Bare i Norge har bestselgerserien solgt i over 400.000 eksemplarer. Nå har Rubicon TV sikret seg rettighetene – og planlegger storslått TV-serie.
Det bekrefter forfatter Lars Mytting selv overfor VG:
– Det er godt å få landet dette. Det har krevd mye mental innsats, vi arbeidet lenge og nøye med historien før vi signerte, og på slutten var det som om vi diskuterte folk i bøkene som om de faktisk hadde levd.
De tre bøkene «Søsterklokkene», «Hekneveven» og «Skråpånatta» er alle blant de mest solgte bøkene i Norge i flere år på rad – og er solgt til 18 land. Rubicon TV vant kampen om film- og TV-rettighetene i konkurranse med flere andre produksjonsselskaper.
– Vi er veldig, veldig glade for at vi fikk kontrakten. Dette er et superspennende og fascinerende univers, og det er vel den bokserien som vi har fått flest spørsmål om å ta tak i fra folk i bransjen, sier daglig leder Ivar Køhn i Rubicon TV.
– Myttings univers tilsier også at dette må bli både storslått og veldig, veldig dyrt?
– Det er et stort lerret å bleke. Dette blir en stor satsning, og ja, det blir både storslagent og dyrt. Lars Mytting har en stor fortellerevne, og nå skal det bli en glede å adaptere og dramatisere dette til TV, sier Køhn til VG.
Årets mest solgte bøker: Mytting solgte mest av alle
Lars Mytting forklarer at det var TV-selskapets entusiasme for prosjektet som gjorde utslaget.
– Det er mange gode i denne bransjen som vi har vært i dialog med, men Rubicon gikk inn i det med veldig stor entusiasme og en grunnleggende, dyp interesse også for det som lå bak bøkene – og for å trenge inn i hele denne verdenen, sier han og legger til:
– Vi har pratet lenge og vel om hver enkelt romanfigur, ikke bare slik som de fremstår i bøkene. For som jeg pleier å si: Det er mye som har skjedd på Butangen som ikke er med i bøkene, sier Mytting.
I det åtte år lange arbeidet med de tre bøkene finnes det også en hel del «ekstramateriale» som Mytting nå gjør tilgjengelig for serieskaperne.
– Jeg tok nok ut en 600–700 sider totalt fra bøkene, rett og slett fordi det tar for lang tid å etablere noen ting i en tekst. Men med kamera og filmdramaturgiske grep kan man jo få gjort fantastiske ting bare på noen sekunder, så det skal bli veldig spennende å se, sier Mytting.
Selv er han hyret inn som konsulent, men sier han skal prøve å ikke blande seg for mye:
– Dette er ikke mitt fag, og jeg skal ikke henge for mye over skuldra på de som arbeider med manuset. Det skal over i en helt ny form, og målet må være en skikkelig bra serie på filmatiske premisser, ikke en gjenfortelling av romanene, sier Mytting på telefon til VG.
Lars Mytting understreker overfor VG at han har opplevd tidligere at filmprosjekter har strandet på på grunn av manglende finansiering.
– Jeg er klar over at det er en lang vei fram. Men her er mye bra arbeid allerede gjort, og jeg håper virkelig at det hele kan bli finansiert, sier han.
Rubicon-sjef Køhn sier til VG at de jobber med finansiering og at det er flere kanaler som er interseserte i serien.
– Det er stor interesse, og nå er det helt opp til oss å klare å lage noe som er filmbart. Vi vil ikke bare gi en gjengivelse av boken, men fortelle historien på vår måte. Dette tar nok sin tid, det er ikke en TV-serie som kommer til høsten, sier Køhn.
I kontrakten inngår en intensjon om å filme i Gudbrandsdalen, fortrinnsvis i Ringebu. Mytting håper også på lokal involvering, siden historien er rotfestet i gamle fortellinger fra området.
Hans store håp for serien er følgende:
– Jeg håper at det blir så bra drama at folk blir hekta! Og at vi klarer å fremstille det ekte – det gjelder også i rekvisitter, klesdrakter, lokasjoner og arbeidsmåter – og at vi utnytter sjansen til å vise frem noe som det lukter jord, hest og våpenolje av.
– Og mitt store hjertebarn er at vi skal få vist frem noe fra hjembygda. Dette er en beretning om Norge i formative år, som det faktisk ikke er gjort så mye om i nyere tid på film. Her ser vi hvordan ei bygd vokser, helt fra det starter i 1600 og historien for alvor begynner i 1880 – der plassen blir befolket med nyere bygninger og utviklingen går sin gang. Samtidig som fjellene bak er de samme.
Lars Mytting
- Født på Fåvang i Gudbrandsdalen i 1968.
- Bosatt i Elverum med kone og to voksne tvillingdøtre.
- Debuterte med «Hestekrefter» i 2006, og fikk en stor både norsk og internasjonale suksess med «Hel ved» – som han mottok bokbransjeprisen for i Storbritannia.
- I 2014 fikk an Bokhandlerprisen for «Svøm med dem som drukner» – som blant annet lå på The Times bestselgerliste.
- Han er oversatt til 24 språk og har solgt rundt 2 millioner bøker.
- I 2018 utkom «Søsterklokkene», i 2020 kom «Hekneveven» og i 2023 kom siste bind «Skråpånatta» i romantrilogien fra Gudbrandsdalen til full jubel fra kritikerne. VG ga terningkast 6.