VAR-debatten utløser større spørsmål enn ja eller nei til videodømming. Hvor går smertegrensen for dagens ledere?
Torsdag 16. januar kl. 20:56Skrantent besøkte årsmøter var ikke særlig vanskelige å vippe.
Alt som trengtes var nok kompiser og et minimum av organisasjonstalent, og vips: Flertallet av klubbene tilknyttet Norsk Toppfotball (NTF) er snudd fra grønn til rød side på «var-o-meteret».
Er det da allerede game over for VAR-spørsmålet? Ikke nødvendigvis.
Det er ingen automatikk i at et flertall av NTF-klubbene får det som de vil. Flere slag gjenstår før siste ord er sagt om fremtiden til VAR.
Noe av det første som skjer, er at klubbene tilknyttet NTF skal møtes 22. januar. Her er ikke utfallet spennende lenger, selv om det gjenstår noen årsmøter.
Énsaksaksjonistene har sikret flertall.
NTF vil gå inn for å kaste moderne teknologi ut - og møte fremtiden med det menneskelige øye som dommernes eneste redskap.
Et slikt vedtak vil nødvendigvis veie tungt. Det er jo toppklubbene som skal eller ikke skal bruke verktøyet.
Men det er slett ikke gitt at styret i Norges Fotballforbund ender med å følge synet til interesseorganisasjonen NTF.
I et ordskifte som har tatt altfor mye Møllers Tran, hoppes det fort bukk over at styret har fått en tillit av det øverste organet - fotballtinget - til å ivareta det de mener er det beste for norsk fotball.
Da må styret se på og veie alle faktorer, både de som taler for og imot VAR, før de lander på sin innstilling i den betente saken.
Kanskje vil NTF-avstemningen være nok til å få forbundsstyret med på å skrote videodømmingen. I tilfelle er nok saken realitetsavgjort.
Men det kan også tenkes at styret anser arbeidet med forbedringer som så relevant og fremtidsrettet, at de vil ta kampen på tinget for å bevare VAR.
Det er de i tilfelle i sin fulle rett til å gjøre.
Til slutt er det uansett delegatene på fotballtinget som har det siste ordet.
VAR-saken skiller seg fra alt vi har opplevd før på mange vis. Et av spørsmålene er hvordan fotballdemokratiet kan bli påvirket fremover. Dette er en rå maktkamp med uante utfall.
Om noen dager må en bråte med tillitsvalgte stemme mot mot egen overbevisning, ettersom svært få av de valgte lederne i toppklubbene personlig tilhører nei-siden.
Dette vil mange se på som bare et sunt demokratisk utslag, men det er samtidig et spørsmål hva det gjør med motivasjonen til ledere å bli overkjørt på denne måten. Kjetil Rekdal mener at flere av lederne bør gå av, og du skal ikke se bort i fra at noen tar ham på ordet.
Det er også interessant at bredden har mulighet til å overkjøre toppklubbene om de ønsker seg det.
Det er ikke skrevet i stein at nei-vinden er like heftig her. I dag er den potensielle breddemakten et utfall av hvordan norsk fotball har organisert seg, akkurat som få personer har kunnet få makt på toppklubbenes årsmøter.
Trolig vil hele VAR-suppen, uansett om det blir ja eller nei, til slutt utløse mer overordnede diskusjoner. I ytterste konsekvens sprekker dagens skjøre fotballdemokrati.
Det er jo potensielt andre måter å organisere seg på.
Hvor står du i VAR-saken?aFå det vekk!bVAR må forblicMå forbedres kraftig hvis vi skal beholde det.dSaken er blåst ut av alle proporsjoner.Vi kan få en mer autoritær organisasjon. Toppen kan skilles fra bredden. Prinsipper om makt og innflytelse kan forandres og fordeles på en annen måte.
Det er vanskelig å si hva som er den beste løsningen, men det er ikke skrevet i stein at dagens norske fotballmodell vil bestå inn i evigheten.
Slik sett kan konsekvensene av VAR-debatten bli større enn seg selv.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.