Det er nok flere triste og letta avgangselever rundt om i landet.
De innser at russetiden de ventet på så lenge nærmer seg slutten. Og kanskje allerede er over for de fleste.
I Bodø er festen så vidt begynt.
Der starter de natt til 17. mai og feirer frem til 2. juni.
– Gruppa mi heter Blitz, sånn som i kamera-blits. Også er quoten vår «center of attention», sier avgangselev Aurora Persen.
Men russefeiringen blir ikke sentrumet for oppmerksomheten til flyfag på Bodø videregående skole.
– Vi har syv eksamener samtidig som vi er russ, sier hun.
Klassekamerat Tomasz Bialon skyter inn fra siden at de har to viktige skriftlige prøver i tillegg, så til sammen ni.
– Det er nesten annenhver dag, sier han.
Morten Utsi Gullerud (18), Tomasz Bialon (18) og Aurora Persen (19) er russ. Til høsten skal de starte i praksis som flytekniker.
Foto: Brynjar Mangor Myrtveit Osgjerd / NRKBeste løsninga
Det varierer når russefeiringen starter ut i fra hvor i Norge det feires. Vanligvis starter feiringen i midten av april eller begynnelsen av mai og varer frem til 17. mai.
Men i Bodø og Narvik ble 16.mai den store kickoffen. Tromsørussen har derimot det beste forran seg. Der er russetiden flyttet fra 1.juni til 18.juni for femte år på rad.
Eksamen og russetid har vært tema flere ganger. Og de aller fleste kull har opplevd at skolen og russefeiringen går hånd i hånd.
For å unngå nettopp det, har Østfold fylkeskommune besluttet å flytte russefeiringen til midten av juni fra og med neste år. Også andre fylker leker med tanken om å flytte russsetiden til etter eksamen.
Fylkesdirektørkollegiet for kompetanse og utdanning (FKU) jobber med en strategi for å få endret russefeiringen i 2026.
Skriftlig eksamen avholdes nemlig mellom 12. og 23. mai i år. Midt i russefeiringa.
– Dette er likt i hele landet. Eksamensplanen for 2026 er ikke vedtatt ennå, opplyser avdelingsdirektør Per Kristian Larsen-Evjen i Utdanningsdirektoratet.
Per Kristian Larsen-Evjen, avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet.
Foto: UdirMuntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen er fylkeskommunenes lokale ansvar og de bestemmer selv når de skal avholdes, og lager selv sin egen eksamensplan i hvert fylke.
– Disse eksamene avholdes i perioden etter skriftlig eksamen, og dermed utover i juni, slik som i Nordland.
I Nordland går eksamensperioden helt frem til 18. juni.
– Jeg tror russetiden vår ble flytta fordi det var mange andre linjer, som for eksempel studiespesialisering, som hadde eksamener da den egentlig skulle være, sier Morten Utsi Gullerud.
Morten Utsi Gullerud (18), Tomasz Bialon (18) og Aurora Persen (19) må bestå alle eksamenene sine uansett om at de er under russetiden deres.
Foto: Brynjar Mangor Myrtveit Osgjerd / NRKHan sier det var den løsningen som ble best for flertallet og at russen på flyfag har forståelse for at det den ble flytta.
– Men det ble litt dumt for oss da, sier han.
En av dem som derimot er svært fornøyd med at feiringa ble flytta er russepresident Selma Landaas.
Hun går idrettslinja på Bodin videregående skole og hadde unnagjort tre skriftlige eksamene før feiringen begynte.
Russepresident i Bodø Selma Landaas.
Foto: Privat– Jeg har bare hatt gode erfaringer med det, og så har vi vært veldig heldige med været. Fra 1. til 17.mai var det jo veldig dårlig, sier Landaas og legger til:
– Vi hadde ikke bare eksamen, men generelt veldig mye skole i den perioden.
Men Landaas slipper ikke helt unna eksamenskjøret hun heller. Hun har en muntlig eksamen som skal gjennomføres i løpet av russetida.
– Det er litt kjipt, men det er ikke noe vi kan gjøre noe med sånn sett.
Må bestå for å bli lærling
– For meg handler det å være russ om å feire at vi er ferdig med 13 års skolegang sammen med vennene mine, sier Gullerud.
Morten Utsi Gullerud gleder seg til å feire 13-års skolegang med venner og klassekompiser.
Foto: Brynjar Mangor Myrtveit Osgjerd / NRKMen med syv eksamener pluss to skriftlige prøver, kommer mye tid å gå til pugging. Heldigvis er mange av elevene godt forberedt.
– Det blir nok en god del øving, men vi har jobbet jevnt hele året så det skal ikke bli noe problem, sier Persen.
Hun påpeker at for avgangselever på flyfag er det svært viktig å bestå alle eksamener og prøver.
Aurora Persen skal bli flytekniker.
Foto: Brynjar Mangor Myrtveit Osgjerd / NRKDe tre avgangselevene går flyteknikerfaget og det er viktig at det kan det de jobber med. Og strenge krav for å gå videre.
– Vi skal i praksis til høsten. Det får vi bare lov til hvis alt er bestått, sier hun.
– Russefeiringen er veldig viktig for meg. Men det er ikke verdt det å bare feste og ikke bestå eksamen, da blir det kjipt til høsten, sier Gullerud.
Morten Utsi Gullerud (18), Tomasz Bialon (18) og Aurora Persen (19) går siste året på flyfag ved Bodø videregående skole.
Foto: Brynjar Mangor Myrtveit Osgjerd / NRK– Ikke heldig
– Vi synes selvsagt ikke at det er heldig, men uten felles retningslinjer i hele Norge er det vanskelig å få til løsninger som ikke kolliderer med viktige deler av opplæringen, om det er eksamen eller viktige undervisningsperioder.
Det skriver fylkesråd for utdanning og kompetanse i Nordland Joakim Sennesvik (H) i en e-post til NRK.
– Dessverre er det ikke bare flyfagelevene som har eksamener i russetiden, skriver Sennesvik.
Foto: Vetle Knutsen / NRKSennesvik tror flyttingen av russetiden gjør at elevene er bedre rusta.
– Det vi oppnår ved å flytte russetiden er at elevene i større grad er til stede i forberedelsene inn mot eksamen.
– Det betyr at avgangselevene våre forhåpentligvis er bedre forberedt enn de ville vært med russetida lagt midt i oppkjøringa til eksamen, slik det var før. Før neste skoleår håper vi at felles, nasjonale retningslinjer er på plass.
Sennesvik håper det skal bli bedre koordinering til neste år, slik at russetiden hverken havner i oppkjøringen til eksamen eller i selve eksamensperioden.
Festen får komme etterpå
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) er tydelig:
– Mai skal være en måned hvor elevene har viktig undervisning, eksamensforberedelser og gjennomføring av eksamen. Så får festen komme etterpå. Når elevene faktisk har fullført 13 år med skole. Dette står vi fast ved.
Nordtun håper både kommuner, foreldre og elever kan samarbeide om russetiden framover.
Foto: Marie Skikstein / NRKSamtidig har Nordtun full tillit til at dette vil løses på gode måter framover og håper dette blir den nye normen.
– Det som nå gjøres i Bodø er akkurat det vi ønsker at skal skje. Jeg har fått med meg at mange av elevene i Bodø er veldig fornøyde med forskjøvet russetid. Det blir spennende å følge med videre, og jeg håper dette er et opplegg som sprer seg videre.
Publisert 23.05.2025, kl. 21.38