Fant ulovlig stoff – trekkes ikke fra markedet

6 hours ago 3


Forskere fant helsefarlige nivåer av stoffet. Men metoden de brukte var ikke godkjent.

 Forbrukerrådet/Helen MehammerForskerne fant bisfenol A i disse fem produktene. Foto: Forbrukerrådet/Helen Mehammer
Oppdatert mandag 14. juli kl. 09:08
  • Forskere fant helsefarlige nivåer av bisfenol A i barnematemballasje.
  • Mattilsynet trekker ikke produktene da metoden brukt ikke er EU-godkjent.
  • NILU advarer om helserisiko for barn til tross for at produktene er innenfor lovens grenser.
  • Forbrukerrådet mener man må vurdere å endre kravene til metode, for å beskytte barn.

6. juni publiserte forskningsinstituttet NILU en rapport som viste at stoffet bisfenol A (BPA) var funnet i emballasjen til fem barnematprodukter de hadde testet.

Stoffet har vært forbudt i barnematemballasje siden 2018, dersom det er fare for at stoffet kan lekke over i maten.

Nå har Mattilsynet besluttet at ingen av produktene skal trekkes fra markedet.

Det bekrefter Mattilsynet overfor VG. NILU har nemlig ikke brukt en godkjent metode når de har testet barnematproduktene.

– Analysemetoden som har blitt brukt av NILU, er en intern metode som ikke er godkjent i EU, skriver seksjonssjef Anne Mette Wigdahl Østeraas i en e-post.

Bilde av Anne Mette Wigdahl ØsteraasAnne Mette Wigdahl Østeraas

Seksjonssjef i Mattilsynet

Tilsynet har hatt møter med de berørte virksomhetene. De har fremlagt egne analyser av produktene, og resultatene er i henhold til kravene i regelverket.

Mattilsynet opplyser også at produktene som ble analysert av NILU ble kjøpt i butikk våren 2024, og at det sannsynligvis er få produkter av disse partiene i salg i dag.

NILU: Lovlig, men helsefarlig

– At produktene fortsatt er på markedet har vi forståelse for da Mattilsynet kun forholder seg til lovverket. Men vi er overrasket over at produsenter ikke tar til seg kunnskapen med åpne armer og ser det som en mulighet til forbedring.

Det sier forskningsdirektør Pernilla Bohlin Nizetto i NILU. Hun er også overrasket over at Mattilsynet kritiserer metoden deres.

NILU-forskerne brukte metode som gjorde at de oppdaget svært lave nivåer av BPA. En så detaljert analyse er hverken påkrevd eller godkjent av EU. Men Nizetto mener det likevel er relevant:

– Det betyr at produktene kan være lovlige, men likevel ikke helsemessig forsvarlige – særlig for barn.

Bilde av Pernilla Bohlin NizzettoPernilla Bohlin Nizzetto

Forskningsdirektør i NILU

Det er nemlig ikke samsvar mellom det relevante lovverket og helserådene fra EU, sier forskningsdirektøren.

– I flere av produktene som vi har testet finner vi BPA på et nivå som resulterer i at man kommer over de nye helseanbefalingene fra EFSA.

Med andre ord kan produsentene med loven i hånd selge produktene, selv om dette vil føre til at et normalvektig barn vil overgå den anbefalte grensen for daglig inntak av BPA. Det vil skje etter å konsumere kun én porsjon av de testede produktene, ifølge forskningsdirektøren.

Burde barnematproduktene trekkes fra markedet? aJa, det burde ikke være noe BPA i produktene. bNei, de er jo innenfor lovens grenser.

VG har fremlagt dette for Mattilsynet.

– NILU fremholder at de nivåene av BPA de har funnet er helsefarlige, særlig for barn. Hvordan forholder Mattilsynet seg til denne informasjonen?

– Vi tar informasjonen til etterretning. I denne saken ser vi at de aktuelle virksomhetene har rutiner for å kontrollere matkontaktmateriale og barnematen i henhold til dagens regelverk, svarer Østeraas.

VG har tatt kontakt med produsentene som produserer barnematproduktene som NILU analyserte.

De forholder seg til Mattilsynets beslutning. Ingen vil ta produktene av hyllene.

Dette svarer produsentene

Rema 1000 er vareeier for Kolonihagen, og produktet «Pasta Bolognese», som ble testet av NILU. I etterkant av rapporten gjennomførte de en hasteanalyse hos et eksternt laboratorium. Den viste at produktet var innenfor EU-regelverkets grense.

– Vi følger gjeldende lover og retningslinjer fra Mattilsynet og EU, slik NILU også har anerkjent at vi har gjort i denne saken, sier kvalitetssjef i Rema 1000, Marna Kotte.

Nestlé sier barnematen deres er trygg.

– Det er vår viktigste prioritet. I løpet av denne prosessen har vi fått det vurdert av både EFSA og Mattilsynet, sier kommunikasjonsdirektør Nils Erlimo.

Semper svarer at de har full tillit til Mattilsynet og deres beslutning. Selskapet har et eget kontrollprogram for å oppdage BPA.

– Resultatene viser at det ikke finnes BPA i våre emballasjer eller produkter. Akkrediterte analysemetoder brukes i våre kontroller av BPA, sier kommunikasjonsdirektør Anne Lindfeldt.

Ella’s kitchen sier de har vært sikre på at deres emballasjeleverandør ikke bruker BPA. De har likevel undersøkt påstandene.

– Mattilsynet har uttalt at testene bak disse anklagene ikke følger EU-standarder, og vi har ikke funnet noe bevis for å tro at det noen problemer med produktene våre, sier en talsperson via pressekontakt Emma Divers.

Forbrukerrådet: – Må gjøres noe

Da rapporten ble publisert i juni uttalte Forbrukerrådet at funnene var oppsiktsvekkende og at produsentene måtte dra i nødbremsen.

Nå sier Gunstein Instefjord at de tar Mattilsynets beslutning til etterretning.

Bilde av Gunstein InstefjordGunstein Instefjord

Leder for politisk enhet i Forbrukerrådet

– Men vi kan ikke ha en situasjon hvor helseskadelige produkter rettet mot barn får forbli lovlige, sier han.

– Da må det gjøres noe med kravet til tester etter vårt syn.

Tips oss illustrasjon

Har du tips til oss?

Send oss informasjon, bilder eller video

Read Entire Article