Om de ryker ut av EM med null scoringer, som i 2017, om de ydmykes med et av de verste tapene
i norsk fotballhistorie, som i EM i 2022, eller om de går til kvartfinalen, som i EM i 2025.Kritikk blir det uansett.
Når begynte vi å bry oss så mye om hva svenskene mener? undret keeper Cecilie Fiskerstrand etter seieren over Finland og en ny runde med svenske skyllebøtter.
De er kastet over det norske laget etter begge kampene, fra kommentatorer i de største avisene og landslagslegender som Hanna Marklund og Lotta Schelin, nå TV-eksperter.
Merkelappene er nådeløse: «Henger ikke sammen.» «Like dårlige som i 2022.» «Verdensspillere, men det ser vi ikke.» «Hvor dårlige kan de være og fremdeles vinne?»
Rådet er enkelt: Gi blaffen i hva svenskene mener. Det er ikke viktig.
Andre deler av kritikken kan det være verdt å lytte til, for eksempel de faglige innvendingene til NRK-ekspert Carl-Erik Torp. Han vil at nye spillere skal slippes mer til, og torsdagens betydningsløse møte med Island er en gyllen anledning til å gi typer som Lisa Naalsund, Celin Bizet Dønnum, Signe Gaupset og Elisabeth Terland muligheten til å vise seg frem.
For følelsen er at det norske spillet sitter litt fast i gamle mønstre og skriker etter nye impulser. Kritikerne – svenskene også – har selvsagt rett i at det ikke har vært norsk festfotball så langt.
Men følelsen er også at forventningene er for høye, at dette laget hauses for mye opp, at mange blendes av noen store offensive navn, særlig utenlandske eksperter.
Det er lett å glemme at de største norske stjernene er omringet av like gode og enda bedre spillere i klubblag som dominerer de fleste kampene. Det blir noe annet når de må klare seg selv på et landslag som sjelden dominerer.
Ada Hegerberg er en nådeløs avslutter, men hun må fores og er sjelden en naturlig del av det oppbyggende spillet. Frida Maanum og Guro Reiten er små deler i et stort maskineri i Arsenal og Chelsea.
Heldigvis er Caroline Graham Hansen en maskin alene. Der andre lag byr på offensive kombinasjoner, gir Norge ballen til sin dribledronning. Så langt har hun presset frem to selvmål og blitt matchvinner mot Finland. Selv om det var litt tilfeldigheter som gjorde at innlegget hennes dalte inn på bakre stolpe, var det ikke tilfeldig hvem som sto bak.
Og det er noe med dette norske laget, noe udefinerbart, noe vi ikke har sett i mesterskap siden VM i 2019, da gikk Norge helt til kvartfinalen etter knepne seire over Sør-Korea og Australia.
Denne utgaven fremstår også som en enhet som ikke bukker under når det går litt imot. To ganger har de funnet veien ut av ganske store problemer, en mental styrke som ikke bare kan viftes bort som flaks.
Og her kan neppe Ada Hegerbergs rolle overvurderes. Hun har ikke fremstått som en tydelig leder på landslaget tidligere, men med sin voldsomme autoritet har hun nå inntatt en helt ny rolle, med bindet rundt armen.
Det merkes at hun kjenner på stoltheten og ansvaret. Hun oppildner og jager med seg de andre, snakker hele tiden om laget, og da det så som aller mørkest ut mot Sveits
, hentet Hegerberg frem en råskap få i verden kan vise maken til.Utligningen hun hamret inn med hodet, hennes første mesterskapsmål på ti år, var på mange måter øyeblikket som snudde EM for Norge.
Hegerberg har misset noen sjanser, inkludert en straffe, men henger ikke med hodet. Spillemessig har hun ikke dominert, kapteinsmessig har hun imponert. Trolig har de to første EM-kampene vært noe av det viktigste hun har gjort for Norge.
Hvor langt går Norge i EM?aDet stopper i kvartfinalenbSemifinale - men der blir det for tøftcJeg har tro på dette laget - finale!Så gjenstår det å se hvor langt Hegerberg kan dra med seg laget sitt. Alt peker i retning av at drømmetrekningen sprer seg videre til kvartfinalen, med Italia som motstander .
Italienerne er rangert bare noen få plasser over Norge og ingenting å bli veldig skremt av.
Dette begynner faktisk å lukte litt norsk semifinale.
Men det spørs om det holder til å få noen rosende ord fra nabolandet ...
Disse skal til kvartfinalen
- Fire lag er allerede klare før siste runde: Spania, Norge, Tyskland og Sverige.
- Frankrike og England går trolig videre fra sin gruppe, men Nederland har fortsatt en liten mulighet til å blande seg inn. I teorien er ikke Wales ute, men i praksis er waliserne sjanseløse.
- Italia kan både ryke ut og vinne gruppen. Dersom Portugal slår Belgia og Spania slår Italia, kan portugiserne gå forbi, men i øyeblikket sliter Portugal med en veldig mye dårligere målforskjell. Italia vinner gruppen med seier storfavoritt Spania. I så fall venter spanjolene for Norge.
- Sveits og Finland kjemper om den andre kvartfinaleplassen fra Norges gruppe.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.