Norge signerer avtale om bruk av Månen, Mars, kometer og asteroider

5 hours ago 4


– Med dette blir vi en del av et større internasjonalt samarbeid, der målet er å sikre fredelig og ansvarlig utforsking i verdensrommet, sier næringsminister Cecilie Myrseth.

«Et lite steg for et menneske – et stort sprang for menneskeheten,» sa Neil Armstrong i 1969. Han var da det første mennesket på månen.

Siden den gang har flere satt sine ben på jordens eneste naturlige satellitt.

Men hvordan skal land egentlig oppføre seg i verdensrommet?

I dag undertegnet næringsminister Cecilie Myrseth en avtale som gjør Norge til en del av et stort internasjonalt fellesskap.

en kvinne som sitter ved et bord

Næringsminister Cecilie Myrseth skrev under på avtalen i dag.

Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

En hjelpende hånd i rommet

Den internasjonale romavtalen «Artemis Accords» er en politisk erklæring med ti prinsipper for fredelig utforsking og bruk av Månen, Mars, kometer og asteroider.

Det er den amerikanske regjeringen og Nasa som har laget avtalen. Myrseth sier dagens signering er en viktig dag for norske som romnasjon.

– Norge har en unik beliggenhet for romvirksomhet, spesielt områdene i nord. Sammen med en helhetlig verdikjede, har Norge er særlig gunstig posisjon som gir oss mange muligheter, sier Myrseth.

Et felles rammeverk er nyttig når stadig flere vil ut i verdensrommet.

Avtalen handler blant annet om å hjelpe hverandre på tvers av land hvis det oppstår problemer, å jobbe for mer forskning og oppdagelser, og å dele informasjon og ta bærekraftige valg.

Brukt tid på å tolke

– For internasjonalt samarbeid er dette en positiv utvikling. Vi har jobbet med Artemis Accords i flere år, og selv om dagens avtale er ny, har vi samarbeidet med USA i over 20 år, sier Christian Hauglie-Hanssen, sjef for Norsk romsenter til NRK.

Christian Hauglie-Hanssen, administrerende direktør i Norsk Romsenter.

Christian Hauglie-Hanssen i Norsk romsenter.

Foto: Norsk Romsenter

Norge har lang erfaring og sterke fagmiljøer innen romvirksomhet. Her utvikles teknologi og tjenester knyttet til rommet, blant annet innen maritim overvåking og kommunikasjonssatellitter.

Hauglie-Hanssen sier de har gjort egne vurderinger og tolkninger av avtalen, og at Norsk romsenter har vært opptatt av at Artemis-avtalen skal gi noe mer enn rom-avtalen Norge signerte i 1967.

– Dagens avtale har flere paralleller til avtalen fra 1967, men noen punkter bringer med seg nye aspekter.

Armstrong og Aldrin planter flagget

I 1969 plantet Neil Armstrong og Buzz Aldrin det amerikanske flagget på Månen.

Foto: NASA

– Alle skal kunne bruke verdensrommet

Rom-sjefen trekker fram kontroll av kommersiell aktivitet, ansvarlig og bærekraftig bruk av verdensrommet, og åpenhet som viktige punkter.

– Det er mange ubesvarte spørsmål når det gjelder bruk av verdensrommet. Noe som er viktig ved dagens avtale er at landene blir sittende ved samme bord. Alle skal kunne ha rett til å bruke verdensrommet, men ingen skal eie noe.

Norge skal i årene fremover jobbe for videre utvikling både av egen teknologi, og samarbeid med andre nasjoner. For det skjer store ting på norsk jord.

I mars i år ble det skrevet europeisk romfartshistorie på Andøya i Nordland, da en 30 meter høy rakett på 50 tonn ble skutt opp:

Det var tyske Isar Aerospace som sto bak oppskytingen av bæreraketten «Spectrum», med støtte fra norske Andøya Spaceport. Russland, USA, India og Kina har allerede utviklet teknologien som gjør det mulig for dem å skyte satellitter opp i verdensrommet.

I en pressemelding skriver Nærings- og fiskeridepartementet at:

– Bidrar til å forme romforskning

Siden år 2000 har den internasjonale romstasjonen alltid vært bemannet. Det vil si at det de siste 25 årene kontinuerlig har vært mennesker i verdensrommet.

I april i år ble seks kvinner sendt ut i rommet – finansiert av den amerikanske milliardæren Jeff Bezos:

Artemisavtalen ble lagt frem og signert 13. oktober 2020 av USA, Storbritannia, Japan, Australia, De forente arabiske emirater, Luxemburg, Canada og Italia. I dag er Norge den 55. nasjonen som signerer avtalen.

– Ved å signere Artemis-avtalene, støtter Norge ikke bare fremtidens romforskning, men bidrar også til å forme den, sier fungerende leder i Nasa, Janet Petro.

Avtalen blir trukket frem som ekstra viktig nå, i en tid der både stater og private aktører er stadig mer aktive i verdensrommet.

Artemisavtalen fremmer sikkerhet, forutsigbarhet og ansvarlig atferd i rommet, skriver departementet.

Publisert 15.05.2025, kl. 13.59

Read Entire Article