– Nå har jo både Fellesforbundet og Fagforbundet sagt at de skal gå gjennom sine retningslinjer og rutiner. Det er viktig for oss at det skal være trygt å varsle i fagbevegelsen, sa Vistnes i Politisk kvarter i morges.
Det er første gang hun stiller til et større intervju om Eggum-saken.
Til nå har Kine Asper Vistnes kun gitt noen ganske korte kommentarer om sin tidligere sjef og forbundsfelle. Da Jørn Eggum den 18. juni kunngjorde sin avgang som leder av Fellesforbundet, sa hun følgende til NTB:
– Jørn erkjenner selv å ha utvist dårlig dømmekraft og rolleforståelse, det er jeg enig i. Som leder er man avhengig av tillit fra den organisasjonen som har valgt en.
Overfor TV 2, som hele tiden har ledet an i nyhetsdekningen av Eggum-saken, har hun slått fast at det var riktig av ham å trekke seg som leder for Fellesforbundet.
– Hvor har LO vært
Programleder Lilla Sølhusvik konfronterte Vistnes med LOs rolle og ansvar som landets største arbeidstakerorganisasjon.
– Det første spørsmålet man kommer opp med, er jo hvor i all verden har LO vært, mens metoo-bølgen skylte over mesteparten av resten av landet?
– LO har hatt dette på dagsordenen og jobbet mot trakassering og mobbing siden tidlig 90-tall, men dette er et arbeid som hele tiden må pågå. Og man må hele tiden utarbeide best mulig retningslinjer og rutiner, svarte Vistnes.
Hun bekreftet at LO ikke har noen regel om at det ikke skal være tillatt å ligge nedover - altså ha intime forhold til underordnede i samme organisasjon.
– Vi har ikke rutiner som definerer hvem som kan være sammen og ikke. Men det vi er helt tydelige på, er at du skal ikke misbruke maktposisjon, sa Vistnes.
– Vi har tydelig skrevet ned at du skal ikke misbruke posisjonen din på noen som helst måte, og vi skal oppføre deg ordentlig mot hverandre, fortsatte hun.
Vistnes poengterte at det «ikke er uvanlig at man finner hverandre på jobb» og sa at hun selv fant mannen sin i LO.
– Visste ikke
Egentlig var det Jørn Eggum som skulle bli LOs neste leder etter Peggy Hessen Følsvik. Fellesforbundets leder hadde i en årrekke vært en av fagbevegelsens aller største profiler.
Men bare dager før han skulle klappes inn som leder under LO-kongressen, avslørte TV 2 at Jørn Eggum hadde innledet et forhold til Merethe Solberg mens hun var tillitsvalgt kokk for forbundet hans på Ikea.
Eggum trakk sitt kandidatur, ble sykmeldt og møtte ikke på kongressen. I stedet var det Kine Asper Vistnes som ble valgt til leder av Norges suverent største arbeidstakerorganisasjon.
Også hun har bakgrunn fra Fellesforbundet, LOs største i privat sektor. I mer enn ti år hadde hun sittet i organisasjonens øverste ledelse. Hun ble nestleder i 2022 og har altså jobbet tett med Eggum i en årrekke.
Kine Asper Vistnes
- 48 år gammel.
- Oppvokst på Fjellhamar og bor på Helgeland.
- Nestleder i Fellesforbundet siden 2022. Har vært del av ledelsen siden 2013.
- Bakgrunn som industriarbeider ved kabelfabrikken Nexans.
- Medlem av Arbeiderpartiet.
Som nyvalgt LO-leder ble hun i Dagsnytt 18 den 9. mai spurt om hun kjente til saker knyttet til Eggum da avsløringen kom:
– Nei, det var jeg ikke, svarte Vistnes.
– Viktig å si ifra
På spørsmål om hun har et budskap til Merethe Solberg, som har fått mye hets i sosiale medier etter at hun sto fram i TV 2, svarer Vistnes som følger:
– Nå skal jo Fellesforbundet håndtere den saken videre i forbundet. Jeg vil ikke kommentere den saken spesielt, men det er viktig at folk sier ifra. Og det er viktig at folk også får lov til å si ifra uten å oppleve hets og trakassering.
