Denne uken har Sosialistisk Ungdom (SU) arrangert sommerleir på Utøya. I år var det ventet opp mot 300 deltakere.
Tre palestinske gjester fra Vestbredden, to av dem studenter, måtte imidlertid avlyse turen.
Årsaken er at norske myndigheter mener det er fare for at de ikke vil reise hjem igjen.
Audun Hammer Hovda, leder i SU, sier avgjørelsen er skuffende.
SU-leder Audun Hovda under åpningen av sommerleiren.
Foto: Privat– Hvis det er en gjeldende praksis at palestinere ikke får komme til Norge, så er det ganske alvorlig.
Sjokkert over avslaget
Mariam Dawoud (30) har tidligere fått Schengen-visum to ganger. Men da hun søkte om innreise for å delta på SUs sommerleir og en annen leir i Østerrike, fikk hun nei.
– Jeg ble sjokkert over avslaget. Jeg sendte inn alle nødvendige dokumenter, inkludert returflyvninger og bevis på at jeg er i jobb, sier hun til NRK.
Mariam Dawoud har reist til Schengen-land flere gang før, men fikk avslag fra Norge.
Foto: PrivatDen norske ambassaden i Jordan, som håndterer visumsøknader fra flere land i Midtøsten, begrunner avslaget med at den nåværende situasjonen i Palestina gir høy risiko for emigrering.
De viser blant annet til tidligere erfaringer om at palestinske søkere forsøker å bosette seg i andre land. Samtidig mener de at Dawoud ikke har sterk nok tilknytning til hjemlandet.
NRK har sett avslaget og vært i kontakt med Utlendingsdirektoratet (UDI), som ikke kan utdype grunnet taushetsplikt. Se deres svar på generelt grunnlag lenger ned i saken.
Dawoud avviser at hun har noen intensjoner om å bli i Norge.
– Dette var en kortsiktig kulturell og politisk utveksling. Jeg vurderte å klage, men det ville bety ekstra kostnader, og sommerleiren ville ha vært over før jeg fikk svar, sier hun.
– Jeg håper bare dette ikke vil påvirke fremtidige søknader eller skape problemer for meg i fremtiden.
Utøya er eid av Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF, men flere andre har også sommerleir på øya.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTBHovda mener begrunnelsen ikke holder. Han sier de tre gjestene hadde sendt dokumentasjon på både jobb- og studiesteder, samt returbilletter.
– Det er et veldig rart signal å sende fra ambassaden og UDI, at man antar at folk fra Palestina kommer til å bli igjen.
«Rød» gruppe
I Midtøsten herjer krigen i Gaza for fullt, men også på Vestbredden raser konflikten. Israel okkuperer store deler av Vestbredden, med voksende israelske bosettinger og hyppige militære aksjoner.
Så langt i 2025 har 153 palestinere også blitt drept av israelske styrker, ifølge FNs nødhjelpskontor (OCHA). Det rapporteres også jevnlig om voldelige sammenstøt med bosettere.
Så langt i år har 69 palestinere fått innreisetillatelse til Norge. Men tall fra UDI viser at over halvparten av søknadene om besøksvisum fra palestinere ble avslått i 2024.
Frode Mortensen, enhetsleder i UDI Opphold, sier søknadene behandles med samme regelverk som andre Schengen-land.
– Praksisen er ikke strammet inn som følge av situasjonen på Vestbredden. Som hovedregel er det vanskelig for borgere av Palestina å få visum.
Han forklarer dette med at Palestina tilhører en rød gruppe.
– Det betyr at det generelt sett foreligger betydelig utvandringspotensial til Norge og Schengen. De fleste som søker om besøksvisum fra land i rød gruppe får avslag.
Han understreker at det også blir gjort individuelle vurderinger og at enkelte likevel får visum.
– Skammelig
Grete Wold, utdanningspolitisk talsperson for SV, mener avslaget er urimelig.
– Det er skammelig, rett og slett. Nå er det viktigere enn noen gang at palestinske stemmer blir hørt. Når en ungdomsorganisasjon inviterer de for å ha en dialog og for å støte dem i den vanskelige situasjonen de står i, mener jeg Norge bør stille opp.
Grete Wold, utdanningspolitisk talsperson for SV.
Foto: Heiko Junge / NTBWold mener det er politisk uklokt å avslå besøkende fra land med krig og konflikt.
– Vi må slutte med den paranoide tilnærmingen vi bruker her. Dette er et godt eksempel på at man bør sette seg ned og ta en gjennomgang på hvordan disse situasjonene skal håndteres.
SU-leder Audun Hovda sier de har lang tradisjon for å invitere internasjonale gjester til sommerleiren, fra land som Sverige, Danmark, Polen og Ukraina.
De har også hatt palestinske deltakere på Utøya flere ganger tidligere, sier Hovda.
– Vi så frem til å ha dem her. Det er en gjensidig erfaringsutvikling, hvor de får være med og dele erfaringer med oss, på samme måte som vi får delta på andre organisasjoners sommerleirer.
Også i Ukraina har krigen mot Russland rast i over tre år. Hovda sier han ikke er kjent med noen problemer med visumene til ukrainske gjester til sommerleiren
Publisert 20.07.2025, kl. 08.31