Mener fokus på sykmeldte gravide er feil: – Herregud!

5 hours ago 3


  • Småbarnsliv-influencer Marte Larsen reagerer sterkt på Nav-sjeflegens bekymring for at gravide sykmeldes for ofte.
  • Hun mener samfunne ikke legger godt nok til rette for gravide, og at vi bør endre fokus og heller snakke om det.
  • Kommunelege Sonni Schumacher i Hammerfest mener gravide kvinner er de siste som skal bære byrden, og at mange snarere kunne ha godt av å sykmelde seg tidligere fordi de presser seg for hardt.

– Dere vil vi skal føde flere barn, og «this is what we get»? Herregud!

Slik reagerer trebarnsmor Marte Larsen (33) i en lengre utblåsning på Instagram etter å ha lest intervjuet med sjeflege Marit Hermansen i Nav som delte sin bekymring for at gravide sykmeldes for ofte.

– Det var skikkelig provoserende å lese.

Larsen er utdannet jordmor, kjent fra «Foreldrekoden» på TV 2 og sosiale medier – der hun deler raust fra hverdagen med hjemmebarnehage, hjemmeskole og livet familien har valgt med mer familietid og mindre jobb.

I ettertid har telefonen hennes kokt. Mange har delt egne erfaringer og over 900 personer har delt innlegget.

– Ekstremt mange forteller at de følte seg truffet av uttalelsene. Det mener jeg er et samfunnsproblem: At gravide kvinner skal føle seg som en byrde. Noen forteller at de er redde for å fortelle at de er gravide på jobb, i frykt for at det blir tatt dårlig imot. Andre forteller at de ikke tør å bli sykmeldt, forteller Larsen.

 PrivatMamma Marte og minstemann Ebbe, som kom til verden i 2024. Foto: Privat

Hun mener samfunnet er bygget opp rundt arbeid på en måte som ikke tar hensyn til gravide.

– Veldig mye handler om at du skal jobbe, og det er jo forståelig, fordi det er jo sånn samfunnet går rundt. Men samfunnet går ikke rundt hvis vi ikke føder flere barn.

– Jeg får en bismak av hele saken, fordi den gir meg en følelse av at gravide kvinner skal melkes til siste time. Kan vi ikke heller spørre oss om det er strukturene det er noe galt med? sier Larsen.

  • Er du fastlege og har en mening om sykmelding for gravide? Da vil vi gjerne høre fra deg! Kontakt VGs journalist her.

Føler seg som en byrde

Selv har hun båret frem tre barn. I de to første svangerskapene var hun fulltidsstudent samtidig. Tredjemann kom etter at familien hadde tatt valget om å roe ned tempoet i hverdagen.

Selv med to små barn hjemme, ble det siste svangerskapet noe ganske annet enn de to første, opplevde Larsen.

– Vi prøvde å lage en hverdag som inneholdt minst mulig stress, forteller hun.

– Tror du det var årsaken til at du synes det gikk enklere den gangen?

– Det kan jo også være fordi det var tredje gangen vi ble foreldre, men jeg følte virkelig hele perioden etter fødsel var mye lettere. Mye roligere enn med de første to, sier Larsen.

 PrivatHer er Marte gravid med tredjemann - i juni i fjor. Foto: Privat

Hun spør hvorfor vi ikke heller snakker om hvordan samfunnet kan legge bedre til rette for gravide kvinner og småbarnsforeldre.

– Hvorfor mener vi for eksempel det er rett å jobbe helt frem til uke 37 i svangerskapet, og helst fullt? I flere andre land, som Danmark, går man ut i perm tidligere, sier Larsen.

– Så skal man tilbake igjen på jobb når ungen er syv måneder, kanskje med sprengte bryster. Hvis ikke kan du ta ulønnet perm, men det gjør jo at du taper.

Hva gjelder i Danmark?

  • I Danmark starter permisjonen fire uker før termin, en uke tidligere enn i Norge.
  • Mange arbeidsgivere har egne avtaler som gir mulighet til å gå ut tidligere.
  • For eksempel får statlige ansatte gå ut seks uker før termin, mens kommune- og regionansatte får gå ut åtte uker før.

Valgte annerledes livsstil

Beslutningen om å jobbe mindre kom etter Larsens egen erfaring med sykmelding da deres første barn hadde begynt i barnehage og hun og mannen studerte på fulltid.

