Ekspert om Putins taktikkeri: – Smartere enn amerikanerne

4 hours ago 4


Kortversjonen

  • Zelenskyj utfordret Putin til møte, uten at det førte frem.
  • Putin droppet Tyrkia-møte med Zelenskyj og sendte delegasjon i stedet.
  • Ekspert mener alle spiller et spill om Trumps gunst og at Putin har spilt kortene riktig.
  • Utenriksminister Espen Barth Eide mener Putin mister ansikt ved å bli hjemme.
  • Utenrikskommentator Per Olav Ødegård mener Zelenskyj kom best ut av det hele.

Først ville alle møtes: Putin foreslo et møte i Tyrkia etter å ha avvist en våpenhvile – Zeleneskyj hoppet på og sa han personlig kom til å være der. Trump kunne også være der, sa han, men bare hvis Putin dukket opp.

Det har i det hele tatt vært mye forvirring i forkant av det som ville vært deres første møte ansikt til ansikt siden 2019, tre år før Russland gikk til fullskala invasjon av nabolandet.

Putin bekreftet aldri at han selv ville dukke opp, men håpet var der inntil det siste. I stedet sender Putin en delegasjon i hans sted – de fleste med tung militærbakgrunn.

– Tomme løfter

VG er på plass i Istanbul og spurte russiske Evgeniya (37) om hva hun synes om Putins fravær:

– Det er ikke noe overraskende. Det er bare tomme løfter, som han har gitt oss de siste 20 årene, sier hun.

VG møtte henne i en russisk bokhandel som selger regimekritiske bøker, blant annet om Navalnyj.

 Gisle Oddstad / VGRussiske Evgeniya (37) flyttet til Tyrkia på grunn av regimet i hjemlandet. Foto: Gisle Oddstad / VG

Vlad (29) fra Ukraina driver bokbutikken, og trodde heller ikke Putin ville møte.

– Jeg har snakket med mange russiske venner som heller ikke trodde på det. Jeg tror han er den eneste personen som er interessert i å fortsette krigen, så han vil ikke stoppe den. Det var et modig diplomatisk trekk fra ukrainsk side, men jeg tror ikke det var noen sjanse for at han hadde kommet etter at Zelenskyj ba ham om å komme.

 Gisle Oddstad / VGVlad (29) driver bokbutikken i Istanbul. Han øn sket ikke ansiktet sitt på trykk. Foto: Gisle Oddstad / VG

Hovedlærer ved Forsvarets høgskole/Stabsskolen Tom Røseth er heller ikke overrasket, og mener dette avkler Putin – at det viser at de ikke er klare til å ha meningsfulle samtaler.

– Hvis de hadde møttes ansikt-til-ansikt, hva kunne kommet ut av det?

– Hvis Trump var der, hadde Putin måtte gi noe – du kan ikke komme til et slikt møte uten å vise at du vil gi noe, at du har forslag til kompromisser. Men hadde det vært et møte mellom bare Zelenskyj og Putin hadde det fort blitt til at de begge fremholdt sine posisjoner.

Russlands delegasjon:

  • Vladimir Medinskij, rådgiver til president og navnebror Putin, leder delegasjonen. Medinskij ble født i det som i dag er Ukraina, og har tidligere hatt kultur­minister­posten i Russland. Han ledet også forhandlinger i 2022. Røseth beskriver ham som en «hauk» og en hardliner, altså en som ikke er av den mest diplomatiske sorten.
  • Viseutenriksminister Mikhail Galuzin.
  • GRU-sjef Igor Kostyukov.
  • Viseforsvarsminister Aleksander Fomin.
  • I tillegg har Putin godkjent en rekke eksperter som skal delta på møtet.

Det at Putin heller sender undersåtter tyder på at han fremdeles tror de har mest å vinne på å fortsette å krige, mener Røseth:

– Og de har jo delvis rett i det, blant annet har jo amerikanerne utsatt militær Ukraina-støtte i denne prosessen.

