En ny hetebølge med opp mot 40 grader er ventet i Sør-Europa fra lørdag, men så er det ventet at temperaturene begynner å synke nede på kontinentet.
– Vi er nå i den siste dagen av den marine hetebølgen der. Vi ser at temperaturene skal synke en god del til søndag. Og så fortsetter det å gå gradvis nedover i starten av neste uke, og vil ligge nærmere det som er normalt. For sentrale deler av Europa vil det til og med ligge litt under det som er normalt, forteller vakthavende meteorolog Pernille Borander i Meteorologisk institutt til NRK.
– Da er den hetebølgen som har vært der nå egentlig over for denne gang.
Og det betyr gode nyheter for Norge.
Hetebølgen sørover har kommet som følge av et høytrykk som har ligget lenge over sentrale deler av Europa. Dette høytrykket har gitt mange lavtrykk til Norge og ganske skiftende sommervær. Derfor er det bra at det nå er på vikende front.
Et høytrykk har ligget over sentrale deler av Europa og gitt veldig høye temperaturer. Det har igjen ført til at temperaturene i Norge ikke har vært de beste. Her fra Berlin tidligere i juli der en mann forsøker å kjøle seg ned under hetebølgen.
Foto: Reuters– Særlig fra tirsdag og onsdag neste uke begynner temperaturene å stige til nærmere det vi kaller en høysommerdag. 25 grader eller mer for Sør- og Østlandet sin del. Så ser det ut som at varmen strekker seg til hele landet, sånn at vi får potensial for 20 grader eller mer i store deler av Nord-Norge også, sier Borander.
Men fortsatt må vi altså smøre oss med litt tålmodighet.
I Sør-Norge og Østlandet er det en våt helg i vente, før man får noe som ligner på høytrykk, stigende temperaturer og sommervær. Denne helgen er det Nord-Norge som stikker av med den tørreste værtypen, selv om det blir litt byger der også.
For Sør-Norge fortsetter dette gode været som ventes neste uke ut sommerferieperioden. Men særlig de tre neste ukene ser varme ut. For resten av landet kan det bli litt mer skiftende vær.
– Vestlandet, Midt- og Nord-Norge får fortsatt litt innslag av regn. Men Sør- og Østlandet ligger hakket mer i le bak fjellene, og får en tørrere værtype fremover, sier meteorologen.
Derfor blir Europa varmere
Hetebølgene i Europa kommer oftere, varer lengre, og når høyere temperaturer enn før.
Forskerne er nå tydelige på at dette i stor grad skyldes menneskeskapte klimagassutslipp.
Sveip for å lese mer om hvordan sommerne har endret seg, og hva vi kan gjøre med det.
AP
Så mye varmere har det blitt
Sannsynligheten for hetebølger i verden er nesten tre ganger så stor nå, som den var før den industrielle revolusjonen.
Store deler av Europa har de siste årene hatt makstemperaturer rundt 10 grader varmere enn normalt.
AP
Hver grad teller
Forskere har studert menneskers påvirkning på klimaet siden tidlig 1900-tall, og bevisene har blitt sterkere siden. Likevel har verdens utslipp fortsatt å øke.
Dersom den globale oppvarmingen når 2 grader, vil antallet hetebølger i verden trolig doble seg fra dagens nivå. 4 graders oppvarming kan doble antallet hetebølger enda en gang, ifølge FNs klimapanel.
Men nå skjer det noe.
AP
Finnes det håp?
Det kan hende verden omsider har nådd utslippstoppen. Jo mindre klimagasser vi slipper ut, jo mindre vil disse endringene fortsette å eskalere.
Mange storbyer har også blitt flinkere til å håndtere hetebølger. Slike tiltak har allerede gjort at færre dør av heten, enn de ellers ville gjort.
Publisert 05.07.2025, kl. 11.43 Oppdatert 05.07.2025, kl. 11.57