENSMESTER: Ingen var bedre enn Stian Angermund i fjelløping. Det siste året har han hatt nok med å løpe fra de tunge tankene.

Foto: Therese Pisani / NRK

– Ekstremt urettferdig

At Angermund har signert, innebærer at han ikke kommer til å anke. Det til tross for at han hele tiden har ment at han burde slippe straff.

Hvorfor har du valgt å signere?

Jeg føler at nå er egentlig alle scenarioer helt forferdelige for min del. Jeg har ikke råd til å ta saken videre. Det vil koste meg enormt store summer. Og de 16 månedene har allerede gått, og jeg håper å komme tilbake igjen, sier han.

Men legger til:

Jeg ser på hele situasjonen så ekstremt urettferdig.

Det er mye som har skjedd det siste halvannet året Angermund har opplevd som urettferdig.

Han har forsøkt å få hele saken henlagt på grunn av formelle feil knyttet til håndteringen av prøven. Det dreide seg om manipulering av datoer på dokumentet – og at prøven ble oppbevart i kontrollørens private kjøleskap fra 31. august til 4. september.

– Mister tillit til hele systemet

I avtalen Angermund nå har signert, redegjøres det for at regelverket tilsier at en dopingprøve skal leveres til laboratorium innen sju dager, og at kontrolløren og hans kone var de eneste som hadde tilgang til kjøleskapet.

Det beroliger ikke Angermund.

Jeg syns ikke det er greit i det hele tatt. Hele prosessen syns jeg da er usikker. Og det gjør at jeg også mister tillit til hele systemet, sier han.

Han fikk også sin forespørsel om en DNA-analyse av dopingprøven avslått, med følgende begrunnelse, gitt av AFLD til NRK:

«Genetisk testing av antidopingprøver er ikke nødvendig, og det er heller ikke en del av Wada-standarden for testing, gitt testprosessens robusthet: innsamling av vannlating under direkte observasjon av en edsvoren dopingkontrollør, distribusjon av prøven og forsegling av flaskene av utøveren.»

Det syns jeg også er veldig spesielt, sier Angermund.

Stian Angermund

SER FRAMOVER: Stian Angermund ønsker seg tilbake til idretten.

Foto: Therese Pisani / NRK

Fikk forslag om å forfalske resept

Det tobarnsfaren likevel har opplevd som det mest krevende å ta innover seg, er at en idrettsutøver som avlegger en positiv dopingprøve selv har det hele og fulle ansvaret for å forklare og dokumentere hvordan stoffet har havnet i kroppen.

Avtalen Angermund har undertegnet viser til at regelverket sier at utøveren for å slippe straff, eller for å få vesentlig redusert straff, selv har ansvar for å belyse hvordan stoffet kom inn i kroppen, også hvis det kommer fra et forurenset produkt.

Han har fått analysert alt av idrettsernæring han selv bruker, samt alt av kosttilskudd og medisiner som samboeren bruker. Ingen av dem inneholdt det forbudte stoffet.

Han har også fått hår og negleprøver analysert, uten funn.

Dermed har ikke Angermund klart å finne kilden.

Underveis har han fått forslag om en mulig løsning på det.

Jeg har i denne prosessen blitt anbefalt av flere om å «fake» det hele. Finne på en kilde, avslører Angermund.

– Ikke greit

Han vil ikke si til NRK hvem som har foreslått det, men hevder flere har tatt kontakt med kreative forslag, som for eksempel å få en lege til å skrive ut en tilbakedatert resept til hans samboer, på en medisin som inneholder stoffet.

Det er noe jeg har valgt å ikke gjøre. Jeg har lett etter den riktige kilden. Den har jeg ikke funnet. Og derfor står jeg her i dag med en lang straff, konstaterer han.

Hva tenker du om at systemet er sånn at du kunne ha sluppet billigere unna ved å konstruere en forklaring?

Jeg syns ikke det er greit. Reglene er sikkert laget for å ta de som faktisk jukser, men da tar de også med seg flere da som ikke jukser.

Nå ønsker Stian Angermund likevel å vende blikket framover.

Jeg ser veldig fram til at dette skal ta slutt. Forhåpentligvis tar det ikke så lang tid før det er ferdig, og det ser jeg veldig fram til, sier han.

Vil til VM – mangler støtte

Angermund har også fått lyst til det som for et år siden virket utenkelig, nemlig å gjøre comeback.

Jeg håper jo å kunne konkurrere i lokale løp her om ikke så altfor lenge, og kanskje til å løpe litt større løp mot sommeren.

Stian Angermund

NY START: Stian Angermund håper å komme tilbake til idretten.

Foto: Therese Pisani / NRK

Drømmen er også å kunne kvalifisere seg for VM til høsten. Men det forutsetter at han får på plass rammer for en satsing.

Forsøket på å bevise sin uskyld har kostet i kroner og øre. Han er blitt dømt til å betale tilbake premiepenger.

I desember fikk han vite at hovedsponsoren ikke vil utbetale lønn for de 16 månedene siden den positive prøven, og at de ikke vil støtte ham videre.

– Jeg har nå ingen sponsorer, ikke noe økonomisk drahjelp i det hele tatt, forteller Angermund.

Frykter juksestempel

Han er også spent på hvilken mottakelse han vil få. Riktig nok har han opplevd mye støtte fra miljøet det siste året.

Men det har også vært negative reaksjoner.

Det har vært en del stygge meldinger på de sosiale mediene.

Hva skriver folk?

Det er en del sprøytespisser folk sender, sånne emojier ... Ja, en del stygge kommentarer, rett og slett.

Føler du at du ved å signere det her dokumentet du nå har gjort, har akseptert et stempel som en som har brukt doping?

Jeg tenker mange muligens kan se det sånn. Jeg ser ikke på det sånn selv, for jeg vet hvem jeg er. Og jeg har ikke gjort noe galt. Men jeg er redd for at en del vil se på meg som jukser, og det er jeg veldig trist for, sier Stian Angermund.

Publisert 16.01.2025, kl. 17.44

Read Entire Article