Zuckerberg kan bli tvunget til å kvitte seg med Instagram

1 day ago 20



I en historisk monopolrettssak i USA kan Meta-sjef Mark Zuckerberg bli tvunget til å gi slipp på pengebingen Instagram.

  • Facebook-gründer Mark Zuckerberg kjøpte opp Instagram i 2012. Får reguleringsmyndigheten FTC det som de vil, må Zuckerberg gi slipp på bildedelingstjenesten.

  • Facebook-gründer Mark Zuckerberg kjøpte opp Instagram i 2012. Får reguleringsmyndigheten FTC det som de vil, må Zuckerberg gi slipp på bildedelingstjenesten.

1 av 1Foto: David Zalubowski / AP / NTB

Publisert: 15.04.2025 06:51

I USA står plattformen for over halvparten av reklameinntektene til Meta-konsernet, som også eier Facebook.

Mandag startet en historisk kamp for Meta og deres advokater for å bevise at deres sosiale medier-plattformer ikke ødelegger for konkurranse fra andre hold.

Zuckerberg ble innkalt som første vitne.

Under rettssaken ble det vist en intern Facebook-epost fra 2011.Der ble det advart om Instagrams voksende popularitet på smartmobiler, og at Instagram enkelt kunne kopiere Facebooks egen oppskrift. I en annen epost fra 2012, som omhandlet oppkjøp av Instagram, ble det foreslått å bare la Instagram fortsette som før, uten å videreutvikle konseptet, mens Facebook kunne utvikle sine egne produkter.

Zuckerberg tonet ned innholdet i epostene. Han sa dette var innledningsvise diskusjoner før planene om å kjøpe Instagram var klare.

Meta kan miste grepet om Instagram dersom de taper i den amerikanske domstolen. Foto: Michael Dwyer / AP / NTB

Mener Facebook kjøpte bort konkurransen

Antitrustrettssaken kommer etter at det føderale forvaltningsorganet FTC gikk til sak mot det som het Facebook i 2020, i Donald Trumps første presidentperiode. I et søksmål påstår FTC at selskapet kjøpte Instagram og WhatsApp for å knuse annen konkurranse og etablere et ulovlig monopol innen sosiale medier.

Det er disse to bitene av Meta-konsernet som Zuckerberg kan tvinges til å kvitte seg med, hvis FTC vinner frem med sitt syn om at Facebook har gått systematisk til verks for å kjøpe selskaper som ble sett på som en potensiell trussel.

– Ute av stand til å opprettholde monopolet sitt ved å konkurrere rettferdig, tok selskapets ledere tak i den eksistensielle trusselen ved å kjøpe opp nye innovatører som lyktes der Facebook mislyktes, hevder FTC.

Facebook kjøpte Instagram i 2012, da det fortsatt var en enkel og reklamefri bildedelingstjeneste, for én milliard dollar. Prisen ble sett på som svimlende da, men kjøpet har senere vist seg å være lønnsomt.

To år senere kjøpte Facebook meldingstjenesten WhatsApp for 22 milliarder dollar.

– Bør støtte amerikansk innovasjon

– Bevisene under rettssaken vil vise hva hver 17-åring i verden vet. Instagram, Facebook og WhatsApp konkurrerer med kinesiskeide Tiktok, Youtube, X, iMessage og mange andre, skriver Meta i en uttalelse.

– Mer enn 10 år etter at FTC gjennomgikk og godkjente våre oppkjøp, sender kommisjonen nå en meldingen om at ingen avtale noen gang er endelig. Reguleringsmyndigheter bør støtte amerikansk innovasjon i stedet for å forsøke å bryte opp et stort amerikansk selskap og ytterligere gi fordeler til Kina på kritisk viktig områder som KI, påpeker de.

Read Entire Article