Delara: - De sitter med en makt

6 hours ago 3


Den norske artisten Amanda Delara Nikman (28) er ikke imponert over den kvinnelige representasjonen på norske festivaler.

Tolou, Gabrielle og Delara er tre av fire kvinnelige artister som spiller på årets Stavernfestival, av totalt 31 artister.Tolou, Gabrielle og Delara er tre av fire kvinnelige artister som spiller på årets Stavernfestival, av totalt 31 artister.
Oppdatert fredag 4. juli kl. 17:48
  • Artisten Amanda Delara Nikman reagerer på lav kvinnelig representasjon på norske festivaler.
  • Stavernfestivalen har fått kritikk for å ha få kvinnelige artister.
  • Festivalsjefen erkjenner utfordringen, men påpeker at de jobber for likestilling og mangfold.
  • Delara mener festivalarrangører bærer et stort ansvar, blant annet fordi de kan påvirke folks musikksmak.

VG møter henne backstage like etter opptredenen hennes på Stavernfestivalen i Larvik.

Artisten gleder seg til en sommer fylt med konserter, men har fått med seg kritikken som har vært rettet mot lav kvinnelig representasjon på Stavernfestivalen i år. Hun er tydelig i sin sak.

– Det er veldig åpenbart at jeg tenker at vi må ha flere kvinner på festivallineups, sier 28-åringen.

VG har tidligere omtalt at fjorårets festivalsommer var mannsdominert, noe artist Hilde Skaar (26), kjent under artistnavnet SKAAR, uttalte seg om:

– Jeg synes det er utrolig synd og merkelig at det fremdeles er en så skjev kjønnsbalanse på festivalscenen, sa hun til VG.

 Sarah Nordby Skipar / VGArtist Amanda Delara. Foto: Sarah Nordby Skipar / VG

Delara, Gabrielle og Tolou er de tre kvinnelige artistene som sto på oversikten da alle artistene for årets Stavernfestival ble annonsert. I ettertid har også Rabo blitt booket.

Daglig leder i Sky Agency, selskapet som arrangerer Stavernfestivalen understreker at de har jobbet med å få flere kvinnelige artister. Hele hans tilsvar kan du lese lenger ned i saken.

– Smak er ikke skapt i et vakuum

Delara mener festivalarrangører sitter på et stort og viktig ansvar når det kommer til påvirkningen på folks musikksmak.

– De sitter med en makt, for smak er ikke skapt i et vakuum. Det blir blant annet skapt av at du kommer og ser folk spille på festival. Det er liksom inntrykkene du får, så de er jo med på å forme smaken til et helt folk ved å ta konstante og bevisste valg. De kan velge å booke flere kvinner, sier hun.

Tigergutt ble intervjuet av VG på Stavernfestivalen i fjor. Se videoen her:

Artisten synes også ansvaret er kult fordi man kan være med på å gjøre en forandring.

– Det er ingenting som tilsier at kvinner er noe dårligere på å spille festivaler eller skape stemning enn menn. Det er noe jeg virkelig mener vi bør legge fra oss.

– Jeg mener det er superviktig at det blir prioritert, sier hun.

– Jobber kun med mannlige produsenter

Når vi spør om hun opplever musikkbransjen som mannsdominert, nøler hun ikke.

– Nei, det er nok sånn det er. Det er jo ting jeg har tenkt på.

28-åringen startet med musikk da hun gikk på videregående. Hun innrømmer at hun ikke tenkte noe over kvinnelig representasjon i bransjen på det tidspunktet.

– Men jeg for eksempel, hvis jeg skal ta meg selv på noe, så jobber jeg jo kun med mannlige produsenter. Og da blir du på en måte underbevisst.

 Gabriel Aas Skålevik / VGDelara på VG-lista 2024. Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

Les også: Stavernfestivalen får kritikk: Tre av 30 artister er kvinner

Hun tar seg selv i å tenke at en produsent skal være mann.

– Det bare blir sånn. Og så blir det en ond sirkel, på en måte. Så jeg ser det jo egentlig på ganske mange plan – hundre prosent. Og så savner jeg flere kvinnelige musikere. Det gjør jeg, understreker hun.

Etterstreber likestilling og mangfold

Christoffer Huse er daglig leder i Sky Agency, selskapet som arrangerer Stavernfestivalen. Han skryter av Delara sin opptreden på årets festival, og understreker at de har jobbet med å få flere kvinnelige artister.

Bilde av Christoffer HuseChristoffer Huse

Daglig leder, Sky Agency

– Stavernfestivalen ønsker å ha så mange kvinnelige artister vi kan, men må forholde oss til de artistene som er tilgjengelig. Dette gjør at det blir variasjoner fra år til år, hvor vi i fjor hadde 9 kvinnelige artister av 29, mens det i år dessverre ble et lavt antall, skriver han i en mail til VG.

– Likestilling og mangfold på festivalen er naturligvis viktig for oss, og det gjelder ikke bare de som står på scenen, men alle som er involvert i og rundt festivalen gjennom året. Blant de flere hundre som er med på skape festivalen, og i administrasjonen spesielt, vil man se at kjønnsbalansen ikke bare er likestilt, men har en overvekt av kvinner, sier han.

Psst! VG er blant Stavernfestivalens sponsorer. Avtalen håndteres av VGs markedsavdeling, og gjøres uavhengig av redaksjonen.

Read Entire Article