Men mest av alt har dette vært et spill om Trumps fortsatte gunst, mener han:

– En slags konkurranse om å vise initiativ overfor Trump. Spørsmålet er om han begynner å se seg lei av uttalelsestaktikken fra russerne.

Bilde av Tom RøsethTom Røseth

Hovedlærer ved Forsvarets høgskole/Stabsskolen

Røseth tror det er begrenset hva som kommer ut av samtaler mellom Ukraina og Russland på et lavere nivå enn tenkt – men noe som kan være aktuelt, er en uttalelse om at de er på vei mot en våpenhvile-prosess, og kanskje utveksling av noen fanger.

– Det beste man kan håpe på er at prosessen starter, så vil nok partene forsøke å gi noe for å holde Trump akkurat nok forhåpningsfull.

– Har Trump presset alt han kan overfor Putin?

– Nei, han har ikke presset med harde midler mot Putin, de har i tilfelle vært godt skjult. Det er mer positiv oppmuntring. Det er en bakkanal mellom Trump og Putin som gjør at Putin føler seg trygg på at han kan gjøre det og fremdeles være inne i varmen.

Dette må du vite

Representanter fra Ukraina og Russland skal etter planen møtes i dag i Istanbul. Russlands president Vladimir Putin deltar ikke i samtalene, til tross for at han selv konkret ba om torsdagens møter.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har sagt at det ikke er noe vits i å snakke med noen andre enn Putin, og kommer bare til Istanbul om også Putin er der.

Det pågår forskjellige møter i tre tyrkiske byer torsdag:

  • Istanbul: Russland/Ukraina
  • Ankara: Erdogan og Zelenskyj
  • Antalya: Natos utenriksministre

– Så Trump har flere strenger å spille på?

– Ja, men jeg tror russerne gir akkurat nok til at Trump holder liv i prosessen, for hvis han går over i å straffe russerne og true dem mer, er han redd for at russerne går i vranglås, og den kostnaden med sterke straffetiltak vil ikke Trump ta.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener Putin mister ansikt ved å bli hjemme. Det er ikke Røseth helt enig i.

– Går altfor langt for å tekkes Russland

– Trump går nok altfor langt for å tekkes Russland og det har Putin skjønt. Han har vært smartere enn amerikanerne i denne prosessen fordi amerikanerne har vist nær alle kortene sine og det kan russerne utnytte – i Moskva sies det nå at amerikanerne spiller kort, mens russerne spiller sjakk.

– Hvilke kort har de vist?

– At de har uttalt hva de kan gi hvis russerne kommer til forhandlingsbordet, blant annet at Ukraina ikke blir Nato-medlem. De vet yttergrensene i handlingsrommet sitt og har en strategi for uthaling som amerikanerne aksepterer.

– En genistrek

Utenrikskommentator Per Olav Ødegård i VG mener det absolutt var Zelenskyj som kom best ut av oppstyret:

– Det var en genistrek å utfordre Putin og si at hvis vi skal få til noe betydningsfullt må vi møtes. Han spilte Putins spill bedre enn Putin selv, utmanøvrerte ham og satte ham litt sjakk matt, sier han.

Bilde av Per Olav ØdegårdPer Olav Ødegård

Utenrikskommentator i VG

Han mener det er vanskelig å vite helt hvordan Trump reagerer på dette:

– Putins svar var ikke det Trump ønsket. Det kan enten bety at Trump mister tålmodigheten med Putin og gir ham ansvaret for at det ikke blir våpenhvile – noe han burde ha gjort for lengst. Eller det kan føre til at Trump gir opp å forhandle. Kanskje ser Putin seg tjent med det.

Fremover tror han den eneste muligheten for et møte er at Trump legger enda mer press på Putin.

– Vanskelig å utelukke noe etter alle utspillene den siste uken.

Read Entire Article