– Men det har vært en del på sosiale medier som sier i private diskusjoner at dette er damer over 18 år, de må lære seg å si nei og ikke lage masse problemer med dette årevis etterpå?
– Altså, jeg har ikke lyst til å gå inn i og karakterisere det som er skrevet i kommentarfeltene. Det viktige for meg er at alle, uansett alder og kjønn, skal føle seg trygge i fagbevegelsen, svarte Vistnes.
Flere saker
I første omgang trakk Jørn Eggum seg kun som kandidat til vervet som LOs leder.
Men 5. juni kunne TV 2 og NRK fortelle om nattlige meldinger til to andre kvinnelige tillitsvalgte på lavere nivå i Fellesforbundet. Noen dager senere brakte Aftenposten et intervju med Eggums ekskone, der hun delte dokumentasjon på intime meldinger til et ytterligere antall kvinner.
Så, den 18. juni, la Eggum ut et innlegg på Facebook, der han sier at han også trekker seg som Fellesforbundets leder og som medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre.
– Ved flere tilfeller har jeg vist dårlig dømmekraft og rolleforståelse. Jeg har hatt upassende forhold til tillitsvalgte og sendt upassende meldinger til andre kvinner. Det er kritikkverdig og noe jeg angrer på og beklager, skrev Eggum.
SKULLE OVERTA: Alt lå til rette for at Jørn Eggum skulle bli LOs neste leder etter Peggy Hessen Følsvik. Slik ble det ikke.
Foto: Javad Parsa / NTBMen spørsmålet om varslingsrutinene i Fellesforbundet og LO er gode nok, har i ettertid meldt seg med styrke. Ingen av kvinnene som mottok nattlige meldinger fra Eggum og som NRK har snakket med, valgte å varsle om saken.
– Jeg stoler ikke på varslingsutvalget. Det er et internt varslingsutvalg ledet av Eggums ansatte. Det er så mye bekjentskaper at det er umulig å være nøytral, sa den ene av kvinnene.
Den andre kvinnen svarer slik på spørsmålet om hvorfor hun ikke varslet:
– Jeg angrer på det, men de som behandler varsler i Fellesforbundet gjør ikke dette rett, dessverre. Problemet er at varslinger i Fellesforbundet behandles internt.
Hvorfor er LO viktig?
- Hva er LO?
LO er en forkortelse for Landsorganisasjonen. Det er en arbeidstaker-organisasjon.
Det betyr at det er et sted folk som jobber kan organisere seg sammen for å stå sterkere overfor arbeidsgivere.
- Hvor mange medlemmer har LO?
LO oppgir selv at de har over en million medlemmer.
Medlemmene er fordelt på 23 forbund, avhengig av hva de jobber med.
Det klart største forbundet er Fagforbundet. Det har medlemmer som jobber med helse og mange oppgaver innen kommunene.
- Hva gjør LO?
Det viktigste er at de forhandler om lønn på vegne av de som jobber. Enten hele LO eller de forskjellige forbundene hver for seg.
LO kjemper også for arbeideres rettigheter på en rekke områder. Blant de mest kjente områdene er sykelønn, arbeidstid og rett til fast arbeid.
- Er det bare LO som representerer arbeiderne?
Nei. Det finnes flere andre. De største er Unio, YS og Akademikerne. De har rundt 850.000 medlemmer til sammen.
Siden LO er størst er det ofte de som blir mest hørt.
Det er også LO som forhandler for det som kalles Frontfagene. Resultatet der blir oftest det som andre også får i lønnsøkning.
- Er LO viktig i politikken?
LO har gjennom over 100 år stått Arbeiderpartiet (Ap) nært.
Lederen av LO sitter alltid i Aps mektige sentralstyre. Lederen pleier også å lede valgkomiteen når Ap skal velge nye ledere.
LO gir også mange millioner kroner til Ap, særlig ved valg. I år har LO-ledelsen foreslått å gi 20 millioner kroner i støtte til Aps valgkamp.
Publisert 01.07.2025, kl. 07.22 Oppdatert 01.07.2025, kl. 08.00