Helseministeren med klar ambisjon: – Fremtidens føde- og barselomsorg

1 day ago 11


Kortversjonen

  • Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) har besøkt prøveprosjektet «Min Jordmor» i Drammen – et unikt prosjekt i norsk sammenheng der gravide følges opp av de samme fire jordmødrene gjennom svangerskap, fødsel- og barseltid.
  • Nå vil Vestre at flere går i gang med lignende tilbud – og inviterer Oslo med i første omgang.
  • Helseministeren lanserer imidlertid ingen strakstiltak når det gjelder de bekymringene jordmødre, andre ansatte og tillitsvalgte har varslet om ved ulike sykehus de siste ukene.

Samme jordmor gjennom svangerskap-, fødsel- og barseltid?

Et slikt tilbud eller noe lignende bør alle som føder i Norge få.

Så klar i talen er helseminister Jan Christian Vestre etter et besøk på fødeavdelingen i Drammen, der prøveprosjektet «Min jordmor» straks går inn i sin fjerde måned.

Kjernen i denne modellen er at gravide blir fulgt opp av et team på de fire samme jordmødrene gjennom svangerskap, fødsel- og barseltid, og er velutprøvd i Sverige med stor suksess.

I norsk sammenheng er det imidlertid første gang det testes ut:

– Dette er fremtidens svangerskaps-, føde- og barselomsorg. Både mammaer og jordmødre er fornøyde. Ambisjonen vår må jo være at alle som føder i Norge, får tilbud om noe sånt, sier helseminister Vestre.

 Hallgeir Vågenes / VGFoto: Hallgeir Vågenes / VG

Et slikt tilbud krever samarbeid mellom kommunen og sykehusene.

Gravide vil ha kjente ansikt å forholde seg til, og vet at jordmødre ikke behøver å sette seg inn i historikken fra begynnelsen av ved hvert møte.

Bare det å kunne ringe noen du vet hvem er, er en lettelse, synes Ingeborg Soot (33), straks fødeklar med sitt første barn.

– En kveld kjente jeg lite liv i magen. Og jeg tror mange kan kjenne seg igjen i det at man er redd for å være til bry. Men nå var det lav terskel for å ta kontakt, og jeg vet at de ikke synes noen spørsmål er dumme, sier hun.

 Hallgeir Vågenes / VGVestre var lydhør for erfaringene i Drammen – og vil allerede nå at flere kommuner skal følge dette eksempelet. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

For slik er tilbudet:

  • Lurer du på noe, kan du ringe en jordmor i teamet ditt 24/7 med spørsmål.
  • Når du skal føde, kommer en av dem hjem til deg for å vurdere hvor langt fødselen har kommet, og gir deg råd om når du skal reise inn på sykehuset, før de senere møter deg på sykehuset for å ta imot barnet.
Hadde du søkt på «Min jordmor» om du kunne?aJa, det hadde vært en stor trygghet.bNei, jeg synes det fungerer fint i dag.cHar ikke tenkt på det.

Jordmor: – Handling med umiddelbar effekt

En av jordmødrene, Katrine Sommerfeldt, synes noe av det fine med modellen er at alle kvinner er kvalifisert til å få den samme, gode oppfølgingen, uavhengig av risiko i svangerskapet.

Så lenge du bor i Drammen enn så lenge, vel å merke.

Det er altså et tilbud for bare friske gravide som ønsker seg naturlig fødsel, slik den nedlagte ABC-klinikken på Ullevål var, eller som man i dag kan betale 30.000 kroner for hos private jordmødre om man skal føde hjemme.

– Her er gullet at vi kan gi en frisk kvinne vannfødsel hvis hun ønsker det. Men vi kan også gi en kvinne med svangerskapsdiabetes eller tvillingfødsel foran seg den samme, trygge oppfølgingen, sier hun.

Ikke minst mener de turnusen er til å leve med.

– Skal jeg til legen med barnet mitt, kan jeg bare høre med en av jordmødrene i teamet om de kan ta to timer beredskapsvakt for meg.

 Hallgeir Vågenes / VGTilbakemeldinger som dette var blant det helseministeren fikk se i Drammen. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Beskjeden til helseministeren er klar:

– Nå har du mulighet til å ta de gode stortingsmeldingene ut av skuffen og iverksette handling som har umiddelbar effekt, sier jordmoren til statsråden.

Erfaringene fra andre land er nesten utelukkende positive.

Kort oppsummert gir modellen færre inngrep, friskere barn, mer tilfredse ansatte – og den koster ikke sykehusene noe mer.