– Jeg ble sykmeldt fordi det ble en for stor belastning totalt. Hvorfor ble jeg sykmeldt allerede, når vi så vidt hadde begynte på familielivet?

– Å jobbe mindre bidrar også mindre til at samfunnet «ruller videre». Hva tenker du om det?

– Vi gjør en helt annen type jobb her hjemme. Det tror jeg vil lønne seg på lang sikt og i det store bildet, både for fysisk og psykisk helse. Vi har tid til å lage ordentlig mat, trenger ikke velge bare raske løsninger. Jeg tror vi bygger god helse, istedenfor å stresse oss gjennom disse årene, sier hun.

 PrivatFoto: Privat

Kommunelege: – Presser seg for langt

Perspektivet hennes får full støtte av kommuneoverlege Sonni Schumacher i Hammerfest – som brenner for å se på folks helse i et større og overordnet perspektiv. Før kommunelegejobben var Schumacher fastlege i ti år.

– Min erfaring er at de fleste kvinner tar seg sammen og presser seg for langt. Når de ikke strekker til, føler de seg mislykket. Det er ingen glede i å bli sykmeldt – det har jeg aldri opplevd.

 PrivatSonni Schumacher, kommuneoverlege i Hammerfest og på Instagram under @folkehelselegen. Foto: Privat

– Du mener altså at mange kanskje burde blitt sykmeldt tidligere?

– Ja, faktisk. Det å være sliten i svangerskapet er normalt, men det betyr også at man må være ekstra oppmerksom. Vi vet at stressrelaterte sykdommer er i vekst. Man må ta vare på seg selv i denne perioden, spesielt hvis samfunnet ønsker at vi skal produsere flere barn. Det betyr ikke nødvendigvis full sykmelding, men det må være rom for fleksibilitet – og ikke skam. Skam er skadelig og gjør folk sykere.

– Når er det riktig å gå til legen for å vurdere sykmelding?

– Når du ikke lenger greier å hente deg inn over tid. Det er ikke bra å stå i, forklarer kommunelegen.

Konsekvensene av å pushe seg for langt, vet man en del om, sier Schumacher.

– Vi vet at stress og slitenhet kan øke risikoen for svangerskapsdepresjon. Å skulle gå inn i fødsel og barseltid på felgen er heller ikke sunt. Det kan også føre til for tidlig fødsel og påvirke barnets utvikling negativt. Jeg mener ikke at kvinner skal være passive, men det må være lav terskel for å ta hensyn, sier hun.

Les også: Kommune­over­lege Sonni (52) ble alvorlig syk av stress: – Møtte veggen

Ikke bekymret for gravides sykefravær

Schumacher mener man må se på kvinner som en stor produsent i samfunnet, ikke bare i arbeidslivet: 

– Kvinner har mensen, føder barn og spontanaborterer- og har knapt tid til å hente seg inn igjen. Vi vet at kvinner har mest ansvar hjemme fortsatt, og flest omsorgsoppgaver. Kvinner står for den største produksjonen i samfunnet, men det verdsettes ikke.

– Bekymrer det deg ikke som kommuneoverlege at sykefraværet blant gravide ikke går ned?

– Nei. Samfunnsproblemet er ikke at flere gravide er sykmeldt, men at kvinnehelse ikke tas på alvor. Vi forventes å fungere som om ingenting skjer i kroppen. Det er ikke sykefraværet som er problemet, vi må se på det som ligger bak. Det kan vise seg å være mer lønnsomt på sikt å gi mer støtte i den mest sårbare perioden i livet og spesielt i tredje trimester.

Mener du samfunnet bør legge bedre til rette for gravide?aJabNei

– Er det konkrete ting du mener bør være annerledes?

– Når sjeflegen i Nav løfter dette, er det strukturene i samfunnet jeg mener vi må diskutere. Jeg har ikke fasiten, men byrden må bort fra den gravide, sier Schumacher.

For eksempel mener hun foreldrepermisjonen burde være lenger. At mange kvinner velger å ta ulønnet permisjon for å forlenge permisjonen bør også ses på som et signal om et behov, mener hun.

– Vi må tenke på hele livsløpet og på langsiktig arbeidshelse. Hvis noen først møter veggen, kan funksjonstapet bli langvarig.

Read Entire Article