Togpassasjerer på store deler av Østlandet har merket det allerede, enten de er fra Skien, Moss eller Kongsvinger.
Årsaken ligger her, inne på Sundland verksted i Drammen, hvor deler av driften er stengt.
– Vi skal forlenge en av hallene med 116 meter, så da bygger vi et helt nytt bygg i enden, sier Knut Johansen, direktør for eiendom og serviceanlegg i Bane Nor.
Her er det lagt ny og sterkere betong. I enden av verkstedet skal veggen rives, og hallen skal utvides med over 100 meter.
Foto: Dana Khalouf / NRK220 meter lange tog
NRK får være med inn på vedlikeholdsbasen i Drammen, som fra april til august vil være helt eller delvis stengt på grunn av anleggsarbeid.
Sommeren 2027 kommer det nye tog til Norge, og alle må innom Sundland for de siste tilpasningene til norsk jernbane.
Rundt halvparten av Vy-togene som går i Oslo-området får vedlikehold ved verkstedet i Drammen.
Foto: Dana Khalouf / NRK– De nye fjerntogene er lengre enn de vi har i dag, og vi må løfte togsettet for å kunne jobbe på dem. Vi har derfor revet opp gulvet og forsterket det med en annen type betong, sånn at det skal tåle at et tog på 220 meter blir løftet opp, sier Johansen.
Det blir derfor noe lavere kapasitet ved verkstedet som driver vedlikehold på dagens togsett, og det er en av grunnene til at flere tog nå kjører med færre vogner.
– Men jeg tror vi at vi skal klare å håndtere det. Når vi skal bygge i enden av et langt verksted, så betyr det blant annet at man ikke kan kjøre gjennom verkstedet, slik man gjør i dag. Det gjør noe med logistikken her.
Knut Johansen, leder for eiendom og serviceanlegg i Bane Nor.
Foto: Dana Khalouf / NRKI en kronikk har konstituert konsernsjef i Bane Nor, Jon-Erik Lunøe, skrevet at de har vurdert om de nye togene kan vedlikeholdes på et mindre trafikkert sted, men at av både praktiske og økonomiske grunner må de nye togene komme til basen på Sundland.
– Ombyggingen av Sundland og påkoblingen av nye spor og ny stasjon gjør togtilbudet bedre. På mange strekninger er hverdagen god for togpendlere, men vi vet at særlig vestover fra Oslo er det mange som gleder seg til at det skal bli bedre. Da må vi få gjort det som trengs, skriver Lunøe.
Vy: Uakseptabelt
Vy får vedlikehold på rundt halvparten av togene som går i Oslo-området på verkstedet i Drammen.
– Det gjøres på en måte som dessverre får veldig store konsekvenser for kundene våre, ved at vi ikke får nok tog ut i trafikk, sier konserndirektør for marked og kommunikasjon i Vy, Marius Holm.
På det verste kan Vy mangle 10–15 togsett på Østlandet på grunn av arbeidene på Sundland. Togene kommer derfor til å bli veldig fulle i perioder.
«Vy kan ikke akseptere at vår togproduksjon og våre kunder på Østlandet blir skadelidende som følge av dette,» står det i et brev selskapet har sendt til Bane Nor, som Aftenposten tidligere har omtalt.
Vy skriver videre at det kan bli aktuelt å holde tilbake leie eller kreve erstatning for tapt verkstedkapasitet og konsekvensene det får.
Det kan bli både ventetid og trangere tog på de reisende framover.
Foto: Dana Khalouf / NRKSommerstengt
Knut Johansen mener de har et godt samarbeid med Vy, men at alt alltid kan bli bedre.
– Ja, det meste kan planlegges annerledes, og de fleste kan samarbeide bedre. Vi føler vi har et godt samarbeid med Vy.
Han forteller at målet er at togkundene skal bli minst mulig skadelidende.
– Det er det vi jobber sammen med Vy om, slik at vi kan kompensere sånn at det ikke går utover de reisende. Vi har ingen intensjoner om at det skal bli mer plunder og heft for de togreisende. Noen tog kan kanskje kjøres for vedlikehold i Skien, for vi har gjort noen tiltak der.
Både nye og gamle tog står.
Foto: Dana Khalouf / NRKLikevel: Kundene kommer til å merke det.
– Det vil sikkert gå noe utover togkundene, men målet er minst mulig, sier Johansen.
Selv om de nye togene kommer først om to år, har de startet utvidelsen av verkstedet allerede nå, for å være sikret å bli ferdig i tide. De ønsket også å utnytte denne sommeren, siden alle tog gjennom Drammen vil bli erstattet av busser mens den nye stasjonen ferdigstilles.
– Vi regner med å være ferdige i god tid, så det faktisk er muligheter til å ta imot de nye togene. Slik at Norge ikke har brukt milliarder av kroner på tog som vi ikke kan ta inn i landet å gjøre noe med, forklarer Johansen.
Rettelse: I en tidligere versjon av saken var overskriften at verkstedet på Sundland var årsaken til stappfulle tog på Østlandet. Det er rettet til at det er én av årsakene.
Publisert 21.05.2025, kl. 05.26 Oppdatert 21.05.2025, kl. 09.24