Dette viser eksisterende forskning om modellen

Slik oppsummerer leder ved fødeavdelingen Lill Trine Nyfløt og virksomhetsleder Inger Kristiansen Øverland for jordmødrene i Drammen «Min jordmor» i Drammen eksisterende forskning på modellen:

Mor/Partner:

  • Økt psykolog trygghet
  • Oftere fornøyd med omsorgen de får.
  • Flere positive fødselserfaringer.

Jordmødre:

  • Økt jobbtilfredshet
  • Mindre utbrenthet og færre sykmeldinger

Økonomi:

  • Kostnadsnøytralt for sykehus
  • Kostnadsbesparende i et samfunnsperspektiv

Fødsel og barn:

  • Lavere risiko for prematur fødsel.
  • Færre igangsettelser
  • Færre klipp
  • Mindre bruk av sugekopp
  • Mindre bruk av epidural

Vil få med Oslo

Nå vil helseministeren at flere skal prøve ut dette – og først vil han få med seg hovedstaden.

Invitasjonen er allerede sendt til kommunen og Oslo universitetssykehus.

Samtidig trekker han frem de 280 samhandlings-millionene regjeringen bevilget til formål som dette, nemlig samarbeid mellom kommuner og helseforetak, i fjor.

 Hallgeir Vågenes / VGFoto: Hallgeir Vågenes / VG

Jordmødre slår alarm – Vestre har tillit til helseforetakene

Vestres ambisjon om en landsomfattende, kontinuerlig oppfølgingstjeneste fra de samme jordmødrene er imidlertid ingen quick fix for situasjonen jordmødre og tillitsvalgte nå slår alarm om rundt om på norske fødeavdelinger:

Onsdag formiddag må helseministeren svare for situasjonen i spørretimen på Stortinget.

– Vurderer du noen strakstiltak? For kvinner som skal føde på sykehus de nærmeste dagene, i neste uke og i neste måned?

– Jeg blir jo bekymret når jeg får sånne meldinger, og mener at man alltid må ta på alvor tilbakemeldinger som kommer fra ansatte, fra tillitsvalgte, fra verneombud, og lytte til det. Samtidig forutsetter jeg jo at sykehusene i disse tilfellene sørger for at det er trygt å føde, at de har nok folk på jobb, at det er et godt arbeidsmiljø, svarer Vestre.

– Så må vi, basert på erfaringene vi nå henter inn, vurdere om det er behov for tiltak også fra vår side. Men det hviler først og fremst et stort ansvar hos ledelsen på sykehusene på å håndtere og løse denne situasjonen.

Vestre forteller at hans regjering har økt både utdanningskapasiteten og bevillingene til sykehusene betydelig. Det rimer dårlig med jordmødre som forteller om for få folk på jobb.

– Hvis det ikke skyldes mangel på fagfolk eller vansker med å få turnusene til å gå opp akkurat i sommerferien, vil jeg spørre helseforetakene om hvorfor dette skjer.

– Har du tillit til at helseforetakene løser disse situasjonene, som nå virker veldig akutte for kvinner som skal føde?

– Ja, sier Vestre.

Han utdyper:

– Meldingen min til norske kvinner er at det er og skal være trygt å føde på alle norske sykehus. Det er vår oppgave å sørge for det.

Inviterer til møte for innspill

Nå har helseministeren imidlertid en liste han håper vil forbedre norske svangerskap, fødsels- og barselomsorg.

Han vil fortsette med å utdanne flere jordmødre, og se på mer fleksible turnusordninger sammen med fagforeningene, slik at flere jordmødre vil stå i jobbene.

Tredje punkt på listen er å følge opp bemanningsretningslinjen sykehusene fikk i fjor.

Der ligger det en sterk anbefaling blant annet om at kvinner skal ha kontinuerlig tilstedeværelse av jordmor under aktiv fødsel.

I løpet av dette året skal sykehusene rapportere tilbake til helseministeren om hvordan retningslinjene følges.

– Hvis vi ser at den ikke følges, eller at vi må se på de tallene, så er jeg helt åpen for å vurdere det på nytt, sier Vestre.

Fjerde punkt på Vestres liste er den tidligere kritiserte brukerundersøkelsen av fødekvinner for å samle inn erfaringer om fødsels- og barselomsorgen.

Nå sier Vestre til VG at han også vil invitere fagforeningene og interesseorganisasjonene til et møte i løpet av kort tid for å høre hvilke utfordringer de ser og hva de mener bør gjøres.

– Basert på det møtet og innspillene vi får, utelukker jeg ikke at det blir aktuelt med ytterligere forbedringstiltak, sier han.

Read Entire Article