I dag setter vi strek

5 hours ago 4


Jeg og mine søsken vil nå gå videre med livene våre, uavhengig av utfallet i rettssaken. Mange barn kan ikke det. De lever livene sine i frykt. Ikke glem dem når kameralampene slukkes i tingretten i Sandnes.

 Heiko Junge / NTBJakob Ingebrigtsen. Foto: Heiko Junge / NTB
Torsdag 15. mai kl. 14:03

Av Jakob Ingebrigtsen

For meg og mine søsken har rettsforhandlingene i Sandnes fått store og opprivende konsekvenser, uansett hvordan dommen kommer til å se ut. Vi har hele tiden visst dette, likevel var det viktig å fortelle historien vår.

Vi vil alle bære med oss bagasje fra denne saken. Noen vil bære tyngre enn andre. Men sluttprosedyrene i dag setter et mentalt punktum for meg og mine søsken – i familiesaken hele Norge har tatt del i.

Vi skal selvfølgelig også gjøre vår plikt i et eventuelt videre rettsløp, hvis dette kreves. Men mentalt går vi videre.

Vi er heldige, som kan det.

Mange barn opplever lignende utfordringer som de vi har fortalt om. Mange har det verre.

Jeg håper inderlig at disse ikke glemmes når kameraene skrus av i tingretten.

 Heiko Junge / NTBJakob Ingebrigtsen på vei til retten i Sandnes torsdag sammen med sin kone Elisabeth. Foto: Heiko Junge / NTB

Det har vært mange av dem, og jeg har selvfølgelig registrert at rettssaken daglig har preget avisoverskriftene. Det har vært en stor belastning, og noe jeg gjerne skulle vært foruten. Samtidig respekterer jeg at det måtte bli slik. Flere av oss har søkt offentligheten. Vi har, la oss kalle det «jobber», som gjør oss kjente. Og jeg er glad for at vi har et styresett der pressen kan belyse det som skjer i retten.

Mange journalister har ønsket å snakke med meg om hvordan jeg har det i forbindelse med rettssaken. Jeg har ikke svart på disse henvendelsene.

Men svaret fra meg er ganske enkelt.

Jeg er trist, fordi jeg ikke har fått de erkjennelsene jeg hadde håpet på. Og jeg er lei meg for at mange utenforstående er blitt trukket inn i vår familiesituasjon. Samtidig er jeg inderlig og oppriktig takknemlig for den enorme støtten jeg og mine søsken har fått, både av folk som står oss nær og folk vi ikke kjenner. Det å bli trodd betyr mye.

Jeg har det også fint. Jeg kjenner på en stor lettelse nå som jeg ikke lenger må skjule noe. Vil saken påvirke meg som idrettsutøver? Helt sikkert. Men den har også knyttet oss søsken og min nye familie nærmere hverandre. Det betyr mer enn noe annet.

Presseetikk

Slik omtaler VG Ingebrigtsen-saken

VG har i en årrekke omtalt familien Ingebrigtsen og deres internasjonale meritter på friidrettsbanen. Gjennom fem sesonger med den prisvinnende tv-serien «Team Ingebrigtsen» ble familien en av Norges mest kjente familier.

Høsten 2023 valgte de tre løperbrødrene Jakob, Filip og Henrik å fortelle om en oppvekst med fysisk vold og trusler fra sin far Gjert Ingebrigtsen gjennom en kronikk i VG. Kort tid senere ble det igangsatt en etterforskning.

Bakgrunnen for VGs omtale av konflikten i familien Ingebrigtsen er at dette er en av Norges mest profilerte familier. Konflikten har også hatt sportslige konsekvenser: Gjert Ingebrigtsen er ikke lenger trener for sønnene sine, men trener nå Narve Gilje Nordås, en av Jakob Ingebrigtsens sterkeste rivaler på 1500 meter.

VG har vært forsiktig med å gå i detalj om innholdet i familiekonflikten. Først var forholdene som brødrene har forklart om seg selv i avhør ikke en del av tiltalen – kun forholdene som gjaldt søsteren. 29. november 2024 ble det imidlertid klart at tiltalen ble utvidet til også å omfatte mishandling av Jakob Asserson Ingebrigtsen.

VG omtaler ikke lillesøsteren ved navn. Hun var mindreårig da forholdene fant sted og er i motsetning til sine kjente løperbrødre ikke en offentlig person. Hun ønsker heller ikke selv å bli navngitt eller avbildet.

Tiltalen gjelder mishandling i nære relasjoner, som har en strafferamme på opptil seks års fengsel. Alvoret i saken, kombinert med at tiltalen nå også inkluderer forholdene rundt Jakob Asserson Ingebrigtsen, gir offentligheten et utvidet informasjonsbehov. 

Samtidig veies dette opp mot belastningen som medieomtalen påfører de involverte, ikke minst den delen av familien som ikke har noen posisjon i offentligheten.

Gjert Ingebrigtsen avviser anklagene om mishandling og erkjenner ikke straffskyld. Det blir avgjørende i VGs dekning å belyse saken fra ulike sider – også i straffesaken mot Gjert Ingebrigtsen som startet i Sandnes 24. mars 2025.

En ting har derimot ikke endret seg: Jeg har fortsatt ikke lyst til å svare på spørsmål fra pressen om denne saken. Min historie er blitt grundig belyst i retten.

Derimot er min lille bønn og oppfordring til alle dere journalister som har fulgt saken og fortsatt brenner inne med spørsmål:

Bruk heller den kraften dere har til å omtale de som virkelig trenger omtale.

Spør heller hvordan vi kan hjelpe alle de barna som ikke har det bra. De som ikke er i posisjon til å gå videre med livene sine. Alle de som har fulgt rettssaken og som har tatt mot til seg, plukket opp telefonen og ringt inn til et hjelpenummer for å fortelle om situasjonen sin. Det er mange av dem.

Ikke alle disse kan løpe fra problemene sine, slik som jeg har gjort.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article