Warning: session_start(): open(/home/nortodco/public_html/rss4/src/var/sessions/sess_aa73dbecb7cd0065042c668b2d951f5e, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/nortodco/public_html/rss4/src/bootstrap.php on line 59

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /home/nortodco/public_html/rss4/src/var/sessions) in /home/nortodco/public_html/rss4/src/bootstrap.php on line 59
Avgift kan være ulovlig: Turistene tvinges likevel til å betale - NorwayToday

Avgift kan være ulovlig: Turistene tvinges likevel til å betale

1 day ago 9


– Jeg syntes det er dumt at man tar avgift før man vet om saken er oppe og avgjort, og at de virkelig får lov til det, sier Tor Harald Mikkola i Nordkapp Sp.

Kampen om Nordkapplatået vil ingen enda ta.

På nytt dreier det seg om den omstridte parkeringsavgiften og en avgift for å bevege seg i det som regnes som et friluftsområde.

Senterpartiet (Sp) og Sosialistisk Venstreparti (SV) i Nordkapp mener et vedtak gjort i juni av flertallet i kommunen – som består av Arbeiderpartiet (Ap) og Høyre (H) – er ulovlig.

Vedtaket gir hotellkjeden Scandic lov til å kreve avgift av de som besøker den populære turistdestinasjonen.

Et lignende vedtak ble også gjort i fjor, men i februar opphevet Statsforvalteren avgiften etter klage fra Sp, SV og friluftsorganisasjoner. De mente vedtaket var ulovlig.

en person som står på et tak

Tor Harald Mikkola er frustrert over at turister på Nordkapplatået tvinges til å betale en avgift som kan vise seg å være ulovlig.

Foto: Berit Roald / NTB

Må betale inntil videre

Den nye vedtaket i juni er også klaget inn av Sp og SV, noe de signaliserte tidlig at de ville gjøre.

Selv om avgiften også denne gangen kan bli vurdert som ulovlig, må i mellomtiden turistene betale.

Mikkola mener avgiften burde vært satt på pause inntil den nye klagen også er vurdert.

– Hvis statsforvalteren opphever vedtaket, så skal jo ting reverseres. Og de som da har betalt friluftsavgift, i hvert fall fra tidligere, så fikk de jo ikke betalt pengene tilbake, sier Mikkola.

Han synes Scandic burde ta seg råd til å stoppe innkrevingen.

De har jo tatt inn altfor mye penger i alle år tidligere. Det har jo Statsforvalteren sagt, og gitt kommunen skarp kritikk for at man har tillatt et løyve hvor de tar altfor mye betalt, sier han.

Får ikke ta utbytte

Turistene som vil reise til «europas nordligste punkt», må betale en avgift til Scandic, som drifter området. Det selv om platået er å regne som et friluftsområde.

Alle besøkende må betale 15 kroner. I tillegg koster det opptil 150 kroner å parkere.

Pengene kan derimot ikke tas ut som utbytte av Scandic. Pengene skal kun gå til «å legge til rette for de besøkende», ifølge krav fra kommunen.

Innholdet i hva som ligger i det, er hva det nå strides om i kommunestyret.

Nordkapphallen

Vil man inn i Nordkapphallen, må man ut med flere hundre kroner ekstra for å få tilgang til suvenirbutikker, kafe og restaurant. Det er kun fra dette Scandic nå kan hente utbytte.

Foto: Nina Flage Nilsen / NRK

Viser til friluftsloven

Mikkola er ikke imot at området, som besøkes av rundt 300.000 turister årlig, reguleres. Men mener kommunen har tillat en for høy avgift, der deler av innholdet bryter med friluftsloven.

Scandic har blant annet søkt om å få dekke utgifter til brøyting, lyseting av området og utgifter til selve bomstasjonen. De som har klagd på vedtaket, mener dette ikke er i tråd med friluftsloven.

NRK har vært i kontakt med Scandic. Direktør for hotellkjeden i Nordkapp, Hans Paul Hansen, har ingen kommentar. Han viser videre til styreleder Snorre Moe, som ikke har svart NRK.

En klippe med en by nedenfor

Nordkapplatået besøkes av rundt 300.000 turister årlig, og er blant landets mest populære destinasjoner.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Mener at alt ble gjort etter boka

Ordfører Jan Morten Hansen (Ap) mener derimot at avgiften er innenfor rimeligheten.

– Jeg ser ikke noe grunn til at noen skulle ha betalt for mye. Jeg mener at kostnadene som nå kan kreves inn over et løyve, er reelle, sier Hansen.

Denne gangen mener ordføreren at alt ble gjort etter boka.

– Nå har flertallet og kommunestyret vurdert dette til å være innenfor friluftsloven, etter veiledning og tilbakemelding fra Statsforvalteren og Miljødirektoratet. Så jeg kan ikke se hva som eventuelt skulle være feil der, sier Hansen.

Dermed venter han på sakens gang.

Først skal kommunedirektøren vurdere klagen, så fremmes den til kommunestyret som beslutter om man tar klagen til følge eller ikke. Om den ikke tas til følge, sendes klagen videre til Statsforvalteren for endelig vurdering.

– Det viktigste for meg er at vi får på plass et løyve for Nordkapplatået. Det er kanskje kommunens viktigste verktøy til å få trafikken der og uteområdene i regulerte former, altså etter friluftsloven og for å sikre allemannsretten og utmark på Nordkapp.

Statsforvalteren har ikke svart på NRKs forespørsel i saken.

Jan Morten Hansen, ordfører, Nordkapp kommune

Ordfører Jan Morten Hansen (Ap) har sammen med flertallet i Nordkapp kommunestyre, vedtatt at Scandic får ta avgift av de besøkende på Nordkapplatået.

Foto: Allan Klo / NRK

Splittet samfunn

Kampen om Nordkapplatået har pågått i årevis, og skapt steile fronter mellom folk lokalt.

Saken har vært oppe i retten. I 2022 tapte Scandic mot kommunen i lagmannsretten. Anken til Scandic ble avvist av Høyesterett.

Den gang var det SV og Sp som styrte Nordkapp kommune.

I år 2020 var stemninga så ille at innbygger Lena Ingebrigtsen valgte å arrangere et fakkeltog. Flere hundre deltok i et forsøk på å roe ned debattklimaet, som for mange gikk på helsa løs.

Fakkeltog i Honningsvåg

Flere hundre deltok i fakkeltog i Honningsvåg i år 2020.

Foto: Raymond Elde / Raymond Elde

Til opplysning: Nordkapplatået er ikke Europas nordligste punkt. Det er nemlig Knivskjellodden, få kilometer lenger unna.
Kinnarodden på Nordkinnhalvøya er det nordligste fastlandspunktet i Europa.

Publisert 09.07.2025, kl. 21.26

Read Entire Article