Brennpunkt-journalist misbrukt i krypto-svindel

7 hours ago 3


– Jeg ble kontaktet av flere som fortalte meg at de hadde sett en annonse på Facebook, og lurte på om det var sant. Hvis det var sant så kunne de tenke seg å investere.

Det sier tidligere NRK-programleder Håkon Haugsbø. De siste ukene har han blitt kontaktet av rundt 200 mennesker fordi de har sett ham i en Facebook-annonse.

Problemet: Annonsen er falsk – og prøver å lure folk til å investere i en falsk kryptovaluta.

– Jeg synes det er veldig ubehagelig at mitt ansikt og min journalistiske troverdighet blir brukt til å lure mennesker på denne måten, sier han.

Svindelartikkel fra Facebook som ser ut som den kommer fra Aftenposten

En falsk Aftenposten-forside blir også brukt til å lure folk.

Faksimile: Facebook / Meta

Stoppet flere å investere

Haugsbø anslår at han har klart å stoppe rundt 70 personer fra å investere i den falske kryptovalutaen.

– Men jeg klarer ikke svare på alle forespørslene jeg får.

Han ble nylig kontaktet av en eldre dame som hadde investert 2500 kroner i kryptovalutaen.

Hun skal ha blitt ringt opp av en «kunderådgiver» som kunne fortelle henne at investeringen hadde gitt enorm avkastning, og lurte på om hun vile investere mer.

Før hun gjorde det kontaktet hun Haugsbø.

– Da måtte jeg gi henne beskjeden om at de 2500 ville hun nok aldri se igjen, sier han.

Håkon Haugsbø

Håkon Haugsbø jobbet som programleder for NRK-programmet «Brennpunkt».

Foto: Ole Kaland / NRK

Jobbet i Brennpunkt

Håkon Haugsbø er nok mest kjent som programleder i dokumentarprogrammet «Brennpunkt» på NRK.

Han reagerer på at det er hans rolle i nettopp «Brennpunkt» som blir brukt i svindelen. I annonsen skal han fortelle om en vill avsløring som han sto bak, men som NRK-ledelsen nektet ham å publisere.

– Dette er jo noe som også skader NRKs omdømme, og det nører opp under en kanskje økende tvil til redaktørstyrte medier, sier han.

Har mulighet for å kreve pengene tilbake

Det viktigste man kan gjøre om man blir utsatt for svindel på internett, er å kontakte banken sin. Det sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB.

– Hvis man har brukt kredittkort eller noe, så bør man få sletta det. Sånn at det ikke blir svindla videre på, sier han.

Man har òg mulighet til å reklamere, altså kreve å få pengene tilbake fra banken.

– Hvis man har vist aktsomhet, så har man gode muligheter for å få pengene tilbake. Men hvis man åpenbart burde skjønt at dette var svindel, så får man ikke pengene tilbake, sier Dalsbø.

Kritisk til Meta

Haugsbø er mest kritisk til Meta, selskapet som eier Facebook. Han mener de legger til rette for at svindlerne skal kunne holde på som de gjør.

Han har bedt folk om å varsle i Meta sine kanaler.

– Men jeg vet jo at det ikke hjelper. Meta tjener store penger på disse annonsene, og det genererer dessuten trafikk på deres plattformer, hevder han.

Han er ikke den første nordmannen som har blitt misbrukt i svindel. Minst 50 norske kjendiser har blitt misbrukt i svindel.

Han håper Norge som stat vil gå til søksmål mot Meta for å sette en stopper for disse annonsene.

NRK har bedt Meta svare på kritikken om at de ikke gjør nok for å forebygge svindel. Vi har også spurt blant annet hvordan de jobber for å forebygge svindel og hva man skal gjøre hvis man misbrukes i svindelannonser.

Meta har svart med en generell uttalelse:

«Svindlere gir seg aldri og utvikler stadig metodene sine for å unngå å bli avslørt, noe som er grunnen til at vi stadig utvikler nye måter å gjøre det vanskeligere for dem å svindle andre – inkludert å bruke teknologi for å gjenkjenne ansikter. Det strider mot reglene våre å etterligne offentlige personer, og vi vil fjerne disse kontoene og reklamene når vi oppdager dem

Publisert 10.07.2025, kl. 12.55

Read Entire Article