Bedrift om Norgespris: – Dyrere varer hvis folk ikke sparer

4 hours ago 5


Arild Christoffersen i Kransekakebakeren håper at Norgespris ikke fører til sløsing og dyrere strøm for bedriftene. – Går ut over forbrukeren.

Daglig leder Arild Christoffersen i Kransekakebakeren håper at folk ikke sløser med strømmen når de får Norgespris fra oktober. Det kan i så fall føre til høyere priser på andre varer, frykter han. Foto: Kransekakebakeren

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Det har vært mye strømdebatt etter at prisene steg til værs i 2021 og 2022.

For å dempe folks bekymringer har regjeringen nå foreslått Norgespris, en fastpris på strøm på 40 øre kilowattimen før nettleie, avgifter og påslag til kraftselskapet.

Analytiker Olav Johan Botnen i Volt Power Analytics. Foto: Volt Power Analytics

Dermed får folk et alternativ til dagens strømstøtteordning, hvor staten dekker 90 prosent av den delen av strømprisen som er over 75 øre kilowattimen.

NHO og en rekke andre aktører har advart om at ordningen kan dempe energisparingen og gi høyere priser for bedrifter.

– Når du setter ned prisen til husholdningene, så vil de naturlig nok bruke noe mer strøm, særlig på de kaldeste dagene. Og da blir det dyrere for dem som ikke er innenfor denne ordningen, sier analytiker Olav Johan Botnen i Volt Power Analytics til E24.

– Hvor mye dyrere da?

– Det er fryktelig vanskelig å si. Det vil være knyttet til summen av alle husholdningers handlinger. Det kan øke prisene en del, særlig på de kaldeste dagene, men effekten blir nok begrenset sammenlignet for eksempel med prissmitten fra Europa, sier han.

Les på E24+

Eksperter: Slik ville vi investert 100.000 kroner nå

– Går ut over forbrukeren

I 2022 var daglig leder Arild Christoffersen i selskapet Kransekakebakeren blant dem som ønsket støtte til næringslivet på grunn av høye strømpriser.

Han er usikker på hvordan Norgespris vil slå ut, men håper at ordningen ikke fører til sløsing og til at næringslivet får dyrere strøm.

– Det kommer litt an på hvor samvittighetsfulle folk er. Noen er veldig flinke til å spare, andre ikke. Det er fryktelig vanskelig å si hvordan folk vil respondere, og hva konsekvensene vil bli for strømprisen, sier han.

Han mener at det er viktig at regjeringen kommuniserer hva som kan bli følgene hvis det blir dyrere for bedriftene å bruke strøm.

– Det går ut over forbrukeren før eller siden uansett. Det blir dyrere varer hvis folk ikke sparer på strømmen, og det fører til at næringslivet får høyere priser. Vi har ikke så høye marginer i våre kalkyler, sier Christoffersen.

Les også

Stortinget får Norgespris på bordet

Trevareindustrien er bekymret

Administrerende direktør Heidi Finstad i Treindustrien støtter kompensasjon til vanlige folk, men ønsker også bedre ordninger for næringslivet.

– Norgespris gir folk forutsigbarhet og er positivt for kjøpekraften. Men det er for tamt at man ikke har klart å ordne opp bedre for de bedriftene som ikke er på industrikraftavtaler. De fastprisavtalene man får nå kan gi forutsigbarhet, men de tar ikke ned prisnivået, sier hun.

– Vi har vært veldig misfornøyd med nivået på de fastprisene bedriftene får. Våre bedrifter har opplevd en tredoblet strømpris de siste årene.

Fastprisen til bedrifter ligger for tiden på langt høyere nivåer enn Norgesprisen.

Administrerende direktør Heidi Finstad i Treindustrien. Foto: Treindustrien

– Uheldig konsekvens

Finstad mener det er mye politisk risiko i energipolitikken.

Opposisjonen er ikke tydelige på hva de ønsker, og Stortinget klarer ikke å samle seg om noen tydelige kraftgrep, mener hun.

– Det er en uheldig konsekvens at næringslivet må ta regningen.

Hun ønsker høyere tempo på energieffektivisering og kraftutbygging.

– Det er uforståelig at Stortinget ikke tar kraftigere grep for næringslivet, sier Finstad.

– Er det fare for konkurser og nedleggelser i bransjen?

– Det er en overhengende fare. Moelven, som er en viktig industrimotor, har varslet at de vurderer nedlegging av et av sine sagbruk. Det bør være et varsku for alle, sier hun.

– Vår bransje utfordres ved at det er høye tømmerpriser internasjonalt, men lave priser på trelast i Norge på grunn av lav boligbygging. Det ville hjulpet veldig hvis man i det minste fikk ned strømprisen.

Les også

– Vi frykter et nytt Melkøya

Bygget ut solcellepaneler

Kransekakebakeren har i likhet med andre bedrifter tatt grep for å takle de høye strømprisene.

Mens muffinsbakeren Millba i Skien har satset på å binde strømprisen, har Christoffersen i tillegg satset på solceller.

– Jeg har jobbet mye med strøm siden 2022. Vi har satt opp solcellepaneler som drifter bygget, så det reduserer strømforbruket vårt ganske betydelig, med drøye 40 prosent, sier han.

– Vi har også gått gjennom flere runder om vi skal ha fastpriser eller ikke. Vi har gått for å satse på fastpriser på vinterhalvåret og spotpris i sommerhalvåret. Det er jo umulig å forutse prisene, så man må bare ta noen valg, sier Christoffersen.

Read Entire Article