De travleste vintermånedene var ett av tre anløp fra de russiske rederiene regjeringen nå har «svartelistet».
Til sammen har 63 fiskefartøy fra rederiene Norebo og Murman Seafood anløpt havna i Tromsø, Båtsfjord og Berlevåg 93 ganger så langt i 2025.
Det viser tall Kystverket har satt sammen for NRK.
– Med de nye sanksjonene vil de to selskapene utgjøre cirka 30 prosent av russiske fartøy til de tre havnene, sier avdelingsleder for hav- og kystovervåking, Ståle Sveinungsen.
Men andre ord kan en tredel av de russiske fiskebåtene dermed forsvinne fra norske farvann og havner under vinterfisket.
Torsdag er de to selskapene listeført i norsk rett. Fra 2026 blir fiskebåter fra de to russiske selskapene nektet anløp og lisens til å fiske i Norge, med unntak for Svalbard.
Regjeringen har vist til en mer aggressiv russisk hybrid kampanje mot Europa som bakgrunn for at de russiske rederiene nå straffes. Formålet er å presse Russland.
Begge de russiske rederiene har avvist anklagene og kalt dem både fabrikasjon og fantasi.
Den russiske fisketråleren Taurus har vært en gjenganger i Nord-Norge. Regjeringen vil hindre fiskefartøyet å komme tilbake hit til kaia i Tromsø, for å begrense russisk spionasjefare.
Foto: Inghild Eriksen / NRKIne Eriksen Søreide (H) sier det er bra at regjeringen har sluttet seg til EUs tiltak mot Russland. Hun leder Stortingets utenriks- og forsvarskomite.
– Antallet anløp til norske havner med fartøy fra de russiske selskapene som nå sanksjoneres er urovekkende høyt, sier Søreide.
Høyre mener likevel at regjeringens straffegrep mot de russiske rederiene kommer for sent.
– Har ventet på EU
De fleste russiske fiskefartøyene kan fortsette å fiske og komme til havnene i Norge som før, som eneste land i Europa.
Til sammen har 263 russiske fiskefartøy anløpt Norge i 2025.
Diagrammet viser antall anløp fra alle russiske fiskefartøy i Tromsø, Kirkenes og Båtsfjord sammenlignet antall fiskefartøy tilknyttet Norebo JSC og Murman Seafood. Antall er fordelt pr. måned i 2025.
Illustrasjon: KystverketSanksjonene trådte i kraft i EU 21. mai i år. I Norge trådte de i kraft fem uker senere. Først denne uken ble det kjent at de russiske selskapene Norebo og Murman Seafood «svartelistes» også i Norge.
– Det er vi som sitter tettest på, men vi har henvist oss selv til å vente og se hva EU beslutter, og regjeringen er i tillegg sen med å følge etter, sier Ine Eriksen Søreide (H).
Hun sier Høyre gjentatte ganger har pekt på risikoen for etterretning- og sabotasjefare, når regjeringen har valgt å opprettholde det særnorske unntaket fra havneforbudet.
Ine Eriksen Søreide (H) leder Stortingets utenriks- og forsvarskomite.
Foto: Geir Bjarte Hjetland / NRKI resten av Europa er de russiske fiskefartøyene for lengst kastet ut. I Norge har de fortsatt kommet til kai ved tre havner etter unntaket som skal ta hensyn til Norges fiskeriavtale med Russland og torskebestanden.
– På et tidspunkt vil risikoen for nasjonal sikkerhet av å opprettholde det særnorske unntaket fra havneforbudet overstige fordelene med fiskerisamarbeidet med Russland, sier Søreide.
Hun peker på at det er godt kjent fra de åpne trusselvurderingene at Russland bruker det de selv påstår er sivile fiskebåter og forskningsskip til etterretning og sabotasje.
– Dette er med andre ord ikke noe nytt fra Russland nå, som regjeringen synes å mene, sier Søreide.
Regjeringen har tidligere sagt at de vil gjøre det vanskelig å bruke russiske fiskefartøy til ulovlige formål gjennom å styrke kontrollene, som også har blitt kalt «et spill for galleriet».
– Listeføringen av de to rederiene bidrar til å redusere risikoen, men tar den ikke bort, sier Søreide.
Mer enn 400 fartøy på «svartelisten»
I Januar 2025 var det 16 anløp av fartøy tilhørende Norebo og Murman Seafood. Til sammenlikning var det 42 anløp fra andre russiske fiskefartøy.
I februar var det 21 anløp fra de to rederienes fiskefartøy, mot 56 andre russiske fiskebåter.
Med de sanksjonerte fartøyene i den russiske såkalte «skyggeflåten», vokser listen over russiske fartøy Norge straffer.
Legger man fiskefartøyene er det nå til sammen mer enn 400 svartelistede russiske fartøy.
Ståle Sveinungsen er avdelingsleder for hav- og kystovervåking i Kystverket.
Foto: Knut-Sverre Horn / NRKStåle Sveinungsen som leder avdelingen for hav- og kystovervåking i Kystverket, sier de har et nøysomt og komplisert arbeid.
– Vi begynner å snakke om ganske mange hundre fartøy som er listeført og som vi skal følge med på. Men vi er godt rustet og har samarbeidspartnere vi deler informasjon og data med. Vi opplever å ha god kontroll på den trafikken som til enhver tid er vi våre interesseområder.
NRK har tidligere fortalt om mystiske kabelbrudd og at så mange som 50 russiske skip kan bli brukt til etterretning.
Sikkerhetstjenester i Europa og her hjemme har i årevis advart om etterretningsfare og sabotasjeaksjoner fra Russland.
Publisert 10.07.2025, kl. 21.52