Over hele landet er flere togstrekninger stengt eller har redusert hastighet på grunn av solslyng og glovarmt sommervær.
– Det kan sammenlignes med å sette seg inn i en bil som har stått i solsteiken – med skinnseter får man gjerne en overraskelse. Det samme skjer med jernbaneskinnene – temperaturene i stålet blir langt høyere enn lufttemperaturen, sier Harry Korslund, pressevakt i Bane Nor, som venter nok en dag med togkrøll.
Lørdag er igjen flere strekninger helt eller delvis stengt, og passasjerer må forberede seg på forsinkelser og innstilte avganger.
Fellesnevneren for problemene er solslyng og risikoen for solslyng, som oppstår når skinnene utvider seg i varmen og kan føre til farlige situasjoner for togtrafikken.
– Jern leder varme svært effektivt. Når termometeret viser 28–30 grader i skyggen, kan temperaturen i skinnene nå over 55 grader. Dette er ekstremt og jernbaneskinnene er sårbare for slike forhold, forklarer Korslund.
– Hvorfor takler jernbanen i andre land høye temperaturer bedre?
– I Norge er det veldig kaldt på vinteren og veldig varmt på sommeren. Fordi vi har så store sprik ligger nøytraltemperaturen på 21 grader.
Nøytraltemperatur er den temperaturen jernbaneskinnene spennes fast ved, slik at de hverken utvider seg eller trekker seg sammen – og dermed reduserer risikoen for skader som solslyng eller skinnebrudd.
– I varmere land som Spania er nøytraltemperaturen høyere og skinnene tåler derfor høyere varme.
Togforstyrrelser 19. juli
- Hokksund–Steinberg: Togene kjører saktere. Du må regne med forsinkelser. Dette skyldes solslyng på skinnene.
- Veme–Hønefoss: Togene kjører saktere. Du må regne med forsinkelser. Dette skyldes solslyng på skinnene.
- Dal–Hauerseter: Togene kjører saktere. Dette skyldes solslyng på skinnene.
- Saghaug plo: Togene kjører saktere. Du må regne med forsinkelser. Dette skyldes en feil på sporet.
- Bergheim–Flå: Togene kjører saktere. Dette skyldes en feil på sporet.
- Leirsund–Lindeberg: Togene kjører med normal fart igjen, men det kan ta litt tid før de er i rute. Du må derfor regne med forsinkelser, og at enkelte avganger kan bli innstilt.
Dette gjør Bane Nor
Bane Nor har iverksatt flere beredskapstiltak på grunn av den ekstreme varmen. De opererer med tre nivåer: gul, oransje og rød beredskap, hvor rødt betyr full stans i trafikken.
– Kan Bane Nor «kjøle» ned skinnene?
– Jernbanenettet i Norge er ikke bygd for slike forhold. Det handler om helt grunnleggende fysiske lover vi ikke får gjort noe med.
Men Korslund forteller at rødt nivå er siste utvei. Først reduserer de toghastigheten:
– Vi opererer med to nivåer. Maks 40 km/t, der lokføreren må kunne stoppe innenfor halve siktstrekningen. Og i de mest alvorlige tilfellene, maks 20 km/t.
Ved solslyng er Bane Nor aller mest redd for avsporing, sier Korslund.
– Redusert hastighet er et av de viktigste tiltakene vi har for å begrense skadeomfanget.
Det er samme logikk som når man kjører bil, forklarer han.
– Selv om fartsgrensen er 80 km/t, må man tilpasse fart etter forholdene. En ulykke i lavere fart gir betydelig lavere risiko for skade for både tog og passasjerer.
Korslund mener Bane Nor er rustet med alt tilgjengelig mannskap på tå hev, som vet av erfaring hvilke tiltak og vurderinger som kreves i varmen.
– Det kan være uforsvarlig å sende ut tog dersom faren for avsporing er høy. I slike tilfeller har vi en svært konservativ tilnærming og velger heller å stenge enn å ta risiko.
Har du tips til oss?
Send oss informasjon, bilder eller video